Kamilla – Az év gyógynövénye

0
3325

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság (MGYT) Gyógynövény Szakosztálya a 2016-os Év Gyógynövényének a kamillát választotta. A kamilla hazánk egyik legismertebb gyógynövénye, sokoldalú felhasználási lehetőségeivel méltán rászolgált erre a címre.

A kamilla, másnéven orvosi székfű (Matricaria recutita) Kelet-Európában őshonos, de ma már több földrészen megtalálható és termesztett növény. A 10–40 cm magas, fészkes virágzatú növény virágzatát és az abból nyert illóolajat használják a gyógyászatban. A kamilla nagyon régóta ismert és széles körben használt gyógynövény, már az ókori rómaiak és görögök is alkalmazták gyógyító céllal. Legelterjedtebben emésztési panaszok, megfázással kapcsolatos tünetek, bőrbetegségek enyhítésére használták és használják ma is. Az Alföld eredetmegjelölésben meghatározott területeiről kézi erővel begyűjtött, vadon termő kamilla 2015 óta hungarikumnak minősül.

A gyógyhatás

A növény gyógyhatása több hatóanyag együttes jelenlétének eredménye. A csöves virágok színét is adó sárga flavonoidok a gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatásban játszanak szerepet. A kamilla nyálkaanyagai és az illóolajában feldúsuló szeszkviterpén-származékok – például az illóolaj jellegzetes kék színét is adó azulének – szintén a gyulladások mérséklésében játszanak szerepet. Azok a kamillatermékek, amelyek vízgőz-desztillációval előállított illóolajat tartalmaznak, nem véletlenül kék színűek. A hőkezelés nélkül készült kivonatokra viszont nem jellemző a kék szín, azok inkább sárgás vagy zöldes színűek.

 

A kamillát leghagyományosabban vizes kivonatként, azaz teaként alkalmazzák. A víz jelentős arányban kivonja a gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatású vegyületeket a növényből, ezért a tea külsőleg és belsőleg is alkalmazható. A modern, gyári készítmények a kamilla egyéb oldószerrel (pl. alkohollal) készült kivonatait is tartalmazhatják, ezek egyes hatóanyagokban dúsabbak lehetnek. A gyári készítmények zöme kenőcs, krém, amelyek csökkenthetik a bőr- és nyálkahártya-gyulladást, enyhíthetik az ekcémás panaszokat, elősegíthetik a felületi sérülések gyógyulását. A kamilla gyógyhatásait humán vizsgálatok is megerősítik. Belsőleg (pl. teaként fogyasztva) fekély és gyomorhurut esetén javasolható, mivel csökkenti a gyomornedv-elválasztást és a gyomor-bélnyálkahártya gyulladását. A görcsoldó hatású összetevők enyhítik az emésztési panaszokat, bélgörcsöket. A száj- és a gyomornyálkahártya gyulladásainak kezelésére is igazoltan alkalmas.

Fontos a minőség!

A kamilla a legbiztonságosabban alkalmazható gyógynövények közé tartozik. Az orvosi székfűnek tulajdonított allergiás esetek zömét a szennyezésként jelen lévő, vagy a tévesen kamillaként azonosított allergizáló nehézszagú pipitér (Anthemis cotula) okozza, ezért fontos, hogy megbízható forrásból származó, jó minőségű legyen a felhasznált növény. A magabiztos növényismerettel nem rendelkező gyűjtők által begyűjtött minták akár veszélyesek is lehetnek – de ezért legkevésbé sem a kamilla a felelős… A fészkesvirágzatúak családjába tartozó más növényfaj valamelyikével szembeni allergia esetén keresztallergia előfordulhat. A kamillaallergia azonban igen ritka, és a növény használatának egyéb jelentősebb mellékhatása sincs, így joggal kap helyet minden gyógynövénykedvelő és -használó házi patikájában.

 

A lakosság tájékoztatása a cél

Az MGYT Gyógynövény Szakosztályának célja, hogy tevékenységével hozzájáruljon a gyógynövények szakszerű alkalmazásának terjedéséhez. Ennek jegyében indította útjára 2013-ban az Év Gyógynövénye kezdeményezést. Az Év Gyógynövényének megválasztásával évről évre újabb gyógynövényre irányul a figyelem, és a kiválasztott növénnyel kapcsolatos ismeretek, a hatásával, alkalmazásával összefüggő fontosabb ismeretek az érdeklődők széles köréhez juthatnak el. Az Év Gyógynövénye kezdeményezésről és a kamilláról bővebb információ a http://evgyogynovenye.hu/ oldalon található.

 

Csupor Dezső
egyetemi adjunktus

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság ajánlásával.