Kedvenc salátánk: a rukkola

0
1851

A kesernyés ízével, csipkés szélű, sötétzöld leveleivel a káposztafélékkel rokon, tápanyagokban gazdag rukkola (borsmustár) nem is olyan régen vált népszerűvé hazánkban.

Ez a salátaféle számos jótéteménnyel rendelkezik egészségünkre nézve, ami gyógyhatásainak, az egészséges táplálkozás elősegítésében és egyes betegségek megelőzésében játszott szerepének köszönhető.

Már az ókorban felismerték jelentőségét a fitoterápiában, és például hajnövesztő szerként vagy afrodiziákumként (nemi vágyat fokozó szerként) is latba vetették. Akár használt az ilyen téren történő alkalmazása annak idején, akár nem, a rukkola napjainkra az egészséges étrendhez tartozó, fontos növény lett. Könnyű, kalóriaszegény salátaféle (kb. 30 kalóriát rejt 100 g-ja), ugyanakkor bővelkedik alapvető tápanyagokban is. Kiváló K-vitamin-forrás (ez a vitamin szerepet játszik a véralvadásban), és nem kevés B9-vitamint (folsavat) tartalmaz, amely az idegrendszer számára fontos.

Kalciumban is gazdag, ami elengedhetetlen a csontok szilárdságának megőrzése szempontjából.

Antioxidánsok tárháza

Az antioxidánsok felveszik a harcot a szervezet számára káros szabad gyökökkel. Feladatuk az ún. „oxidatív stressz” elleni védelem, továbbá az ebből származó betegségek megelőzése. Így részt vesznek többek közt a rák, a degeneratív, illetve a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, valamint az öregedéssel összefüggő folyamatok lassításában.

A rukkola fő erénye, hogy koncentráltan tartalmaz antioxidánsokat. Egyike azon salátaféléknek, amelyek bővelkednek luteinben és béta-karotinban (2-3-szor olyan mértékben, mint pl. a fejes saláta). Ezek a vegyületek a szabad gyökökkel szemben álló karotinoidok csoportjába tartoznak. A rukkola gazdag még flavonoidokban (növényi eredetű antioxidánsokban), nevezetesen kvercetinben, mely többek közt erősíti a véredények ellenállását.

A glükozinolátvegyületek szintén megtalálhatók e növényben, melyek antioxidáns, antibakteriális és immunerősítő hatása szintén jelentős. A rukkola gazdag még klorofillban, mely a növény szép sötétzöld színét adja, és szintén erős antioxidáns.

Sav-bázis egyensúly és emésztés

Antioxidáns értékein kívül a rukkola segít fenntartani vagy helyreállítani a szervezet sav-bázis egyensúlyát. Ez rendkívül fontos hatás, hiszen a túlsavasodás komoly egészségi problémákat okozhat. A finomított vagy feldolgozott, cukros élelmiszerek például savasítják a szervezetet, éppúgy, mint a túlzott fizikai terhelés. Emellett a vér pH-értékének is közel semlegesnek kell lennie, különben legyengül a szervezet, és kevésbé ellenállóvá válik a vírusokkal és a fáradtsággal szemben.

A rukkola a szervezetre nézve kedvező lúgosító hatással rendelkezik. Csökkenti a szervezet savasságát, és lúgosítja a vér pH-értékét. Végezetül a rukkola további erénye, hogy könnyíti az emésztést. Mivel rostokban gazdag – ami gyorsítja a béltranzitot –, szabályozza az epeelválasztást, javítja az emésztést, de a tápanyagok felszívódását is. Emellett a rukkolamagvak illóolajtartalma is kedvezően hat az emésztésre.

Mindennapi ötletek a rukkola felhasználására:

MESCLUN KEVERÉKSALÁTÁBAN
Annak érdekében, hogy enyhítsük a rukkola kissé túl markáns ízét, keverjük más, zsenge zöldségekkel (ilyen lehet pl. a zsázsa, batávia, endívia…), majd locsoljuk meg kevés olíva- vagy dióolajjal. Citromlé hozzáadásával is finom.

GYÓGYTEÁBAN
Forrázzunk le 1 leveseskanálnyi friss rukkolalevelet egy csésze fortyogó vízzel, majd hagyjuk állni 10 percen át. Szűrjük le, és fogyasszuk azonnal (lehetőleg étkezés után, az emésztés elősegítésére).

PESTÓBAN
Keverjünk össze 100 g rukkolát 2 db fokhagymagerezddel. Adjunk hozzá 2 kávéskanálnyi fenyőmagot, fél leveseskanálnyi reszelt parmezánt, 2 leveseskanálnyi olívaolajat.Ismét keverjük össze a hozzávalókat. Sózzuk, borsozzuk,majd tálaljuk tésztával vagy pirítós kenyéren. De a rukkolás-sonkás pizza is sokak kedvence.

Forrás: Galenus