Könyvajánló: Gerinctitkok

0
377

Gondolta volna, hogy napjainkban európa-szerte minden harmadik húszéves és minden második harminc-negyven éves európai ember szenved degeneratív, azaz kopásos eredetű gerincbetegségben (meszesedés, porckopás, porckorong-ellapoás, vagy -sérv)?

De a hazai adatok sem kevésbé elkeserítők: a magyar gyógytornász-fizioterapeuták társasága által 2015-ben készített ízületőr felmérés szerint a mozgásszervi problémák minden második magyar embert érintenek. Az irodai munkát végzőknek 34 százaléka, a fizikai munkásoknak pedig több mint a fele panaszkodik rendszeresen jelentkező fájdalomra.

Elgondolkoztató számok, főképp, ha figyelembe vesszük, hogy a természetközeli népeknél a krónikus derékfájdalom szinte ismeretlen jelenség. Vajon mi az, ami megkülönböztet bennünket e távoli népektől? A válasz nem meglepő módon a eltérő életmódban rejlik. Míg a tőlünk néhány ezer kilométerre élő, a civilizáció által kevéssé átformált emberek egész álló nap vadásznak, halásznak és növényeket termesztenek, mi jellemzően 10-14 órát töltünk egy íróasztal mellett, egy autó volánja mögött és/vagy a mobiltelefon fölött görnyedve.

Nos, a legtöbb ember általánosságban elfogadja, saját magára vonatkoztatva azonban zsigerből utasítja el a felvetést, hogy az őt kínzó betegség magyarázata saját életmódjában rejlik, és többnyire a sorsot vagy a genetikát hibáztatja. rosszul teszi. Ezek a tévhitek eredményezik ugyanis, hogy éveken át szenved a fájdalomtól, ahelyett, hogy valódi megoldást keresne a kínzó problémára.

A „pechelmélet”
Ha a sorsot vagy a genetikát hibáztatjuk, úgy tűnhet, nincs beleszólásunk a betegség alakulásába, csupán elszenvedjük azt. Mindez oda vezet, hogy meg sem próbálunk harcolni, vagy igen gyorsan feladjuk a küzdelmet. Valójában az esetek jó részében szó sincs pechről. A krónikus mozgásszervi problémák kialakulásáért az esetek döntő többségében nem a sors, nem is a szülők, hanem saját magunk, életmódbeli baklövéseink felelősek.

A mozgás hiánya, az ülőmunka, a rosszul megválasztott vagy túlzásba vitt sport, az egyenlőtlen vagy féloldalas terhelés, a hibás testtartás és a rossz mozgásminták, illetve a stressz mind-mind komoly gerinc- és számos egyéb mozgásszervi probléma kialakulásához vezethetnek. Természetesen léteznek genetikai eredetű betegségek is, ám ezek száma gyakorlatilag elenyésző az összes problémához képest, és ha egy kicsit odafigyelnénk magunkra, még a velünk született kórok is jóval kevesebb panaszt okoznának.

Részlet a Galenus Kiadó legújabb könyvéből. Feövenyessy Krisztina: Gerinctitkok című könyve már megrendelhető a webáruházban!