Mit tegyünk a másnaposság ellen?

0
3351
Fotó: gettyimages.com

Fejfájás, kiszáradt száj, émelygés, hányinger – mindezek a túlzott alkoholfogyasztás következményei is lehetnek. Persze, csak ha nem vigyázunk magunkra, hiszen nem törvényszerű, hogy szenvedjünk tőlük! Ahhoz, hogy elkerüljük, nem árt, ha tudjuk, mitől is jelentkezik a kellemetlen hatás, hogyan előzzük meg, vagy milyen módszerekkel orvosoljuk.

Ünnepi alkalmakkor általában a szokásostól eltérő mennyiségű szeszesitalt fogyasztunk, de nem is gondolunk az azt követő másnaposság okaira. Pedig, ha tisztában vagyunk velük, könnyebben eligazodunk az „óvintézkedések” sűrűjében! Tudjuk-e például, mitől van a rossz közérzet vagy az a furcsa lehelet, amely másnap (vagy a rendszeres ivóknál mindennap) jelentkezik? Ennek oka az acetaldehid nevű vegyi anyag, amely eredetileg harmincszor mérgezőbb, mint az alkohol. Szervezetünkben persze nem ilyen veszélyes formában keletkezik: emésztőrendszerünk – összetett folyamatok során – átalakítja az alkoholt, amelyből utána acetát lesz. Ez ugyan szintén további átalakuláson megy át, de az „acetátos leheletet” emiatt érezzük.

Metanol – a másnaposság fő oka

A másnaposság magyarázata lehet az alkoholban lévő metanol nevű anyag is. Ez az összetevő kisebb-nagyobb mértékben okozhat kellemetlen tüneteket, attól függően, milyen fajta alkoholt, és mennyit ittunk előzőleg. Ha a legnépszerűbb italokban lévő metanol-tartalom alapján osztályozunk, a következő a sorrend: brandy, vörösbor, rum, fehérbor, gin és vodka (csökkenő mérték szerinti felsorolásban).

Így nem is hinnénk, hogy ha például túl sok vodka-tonikot, vagy netán tiszta vodkát iszunk, és becsípünk tőle, kevesebb bajt okozunk vele magunknak, mint amikor a brandy-ivást visszük túlzásba. Emellett nem szabad megfeledkeznünk egy riasztó tényről sem, amely „illusztrálja” a metanol jellegét, persze más megközelítésben: egyes versenyautókban üzemanyagként is használható! Így elképzelhető, milyen nagy munkát kell végeznie májunknak és vesénknek, hogy eltávolítsa szervezetünkből…

A máj – többféle enzim révén – különben is jelentős szerepet játszik az alkohol káros hatásainak kiküszöbölésében. De a vese sem „rest”: a toxikus anyagokat főleg víz segítségével távolítja el. Ezért vagyunk szomjasak, kívánunk több vizet a nagy ivászatok után, és ha nem juttatunk belőle eleget a szervezetünkbe, a dehidratáció fejfájást okoz. Az émelygés, hányinger ezzel szemben az alkohol okozta gyomorhurutból ered, amely az alkohol gyomorra gyakorolt, közvetlen toxikus hatása nyomán lép fel.

Tudnunk kell még azt is, hogy több tényezőtől függ, mennyire bírjuk az alkoholt. Ezek közül a legfontosabbak: általános alkoholfogyasztási szokásaink, testsúlyunk és nemünk. Tudományos felmérések sokasága bizonyítja, hogy nők átlagosan kétszer-háromszor érzékenyebbek az alkoholra, mint a férfiak.

Hogyan kerülhető el a másnaposság?

Az első alapelv, melyet be kell tartanunk: a mértékletesség. Lehet alkoholt fogyasztani akkor is, ha alig iszunk év közben, sőt, kedvünk szerint (ésszerűen) keverhetjük is a többféle italtípusokat, de tartsunk mértéket! Ha azonban tudjuk magunkról, hogy hajlamosak vagyunk túllépni a mértéket, íme néhány megelőző lépés:

  • Gondoljunk szervezetünk hidratálására, és igyunk minél több (1-2 liter) vizet, gyümölcslét a mulatozás után (és ha tehetjük, közben is, hiszen ez lesz egyik legjobb „szövetségesünk” minden olyan alkalomkor, amikor jelentősebb szeszmennyiség elfogyasztására van kilátás). Ráadásul a gyümölcsökben lévő fruktóz (gyümölcscukor) megkönnyíti az alkohol feldolgozását (átalakítását) a szervezetben. Ha a szokásosnál többet ittunk, tanácsos a méz fogyasztása is, hiszen ebben is magas a természetes cukortartalom. Még néhány mézes sütemény is segíthet, mert jótékonyan hat az alkoholtól „megviselt” gyomrunkra: könnyít rajta, ha nehéznek érezzük, és visszaadja az italozástól igencsak megcsappant energiánkat.
  • Emésztésünket segíthetik a gyógynövény-szaküzletekben vagy gyógyszertárakban kapható, különböző herbateák, melyek segítségével elkerülhető a gyomorégés is.
  • Az átmulatott éjszaka után, lefekvés előtt pedig nem árt bevenni egy aszpirint vagy valamilyen paracetamol-tartalmú gyógyszert (ha egyébként is bírja a gyomrunk). Amennyiben ébredéskor vesszük be, kevésbé hatásosak.

Ami pedig a jól bevált, hagyományos „gyógymódokat” illeti másnaposság ellen, úgymint egy kanál olívaolaj, egy pohár kifacsart citromlé, egy bögre tej vagy egy pohár ásványvíz fokhagymával, babérral, zsályával ízesítve, azonfelül tojássárgája, több kenyér – nem biztos, hogy használnak…

A másnaposság orvoslásának további lehetőségei:

Nem feltétlenül kell szenvednünk a sok alkoholos ital utóhatásaitól, ha valóban megteszünk minden „óvintézkedést”. Ugyanakkor sohasem lehetünk tökéletesen „bebiztosítva” ellene. Ezért fogadjunk meg néhány további jó tanácsot:

  • fogyasszunk erős kávét másnap reggel, és forró levest délben;
  • emésztési zavar, „rossz gyomor” esetén csak könnyű ételt együnk;
  • jól aludjuk ki magunkat, az mindennél többet használ;
  • csak akkor vezessünk autót, amikor már egészen biztosak vagyunk benne, hogy az alkohol legkisebb káros hatása alól is kikerült szervezetünk.

Forrás: Galenus