Képzeletbeli utazás egy gyógyszeres kapszulában

0
3267

Milyen utat jár be a kapszulába töltött hatóanyag az emberi szervezetben a lenyeléstől kezdve a kívánt gyógyszerhatás kialakulásáig? Hogyan csillapíthatja egy kapszula a fájdalmat a szervezet nehezen elérhetőnek tűnő helyein, mint például a bokában?

A kapszula a szervezetbeni utazása során elsőként a gyógyszerbevételhez elfogyasztott vízzel együtt a gyomorba kerül. A kapszulából esetlegesen szabaddá váló hatóanyag a nyelőcsövet bélelő nyálkahártyát súlyosan károsíthatja, irritálhatja – ez több hatóanyagra is érvényes, így például a gyakran alkalmazott láz- és fájdalomcsillapító hatóanyagokra, az acetil-szalicilsavra vagy diklofenakra. Ezért nem szabad a kapszulát kinyitni, vagy víz nélkül lenyelni.

 

Probléma adódhat, ha valaki víz nélkül próbálja lenyelni a kapszulát, ugyanis ekkor az a gyomor elérése előtt a nyelőcső falához tapadhat.

 

Ha a gyomorba jut a kapszula, akkor a kapszula tokjának anyagától függően az vagy feloldódik az erősen savas gyomornedvben, vagy ha az a cél, akkor képes annak ellenállni. Így ép marad egészen addig, míg a gyomormozgásoknak köszönhetően tovább nem utazik a vékonybélbe. A gyomornedvnek ellenálló kapszulák a vékonybél enyhén lúgos közegében gyorsan feloldódnak és a beléjük zárt hatóanyag szabaddá válik.

 

Egy gyógyszer, egy kapszula képe: vörös-átlátszó tokban apró gyöngyök találhatók.

Hol szabaduljon ki a hatóanyag? A gyomorban vagy a vékonybélben?

Az, hogy a gyomorban vagy a bélben válik szabaddá a kapszulázott hatóanyag, a gyógyszert megalkotó – szakszóval formuláló – kutató- és fejlesztő gyógyszerészek munkájának az eredménye. Ha a gyomrot védeni kell egy esetlegesen irritáló tulajdonságú hatóanyagtól vagy épp ellenkezőleg, a hatóanyag savérzékeny, és azt kell megóvni a gyomor extrém körülményeitől, akkor bélben oldódó kapszulatokba zárják a hatóanyag szemcséit. Így az átutazik a gyomron és a vékonybélben megáll, ahol feloldódik a kapszula, s kiszabadul a hatóanyag.

 

A hatóanyag útja a vérkeringésig

Akár a gyomorban, akár a vékonybélben engedi szabadon a kapszula tokja a belezárt hatóanyagot, a végeredmény az, hogy a gyomor, illetve a vékonybél nyálkahártyáján keresztül kell jutni a hatóanyagoknak. A hatóanyagok kémiai szerkezetétől függően ez több-kevesebb sikerrel történik meg – míg egyes hatóanyagok jelentős részben képesek átjutni a gyomor, illetve a bél határoló felületein, addig más hatóanyagok csak kisebb százalékban. A gyomorból, illetve a bélből a határoló hártyákon átjutó hatóanyagok a kisebb-nagyobb erekbe kerülnek be, azaz végső soron a vérkeringésbe.

 

Vérkeringés útján jut el a megfelelő szervekig, szövetekig

A keringésbe jutott hatóanyagok a szív pumpáló tevékenységének köszönhetően a vér útján a szervezet lehető legtávolabbi csücskeibe is eljutnak. A kis erekbe kerülést követően rövid idő elteltével már a lábujjak végeiben is jelen vannak a hatóanyagok. A vérpályán való utazás során a hatóanyagok bizonyos szervekben vagy szövetekben megállnak és kifejtik terápiás hatásukat. A terápiás hatás, hatóanyagtól függően változatos képet mutathat. Lehetséges, hogy a gyulladásos szövetekben nagy koncentrációban jelenlévő bizonyos enzimeket gátolnak a gyógyszermolekulák, így csökkentve a gyulladással járó kellemetlen panaszokat, pl. a fájdalmat, duzzanatot. Az is lehetséges, hogy olyan mikroszkopikus, a sejteket határoló membránokban található ioncsatornákhoz kapcsolódnak hozzá, amelyekkel kölcsönhatásba lépve izomelernyedést idéznek elő, így csökkentve például a görcsös fájdalmakat.

 

A maradékot kitkarítja a máj

A vérkeringés folyamatos, így a hatóanyagok mindenhová eljuthatnak. A szervezet egyik fő átalakító – más néven metabolizáló – szervén, a májon is keresztüljutnak, a gyomorból vagy bélből való felszívódást követően ez viszonylag hamar megtörténik. A máj enzimei különféle módosításokat hajtanak végre a hatóanyagok molekuláiban. A májban zajló reakciók során például oxidálódhatnak a hatóanyagok, kisebb-nagyobb idegen molekulák, molekularészek rájuk épülhetnek. Ezzel egyre inkább vízben oldhatóvá válnak a hatóanyagok. Mivel a különböző szervekben már kifejtették a hatásukat, a májba kerülve már csak az a cél, hogy a maradékuk kijusson a szervezetből. Ha vízoldékonnyá tudnak alakulni, akkor a vizelettel ez gyorsan megtörténhet.

A hatóanyagok – jelentős egymás közötti különbségeket mutatva – általában néhány óra vagy nap elteltével a széklettel, vizelettel kiürülnek a szervezetből. Ekkor már szükség lehet egy újabb kapszula bevételére, amit követően a hatóanyagok kívánt terápiás hatáshoz, illetve gyógyuláshoz vezető szervezetbeni utazása újrakezdődik.

 

dr. Budai Marianna
szakgyógyszerész