A cukorbetegek száma világszerte rohamosan növekszik, amelynek egyik leggyakoribb és legsúlyosabb szövődménye a lábszárfekély, amely akár az alsó végtag elvesztéséhez is vezethet.

Magyarországon évente körülbelül 4.000 lábat kell amputálni, pedig a cukorbeteg láb kialakulása megelőzhető lenne egy gyors, egyszeri vizsgálattal, amelyet két speciális készülékkel, szöveti oxigénszintmérővel és lézer dopplerrel végeznek.

Cukorbetegségtől a láb amputációjáig

Minden nyolcadik cukorbeteg találkozik a cukorbeteg láb problémájával. Bár az esetek többségében a betegség kialakulása után 8–10 évvel kezd igazán veszélybe kerülni a láb, ennél sokkal előbb érdemes foglalkozni a témával, hogy az esetleges szövődmények kiküszöbölhetők legyenek.

A cukorbetegséggel járó lábszárfekély kialakulásának több oka is lehet.

  • Egyrészt a bőr a betegség következtében szárazzá, fertőzésre hajlamossá válik.
  • Másrészt a csontízületi rendszer károsodása révén az ízületek elgyengülnek, a láb eldeformálódik és a talp egy-egy pontján a normálisnál 50–100%-kal nagyobb nyomás jön létre. Ez kérgesedést eredményez, amely tovább fokozza a nyomást, végül a bőr a kéreg alatt elhal, seb keletkezik és kialakul a cukorbeteg lábszárfekély.

A cukorbetegség jelentősen gyorsítja az érelmeszesedés folyamatát is, a beteg erek pedig nem tudják teljes mértékben ellátni feladataikat. A rossz lokális vérkeringés következtében a cukorbeteg nem érzi sem a fokozott nyomást, sem az esetleges sérülések okozta fájdalmat. Könnyedén feltörheti a lábát egy új cipő, vagy megégetheti egy forró fürdő.

A fekélyhez vezető sebek tehát viszonylag könnyen kialakulhatnak a cukorbeteg lábon. A sebek gyógyulási hajlama a cukorbetegeknél kifejezetten rossznak mondható. Egy egészen apró seb is könnyen elfertőződhet és létrejöhetnek a különböző méretű elhalások, fekélyek, amelyek végső esetben a lábujjak, a lábfej, vagy akár a lábszár és a teljes láb amputációjához vezethetnek.

A lábszárfekély megelőzése

Megfelelő odafigyeléssel és megelőzéssel elkerülhetők a fekélyes sebek, és ezzel együtt a cukorbeteg láb amputációja is.

Kiemelt figyelmet kell fordítani a lábhigiéniára. Nemcsak a lábmosás napi gyakorisága a fontos, hanem az is, hogy langyos vízben, alaposan kell a lábat, a talpat és az ujjak közét is megmosni, majd puha törölközővel megtörölni. Körmöt csak kiáztatott lábakon szabad vágni, és egyenesre, hogy ne tudjon benőni. A bőrkeményedéseket csak kíméletesen, habkővel szabad dörzsölni. A pamutzokni és kényelmes cipő, zárt orrú papucs viselése a legmegfelelőbb. A mezítláb járást, a láb napoztatását és a forró vizes fürdőt kerülni kell!

A láb gondos óvása mellett fontos kiemelni a vércukorszint karbantartását is, hiszen a megfelelő szinten tartott értékek nem vezetnek diabéteszes láb kialakulásához.

Lábvizsgálat

Az évi egy-két lábvizsgálat elengedhetetlen a megfelelő megelőzéshez, amely kiterjed a körmök, a bőr állapotának, a bőrkeményedéseknek, az esetleges lábelváltozások nyomon követésére, a láb ereinek vizsgálatára.

A budapesti Hiperbár Centrumban speciális diagnosztikai eszközök segítségével mérik fel a cukorbeteg láb állapotát és károsodottságát. A szöveti oxigénszintmérővel megállapítható, hogy a seb környéki szövetek mennyi oxigénhez tudnak jutni, mekkora az önállóan, ill. segítséggel a gyógyulás esélye. A lézerdoppler megmutatja, hogy a seb környéki szövetekben milyen a perifériás keringés. A két adat együttesen megadja, hogy a seb képes-e önállóan meggyógyulni, esetleg minimális odafigyelés, vagy akár túlnyomásos oxigénterápia szükséges-e. Természetesen van olyan eset, amikor már csak azt látni, hogy a sebésznek meddig muszáj csonkítania, mert addig a területig már önálló életre nem képes a szövet.

A félórás vizsgálatra bárki jelentkezhet, aki tisztában szeretne lenni lábának állapotával, fekélyes sebeinek általános gyógyhajlamával. A vizsgálat díja 5000 Ft.

Baromedical