A szem alatti karikák elleni kozmetikumok célja, hogy kisimítsák a bőrt, leplezzék ennek a bőrzónának a kissé sötétebb árnyalatát, és megszüntessék a szem (tekintet) fáradt jellegét. Ez a hármas hatás alapkövetelmény egy jó minőségű készítménynél. Az alábbiakban részletesen is kitérünk az elvárásokra, valamint egyéb, idevágó kérdésekre – hogy a gazdag hatóanyag tartalmú szemkörnyék-ápoló krémünkkel (vagy kompakt ceruzánkkal) tartós eredményt érjünk el.

 

Mit tartalmazzon a készítmény?

 • Pigmentek (kozmetikai színezékek)

Nagyon mennyiségben kell tartalmaznia a készítménynek, mert színsemlegesítő és korrigáló szerepük jelentős, azaz el kell tüntetniük a szem alatti karika sötétebb színárnyalatát a bőrön. (A magas pigment tartalom a korrektorokban jobban elfedi a bőrhibákat is az arcon.) Ez esetben különböző, világosabb színárnyalatok a megfelelőek. Egy kompakt stick (ceruza) 20-40% közötti pigmentet tartalmaz, míg egy folyékony korrektorban kevesebb, mint 20% a pigment-összetevő.

 • Hidratáló anyagok

A sminknek általában, így a szem alatti karikák eltüntetésére szolgáló készítménynek is, bizonyos fokig hidratálnia kell pld. glicerin, propilén-glikol és kapril-trigliceridek, kaprinsav (növényi kivonatok, olajok) révén. Ezek hidratáló és nyugtató adalékanyagok, melyeknek emulgeáló hatásuk is van. A finom és érzékeny bőrzóna a szem körül ugyani hamar veszít víztartamából.

 • Parafin

Megállítja a dehidratációs (kiszáradási) folyamatot azzal, hogy megakadályozza bőrben lévő víz elpárolgását (filmbevonatot képező hatás). De vigyázni kell az összetétel arányával, mert ha a kellő mennyiségnél több van belőle, „elnehezíti” a készítményt.

 • Természetes viaszok

Kisebb mennyiségben hozzáadva a különböző készítményekhez, a természetes viaszok (pld. méhviasz)  selymessé, lágy tapintásúvá teszik a bőrt.

Jó, ha benne van a krémünkben:

 • Fényvisszaverő szemcsék

Ezek a pici, különleges pigmentek olyanok, minta csillám. Úgy hatnak, hogy visszaverik a fényt, ragyogóvá és dinamikussá teszik a tekintetet, továbbá elterelik a figyelmet a szem alatti karikákról.

 • Kivonatok és gyulladást megelőző hatóanyagok

A készítmény (bio) koffein tartalma folytán élénkül a vér mikrokeringése a szem körül, javul a sejtmegújulás. Jótékony hatásúak még az antioxidánsok, az E- és C-vitaminok, továbbá a virágvizek (pld. levendula, citromfű) vagy körömvirág és orbáncfű virágesszenciák, búzavirágkivonatok.

Amire ügyelni kell

 • Illatanyagok

Allergén (allergiát kiváltó) és bőrirritáló hatásúak lehetnek, ami egy szemránckrém esetében különösen veszélyes.

 • Zsiradékok

A krémben esetlegesen lévő zsiradékok (növényi olaj, vaj) záró hatást válthatnak ki a bőrön, és a szem megdagadhat.

 • Alkohol

A szemránckrémek általában nem tartalmaznak alkoholt. Mindamellett, esetleg a nyersanyagokban nyomokban fellelhető, ezért mindig gondosan tanulmányozzuk át az összetevők listáját,

Ilyen a jó készítmény:

 • A krém (vagy stick) kielégítően korrigáljon, hogy elrejtse a sötét karikákat, miközben könnyen felvihető legyen a bőrre.
 • Természetes benyomást keltsen, tökéletesen megalapozva a smink többi részét.
 • Ne irritálja, és ne szárítsa ki a szemhéjat sem. Inkább ellenkezőleg: eléggé hidratáljon, és ne gyűljön fel/tapadjon meg az apró, szem körüli ráncokban.
 • A fáradt tekintetet enyhe ragyogással szüntesse meg.
 • Egész nap tartson a bőrön, még ha egy kis kiigazítás szükséges is lehet, esti smink esetén.

Mit tanácsol a szakember?

Minthogy a szemhéj bőre nagyon vékony, finom, ennek figyelembe vételével válasszuk meg a szemkarikát eltüntető és szemkörnyék-ápoló krémet is. A szem alatti karikák színe természetesen legyen meghatározó a színválasztáskor. Ha kékbe játszó a bőr a szem alatt, az arcbőr színe pedig fakó, barack vagy bézs szín mellett döntsünk, ha világos a bőrünk. Amennyiben a szem alatti karika szürkés árnyalatú, rózsaszínes bézst válasszunk. Kezdjük a felvitelt ecsettel, az alsó szempillával egyvonalban, és az orr bőrhibáiról se feledkezzünk meg, A felesleget távolítsuk el kozmetikai kendővel. Egy fehér szemceruzával a belső szemvonalon ragyogóvá tehetjük a tekintetet. Ha a szem alatti karikák nagyon erősen látszanak, használjunk kompakt készítmény (mely pigmentben gazdagabb), hatékonyabban fog fedni

Galenus