Egészségünk megőrzése érdekében szervezetünk nem nélkülözheti a vasat, ezt a létfontosságú esszenciális nyomelemet. Mivel a szervezet maga nem tudja előállítani, külső forrásból kell felvennie. Melyek az igaz-hamis állítások ezzel kapcsolatban?

  • A szervezet zavartalan működéséhez vasra van szükség.

Igaz
A vas a szervezet számos funkciójához elengedhetetlenül szükséges ásványi anyag (mikroelem, mely nyomokban fordul elő a szervezetben). Legfontosabb tulajdonsága, hogy rendkívül jelentős szerepet játszik a hemoglobin felépítésében. A hemoglobin, ez a vastartalmú fehérje a vörösvértestek alkotórésze, és oxigénellátó funkciót tölt be. Azaz, lehetővé teszi az oxigén szállítását a létfontosságú szervekhez, szövetekhez. Vasat tartalmaz még a mioglobin nevű vegyület, az izomszövet proteinje, mely az izomsejtekbe szállítja az oxigént, ott raktározza, és a sejtek anyagcseréjében vesz részt. (A szervezet vaskészletének 70%-a a hemoglobinban és 3%-a a mioglobinban található).

 

  • A vashiány vérszegénységet okoz.

Igaz
Vérszegénység (anémia) jelentkezésekor abnormális módon csökken a vérben a vörösvértestek száma, ami zavart okoz a szövetek oxigénellátásában. Amikor a vastartalékok kimerülnek, a hemoglobinszintézis nem kielégítő. De felléphet vérszegénység vashiányos állapot nélkül is.

  • A vashiány fő oka csak a helytelen táplálkozásban keresendő.

Hamis
Egyfelől a táplálékban lévő vas elengedhetetlen feltétele a vasvesztés pótlásának. Másfelől a vashiányt – a vasban szegény táplálkozáson kívül – olyan egyéb tényezők befolyásolják, mint pl. az erős havi vérzés vagy a kis emésztőrendszeri vérzések (pl. a gyomorfekély, ill. bélpolip következtében fellépő vasveszteség). Emellett a vas felszívódásának csökkenését figyelték meg gyulladásos bélbetegségek (pl. Crohn-betegség) esetén. De még az intenzívebb sporttevékenység vagy a vegetarianizmus miatt csökkentett vasbevitel is kiváltó ok lehet.

  • A táplálékkal bevitt, javasolt vasmennyiség mindenki számára azonos.

Hamis
Az ajánlott vasbevitelt oly módon határozzák meg, hogy biztosítsa a megfelelő tartalékot. Ez nem és kor, életmód szerint változó. A férfiaknál mintegy 12 mg/nap, a nőknél (a váltókorig terjedő életszakaszban) 16 mg/nap, 3–10 éves korú gyermekeknél 7–14 mg/nap közötti vasbevitel a kívánatos. De ez a szükséglet serdülőknél a napi 16 mg-ot, terhes nőknél pedig a harmadik negyedévben a napi 30 mg-ot is elérheti.

Galenus