Gyakran ismételt kérdések (GYIK) a gyógyszertárban

0
1318

Sokunkban merülnek fel kérdések, amikor betegként orvoshoz, gyógyszertárba kell mennünk, nem mindig van azonban lehetőségünk (időnk) arra, hogy megkérdezzük a szakembereket. Dr. Csóka Ildikó egyetemi docens, a Magyar Gyógyszerészi Kamara kommunikációs munkabizottságának elnöke válogatott a gyógyszertárban felmerülő kérdésekből, amire választ szeretnének kapni a betegek. Íme a legfontosabbak.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnökségének sorozatában most összegyűjtöttünk néhányat és a ma divatos – internetes oldalakon olvasható „GYIK”, azaz „Gyakran ismételt kérdések” fórumokhoz hasonlóan megosztjuk ezeket, hátha olvasóink körében önnek is vannak hasonló kérdései és örül a válaszoknak. Egyben bátorítjuk is, hogy kérje és kérdezze gyógyszerészét a gyógyszertárban, hogy választ és segítséget kapjon egészsége megőrzésében vagy betegsége gyógyításában.

„Több gyógyszert is kell egyszerre szednem; sokszor eszembe jut, vajon ezek nem zavarják meg egymás hatását? Képes a szervezetem egyszerre feldolgozni ezt a sok gyógyszert?” (Középkorú hölgy)

 

Jogos a kérdése, igen oda kell erre figyelni! Kérje a gyógyszerészt a patikában és ossza meg vele, milyen gyógyszereket szed, vagy ha nem emlékszik pontosan, akkor kérje, hogy nézzék meg az egészségbiztosító nyilvántartásában, hogy ön miket is szed. Ezekből és a patika számítógépén levő adatokból a gyógyszerész meg tudja állapítani, hogy előfordulhat-e az együtt szedett gyógyszerek között valami kockázatos együttes hatás (ha olyan mértékű, akkor a gyógyszerész tudja tájékoztatni az orvost is ha kell).

„Vettem a múltkor egy lázcsillapítót a gyereknek, de úgy gondoltam, biztos ami biztos, veszek egy másik fajtát is, egy erősebbet, nehogy ott maradjak az éjszaka közepén egy lázas gyerekkel. Aztán a barátnőm figyelmeztetett, hogy nézzem meg a dobozon, nem ugyanaz-e a kettő?  Létezik, hogy ugyanazt vettem meg, csak más néven?” (Fiatal édesanya)

Igen, létezik. Sok cég dolgozza fel ugyanazt a hatóanyagot és forgalmazza más-más néven a gyógyszert. Meg tudja nézni a gyógyszer dobozán (a márkanév alatt mindig ott van a hatóanyag neve) és össze tudja hasonlítani, hogy nehogy ugyanabból túl nagy adagot adjon be a kisgyereknek. Kérdezze meg a gyógyszerészt, ha kicsit is bizonytalan, ill. akkor is egyeztessen vele, ha ugyanarra a célra kap és vesz patikaszereket.

 

„Nem szeretem a gyógyszereket, ha lehet, nem is szedek; mert rengeteg a mellékhatásuk. Mi értelme van annak, hogy hosszú listából „válogathatok”, hogy milyen káros hatásoktól akarok szenvedni.” (Középkorú férfi)

Bizonyára sokan egyetértenek most önnel, amikor ezt olvassák; mert elég ha az ember beteg, szeretné, ha meggyógyulna és nem akar a „nyakába venni” újabb bajokat. DE: gondoljon bele; amikor az emberi szervezet működésébe kívülről be kell avatkoznunk (bármilyen szerrel nem csak gyógyszerrel!), mindenképpen változást idézünk elő. Amennyiben a változás előnyei (gyógyító hatás) sokkal nagyobbak a fennálló kockázatokkal szemben (esetleges mellékhatások), akkor azt a szert a hatóságok engedélyezik és gyógyszer lesz belőle. Figyelem! Csak a „gyógyszer”-ként nyilvántartott szereknél van hatósági ellenőrzés a mellékhatásokra! Más szereknél nem ismerjük a mellékhatásokat, mert azokat nem vizsgálják! Sőt a hatóságok kérik is az ön segítségét abban, hogy ha észlel bármi furcsát az ön által szedett gyógyszer szedése közben, szóljon a patikában a gyógyszerésznek akik továbbjelentik ezt az információt, hogy az is kerüljön bele a gyógyszer dossziéjába figyelmeztetésként.

 

„Meg tudja-e nekem mondani valaki, hogy ha az orvos felírt nekem valamit, akkor a gyógyszertárban miért ajánlanak más szert; miért nem jó az, amit felírtak?” (Fiatal egyetemista fiú)

Természetesen jó az, amit az orvos felírt. Mivel azonban több cég gyártja ugyanazt a hatóanyagot más néven és eltérő áron, ezért fel szokták ajánlani, hogy a hatóság által egyformának nyilvánított gyógyszerek közül másikat is megvehet. Ezt ön is kérheti.

 

„Régóta szedek a koleszterinemre gyógyszert (sok másra is sajnos), nemrégiben valami törvény megváltozhatott, mert mostanában a gyógyszertárban mindig más dobozban adják. A szomszédasszonyom ugyanezt meséli, nem győzzük követni, mikor melyiket adják és a doktor úr sem veszi jó néven, hogy ez mindig változik. Mit tegyünk? Hagyjuk, hogy mást adjanak vagy ragaszkodjunk ahhoz, amit eddig is szedtünk?” (Idős hölgy)

Igen, jól tudja; annyiban változott a jogszabály, hogy elég, ha az orvos csak a hatóanyagot írja fel (ami a hatást okozza) és a patikában ön a gyógyszerésszel együtt kiválasztja azt a dobozt, amelyiket ön szeretné. Kérheti azt, amit eddig felírtak, de választhat más dobozban levőt is, ha éppen az előző nem kapható vagy drágább. (–)

A Magyar Gyógyszerészi Kamara Elnökségének sorozata

A gyógyszereknél a hatás és a mellékhatás értékelésénél mindig az előny és a kockázat arányát kell figyelembe venni.