Gyógyszerek herpeszre – recept nélkül

0
34019

A száj- vagy orr környékét érintő herpeszes hólyagocskák, amik jellegzetes égő, bizsergő érzéssel, fehéres-sárgás hólyagosodással, majd pörkösödéssel, száradással, esetleg kisebb vérzéssel járnak sok embernél visszatérő panaszt jelentenek. Stresszhelyzetekben, az immunrendszer gyengülése esetén (pl. fertőzéses megbetegedésekkor), láz miatt, hormonális változásra (pl. menstruáció, terhesség), kialvatlan állapotban vagy erős napsugárzás hatására a herpesz újra- és újra kialakulhat, fellángolhat.

Számos – különféle hatóanyaggal és eltérő hatásmechanizmussal rendelkező – recept nélkül megvásárolható krém, gél, paszta, kenőcs és tapasz között lehet válogatni, azonban bármelyik esetén igaz, hogy: a herpesz kezelésben az időfaktornak kiemelten fontos szerepe van. Minél előbb el kell kezdeni a krémek, gélek vagy tapaszok használatát; lehetőleg már akkor, amikor a bizsergő, égő, feszülő érzés megjelenik. Egyes gyógyszerkészítményeket később, a hólyagocskák megnyílása után, már nem is szabad használni!

Meddig tart, mivel kezeljük?

  • A leggyakrabban az aciklovir vagy a penciklovir vírusölő hatóanyagot tartalmazó géleket, krémeket használják a herpeszes betegek, felnőttek és gyermekek egyaránt. A „klasszikusnak” számító készítmények kicsi tubusokban, 2 vagy 5 g-os kiszerelésben vásárolhatók meg. A kezelés – ami ezeknél a hatóanyagoknál bármikor elkezdhető, azonban célszerű minél hamarabb ezekhez a gyógyszerekhez fordulni – általában négy napig tart. Ha ez nem vezet eredményre, akkor még további hat napig kenegetni kell a készítménnyel a herpeszt. Alkalmazásuk sajátossága, hogy gyakran kell velük az érintett bőrterületet bekenni, napi ötszöri, azaz reggeltől estig négyóránként történő használat javasolt. A készítményt nyalogatni és lenyelni nem szabad, az csak külsőleges használatra szolgál!

Mellékhatásként ritka esetekben helyi irritáció, égő, csípő, viszkető érzés jelentkezhet, amit sok esetben nehéz elkülöníteni a betegség okozta hasonló tünetektől.

  • Epervudin vírusellenes hatóanyagot tartalmazó krém is alkalmazható, napi három- vagy ötszöri gyakorisággal. Az említett kenőcsöket, géleket általában egy héten át kell alkalmazni, a pörkösödésig, illetve a tünetek megszűnéséig.
  • A herpesz vírusnak a sejtfelszíneken való megtapadását nehezítő tromantadin hatóanyagot tartalmazó gélt csak a hólyagok megnyílása előtt lehet használni, azt követően nem.
  • A herpeszellenes készítmények palettáján újdonságként említhető – a felnőttek számára javasolt – dokozanolt tartalmazó krém.  Már az első tünetek jelentkezésekor célszerű a használatát elkezdeni, és napi ötszöri alkalmazásával négy-tíz napon belül várható a gyógyulás. Vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy a hatóanyag a herpesz vírusokkal szemben ellenállóvá teszi a vele bekent bőrterületen lévő sejteket.
  • Az emberi fehérvérsejtek által termelt hatóanyagot – az alfa-interferont – tartalmazó gél vírusellenes és sejtszaporodást gátló hatással rendelkezik. Napi négy-öt alkalommal való használata gátolja a hólyagképződést és csillapítja a viszketést.
  • A gyógyszertárakban készített pasztákat preferálóknak ajánlható a szárító hatású Pasta zinci oxydati salicylata FoNo VII., vagy más néven Pasta Lassari. A paszta kifejezetten vírusellenes hatóanyagot nem tartalmaz, általában szárító hatását emelik ki, amikor ezt a naponta két-három alkalommal használandó készítményt ajánlják; ami cink-oxidot és szalicilsavat tartalmaz zsíros kenőcsalapban eloszlatva.

Mivel a herpesz fertőző betegség, valamennyi krém, gél, paszta és kenőcs használata során különös gonddal kell eljárni, ügyelni kell a higiéniára. Minden esetben csak szappannal és meleg vízzel megmosott, tiszta kézzel vihető csak fel a készítmény a herpeszes területre, és a készítmény felvitelét követően újra kezet kell mosni.

 

  • A gyógyszertárak kínálatában pár éve jelentek meg a herpesz kezelésében vonzó alternatívát kínáló tapaszok. Nem hagyományos sebtapaszokról, tyúkszemtapaszhoz hasonló termékekről van szó, hanem áttetsző, pasztellszínű, ujjbegynyi méretű gél-lapocskákról, amik gyártótól és fajtától függően vízzel vagy víz nélkül a herpeszes hólyagra ragaszthatók. A felhelyezett tapaszok eltávolítása – néhány óra elteltével – szintén vízzel vagy anélkül történik. Egyes tapaszok semmilyen hatóanyagot nem tartalmaznak, hanem a tapaszt alkotó speciális gél biztosítja a herpeszes hólyagocska lezárását és a belőle esetlegesen kiszivárgó nedv felszívását. Más tapaszok bőrösszehúzó tulajdonságú sókat tartalmaznak. A krémekkel és gélekkel összehasonlítva a tapaszok vitathatatlan előnye, hogy a tapasz – a hólyagocskát a környezettől lezárva – a vírusok szóródását, a fertőzés továbbterjedését gátolja. Egyes tapaszok akár sminkelhetők is.

Mint a bemutatásból kiderül, az ajakherpesz kezelésére számos, recept nélkül kapható patikaszer közül lehet válogatni. Vény nélkül elsősorban külsőlegesen alkalmazható gyógyszereket, azaz krémeket, géleket, kenőcsöket, pasztákat, tapaszokat lehet vásárolni; illetve szájon át szedendő lizin vagy halolaj tartalmú étrend-kiegészítő kapszulákat. Tíz napon belül nem gyógyuló ajakherpesz vagy a nemi szervekre történő átterjedés esetén a kezelőorvos felkeresése javasolt, aki általában vényköteles, szájon át szedendő, vírusellenes szert tartalmazó tablettát rendel a betegeknek.

Dr. Budai Marianna PhD
és Dr. Budai Lívia PhD
szakgyógyszerészek