Gyógynövény is lehet gyógyszeralapanyag

0
795
Fotó: pixabay.com

Napjainkban is több olyan növényi eredetű vegyület van forgalomban, amelyek súlyos betegségek kezelésére vagy megelőzésére használhatók.

Számos gyógyszer tartalmaz növényi kivonatokat, és bizonyára sokak számára meglepő lehet, hogy a modern gyógyszerek közel 70%-a napjainkban is természetes eredetű.

• A gyógyszerként elérhető gyógynövénykivonatra nagyszerű példa a máriatövis-kivonat, amely májbetegségek esetén alkalmazható. A növény hatóanyagai vízben nem oldódnak, ezért teaként fogyasztva nem fejti ki hatását, de a hatásért felelős vegyületeket tartalmazó kivonatok értékes májvédő gyógyszerek alapanyagai.

Máriatövis

• A tiszafa minden része mérgező, viszont egy szűrővizsgálat során felismerték, hogy a kéreg kivonatának kiemelkedő tumorellenes hatása van. Ebből állították elő később a paklitaxelt, amely emlő- és petefészek-daganat esetén életmentő gyógyszer lehet. 

Tiszafa (Fotó: pixabay.com)

• A gyűszűvirágfajokból szívelégtelenség kezelésére alkalmas gyógyszerhatóanyagokat (pl. digoxin) lehet kivonni.

• Meglepő lehet, hogy akár gyomnövények is előállíthatnak értékes anyagokat. A bőrrákot megelőző állapotok kezelésére használható gyógyszer alapanyagát, az ingenol-mebutátot az SZTE Farmakognóziai Intézetének munkatársai nyerték ki először egy gyomnövényből, a vézna kutyatejből.

Gyűszűvirág (Fotó: pixabay.com)

A fent említett növények esetén a gyógyászatban csak a tisztított vegyületeket alkalmazzák, mivel ezen anyagok adagolását szakember segítségével nagyon pontosan kell beállítani.

Dr. Tóth Barbara
gyógyszerész

A cikk a Patika Magazinban jelent meg! Ingyenes lapunkat keresd minden hónapban a gyógyszertárakban!