Magyarország lakosságának több mint fele súlyproblémákkal küzd. Enyhébb formában ez lehet néhány kilogrammos, csupán esztétikai gondot jelentő többlet, de bizonyos esetekben a 30–40 kg-ot meghaladó is. Az ilyen felesleg már komoly egészségi kockázatokkal jár rövid és hosszú távon egyaránt.
A hízás folyamata lehet drasztikusan gyors, de szinte észrevétlen is: az évente csupán egy kiló plusz – gondoljon bele – 5–10 év alatt mennyit jelent. A hízás alapvetően attól következik be, hogy a testben található lebontási és felépítő folyamatok egyensúlya felborul. Ennek számos oka lehet, mint például hormonális változás, gyógyszermellékhatás, egyes betegségek, de leggyakrabban arról van szó, hogy feleslegesen sok energiát visz be valaki a szervezetébe – tehát sokat eszik –, mellette pedig nem mozog eleget. Eleget, vagyis annyit, amennyi segít elégetni a napi felvett kalóriát. A genetika is közrejátszik a folyamatban, így például vannak hízékonyabb adottsággal rendelkezők. Azt azonban nem lehet pontosan eldönteni, hogy vajon a megváltozott génállományt, vagy a szülők rossz étkezési szokásait vitte-e tovább az utód.
Biztosan hallotta már, hogy valaki a genetikára, illetve anyagcsere-problémákra hivatkozik, ha szóba kerül a fogyókúra. Sajnos kijelenthető: a bizonyítottan ilyen eredetű hízás nagyon ritka, százból talán egy embert érint.
A megoldás az előbb említett energiamérlegben rejlik. Ezen múlik, vagy bukik az egész folyamat, hiszen az energialeadás, azaz a mozgás oldalát növelve, vagy a felvételt (evést) csökkentve, a végeredmény fogyás lesz.
Mikor egészséges a fogyás?
A fogyás akkor egészséges, ha megfelelő gyorsasággal éri el a reális célt, de közben a szervezet nem szenved hiányt a létfontosságú tápanyagokból, nem merülnek ki a raktárak, az immunrendszer védekezőképessége nem csökken, a bőr és az alatta található kötőszövet feszessége megmarad. Továbbá talán a legfontosabb: hogy közben kellemesen érezze magát a diétázó, és hiánytalanul el tudja végezni mindennapi feladatait.
Mindkét irányból megközelítve, a szervezet arra lesz kényszerítve, hogy tartalékaihoz nyúljon, és elkezdje felhasználni az évek során a zsírszövetben felhalmozódott felesleget.
Ezzel azonban a probléma nem ér véget, hiszen ebben a pillanatban merül fel a nagy kérdés: mindezt hogyan?
A „hogyan” kérdés megválaszolására nem elég néhány felületes információszerzés, hiszen az egészségről van szó.
Sok diéta nem azt tartja szem előtt, hogy hosszú távon optimális legyen a testtömeg, és az egészség egyre jobb legyen, hanem gyors és látványos eredményt ígér. Ezekkel a drasztikus kúrákkal bizony néha többet árt magának a fogyókúrázó, mint a súlyfelesleggel.
Az egészséges fogyás azt a személyre szabott, egyedi segítséget jelenti, ami csak önnek szól, abban az ütemben, ahogy biológiai órája megkívánja.

A tudomány adatai és a tapasztalatok egyaránt azt mutatják, hogy a fogyás üteme maximum heti 1 kilogramm lehet, de célszerű még ennél is kevesebbre ütemezni ahhoz, hogy a szervezetnek elég ideje legyen alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, és az elért eredmény tartós maradjon. A megváltozott tápanyagbevitel pedig nem a koplalást jelenti, hanem az étrend olyan átalakított formáját, ami lehetőleg kevéssé tér el a megszokottól. Ebben az esetben kimondható: néha a több kevesebb, hiszen nagyobb élelmirost- és vitaminbevitel, több mozgás bizonyos idő alatt kisebb testtömeget fog eredményezni, mindezt éhezés és túlhajszoltság nélkül.
Ne felejtse el! A „bulvárdiéták” elsődleges célja nem a sikeres testtömegcsökkentés és az egészség, hanem a haszonszerzés. A súlyfelesleggel ma már nem szégyen szakemberhez fordulni, aki ismeri az egészséges fogyás szabályait, szakértelemmel – és persze az ön elhatározásával együtt – segít a kilók leadásában.
A cikk a Mit (t)egyek, hogy lefogyjak? c. kiadványban jelent meg,
melyet a shop.galenus.hu oldalon tud megvásárolni.