Megoldások a rossz lehelet ellen

0
5240
Fotó: 123rf.com

Sokakat érint a kellemetlen szájszag, ami sajnos olyan tabu-témának számít, hogy az érintettek gyakran még beszélni sem mernek róla az orvosuknak. De mit tehetünk ellene? Íme néhány tudnivaló és jó tanács ahhoz, hogy megszabaduljunk tőle.

Ébredéskor, ha érezzük a rossz leheletet, annak fő oka az elégtelen nyáltermelődés, a szájszárazság lehet. Mialatt alszunk, a száj nyálkahártyája kiszáradhat, amikor is a baktériumok felgyülemlenek. Hiszen ilyenkor „lustálkodik” a nyál, és nem fejti ki jótékony, tisztító hatását. Mindamellett elég akár egy pohár víz is reggel, hogy ez a kellemetlenség megszűnjön.

De ha fennáll ez a probléma napközben is, és netán észrevesszük, hogy akihez beszélünk, kezd távolabb helyezkedni tőlünk… Nos, akkor ez annak a jele, hogy halitózisban szenvedünk, mely elnevezés a tartósan rossz szájszagot fedi.

Gyakori probléma, viszont kínos, és mindenképp zavarhatja a kapcsolatot a környezettel. Egyesek meg vannak győződve arról – tévesen –, hogy ezt a „betegséget” tűrni kell, és szenvednek tőle. Mások ellenkezőleg, nem tulajdonítanak neki jelentőséget, és a környezetükben lévők pedig nem mindig merik megmondani, hogy bizony beszélgetés közben érzik a szájszagot.

Ha mi is ingadozunk, hogy tulajdonképpen mennyire problémás a lehetünk, egy tipp a dilemma eldöntéséhez: nyaljuk meg a csuklónk belsejét, és a bőr megmutatja, van-e gond a leheletünkkel. De ha rossz az „eredmény”, ne essünk pánikba, vannak módszerek, melyekkel felvehetjük vele a küzdelmet.

A halitózis okai

A rossz szájszag miatt a „vádlottak padján” első helyen a szájbaktériumok „ülnek”, melyek a fogak közé beszorult, bomló ételmaradékokon megtelepednek, és rossz szagú, illékony, kéntartalmú anyagokat szabadítanak fel. Ha az ételmaradékokat nem tökéletesen távolítják el a fogak és az íny közül, azok lepedéket (plakkot) képeznek a fogakon. A plakkok által a baktériumok szaporodnak, és a kellemetlen szájszag rosszabbodik. 

Amikor pedig beülünk a fogorvosi székbe, a doktor is megerősíti, hogy a „vádlott” a szánkban van, de bővíti az okok körét: egy kezeletlen, szuvas fog, fogkövesedés, ínygyulladás vagy fogágybetegség is lehet a „bűnös”. 

Ritkábban a rossz lehelet visszavezethető olyan okokra is, mint a  torok-, mandula- vagy arcüreggyulladás, illetve emésztési probléma: reflux gastro-oesophagealis, amikor a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe. Ennek gyanúja esetén a fogorvos elirányít a kezelőorvosunkhoz, vagy egy specialistához, az ilyen jellegű okok megszüntetésére.

Fotó: iStock

Amellett egyes gyógyszerek pl. nyugtatók, antidepresszánsok szájszárazságot vonnak maguk után, ami szintén felelős lehet a rossz leheletért. Végezetül van még egy ok, mely a táplálkozásunkkal, illetve rossz szokásainkkal függ össze. Ez pedig akkor áll elő, ha sok fokhagymát, hagymát, vagy erős fűszert tartalmazó ételt fogyasztunk, ami – szerencsére múló –  kellemetlen szájszagot okoz, akárcsak az alkohol. Az erős dohányosoknál azonban állandóan fennáll ez a probléma.

A fotó illusztráció: pixabay.com

Hogyan szabaduljunk meg tőle?

A legjobb megoldás mindenekelőtt a tökéletes száj- és foghigiénia következetes betartása. Ennek alappillére a megfelelő fogmosás, legalább 2 percen keresztül, kétszer naponta, reggeli és vacsora után. Amikor pedig fogkefét választunk, döntsünk puha vagy középkemény sörtéjű, kis fejű, lekerekített végű fogkefe mellett, hogy tisztításkor hozzáférjünk minden fogfelülethez és a fogak közti legszűkebb zónákhoz is. Amellett kis fejű fogkefével leghátul lévő fogak sem maradhatnak ki, így összességében minden helyet elérhetünk, ahol a baktériumok megbújhatnak.

Ideális esetben a fogmosást este fogköztisztító kefe használatával fejezzük be a fogak közé beékelődött, legkisebb ételmaradékok tökéletes eltávolítása érdekében

Amellett a baktériumok a nyelven is megtelepedhetnek. Ezért a jó minőségben patikákban kapható, nyelvkaparó szájápolási eszköz gyengéden történő használata is tanácsos. 

Fotó: 123rf.com

A szájvizek is hatékonynak bizonyulnak a rossz lehelet elleni harcban. De jobb, ha megbeszéljük fogorvosunkkal, mikor, melyiket használjuk, Tanácsos az időleges alkalmazás, nehogy a gyakori szájvízhasználat megzavarja a száj ökoszisztémáját.

Kiemelhető azonban, hogy a rossz szájszag elleni harc leglényegesebb pontja a rendszeres fogorvosi ellenőrzés, fogkő-eltávolítás, amellett pedig a dentálhigiénikus tanácsainak megfogadása.

Jó tanács: ha fontos találkozónk van…

Amikor olyan eseményen veszünk részt, amikor fontosnak tartjuk a kellemes leheletet, például akár a kedvesünkkel, akár egy üzleti partnerünkkel vacsorázunk, biztosítsuk be magunkat a szájszag ellen szájspray, cukormentes rágógumi vagy leheletfrissítő (pl. menta) pasztillák segítségével. A rágógumi külön előnye, hogy serkenti a nyálelválasztást. Ezek a megoldások elfedik a szájszagot – kedvezően hatnak – igaz, csak időlegesen. 

További javaslat

Hasznos eszköz a gyógyszertárakban kapható plakk- és fogkőjelző tabletta vagy folyadék. Fogmosás után az eszközben lévő folyadék (ártalmatlan festékanyag) elszínezi a fogakon maradt plakkokat.  Így hamar rájöhetünk, hol található még lepedék a fogainkon, és azt eltávolíthatjuk újbóli fogmosással. Ezzel az egyszerű módszerrel megelőzhető a rossz leheletet szempontjából is rendkívül káros fogkőképződés.

Forrás: Galenus