Prof. dr. Czeizel Endre: Tehetség/Talentum – Jó szerencse, semmi más?

0
1783

A tehetség jó szerencse, de a talentum, »gyönyörű képességünk« már az egyén tudatos erőfeszítésének és a közösség támogatásának az eredménye – írja Dr. Balogh László, a pszichotudományok kandidátusa Czeizel professzor úr új könyvéről.

http://www.galenus.hu/shop/konyvek/192-tehetsegtalentum.htmlKönyvemben azt próbálom bemutatni, hogy mi a tehetség és talentum, illetve ki a tehetséges és talentumos ember. Hiszen az adottságok birodalmát és ezen belül a tehetséget a fogantatáskor összetalálkozó két ivarsejt egyesüléséből kialakuló DNS-makromolekula határozza meg. S ez a jó szerencsétől függ. De hogy az adottságokból mi fog megvalósulni és az ígéreteknek tekinthető tehetséges gyermekekből lesz-e a talentum, az már nem a szerencsén múlik. Ezt már a családi környezet, az iskoláztatás, a kortársi hatások és a társadalmi lehetőségek döntik el, valamint a szabad akaratunk, hogy mennyire vagyunk képesek kiaknázni kivételes adottságainkat.

Kezdetben a sikeres emberek közé a legmagasabb rangúakat és a leggazdagabb embereket sorolták. Később a különböző intelligenciatesztekben legmagasabb pontszámot elérőket vélték a legtehetségesebbnek. Jelenleg sokkal bonyolultabbnak tartjuk a tehetség/talentum eredetét, mint hogy egyetlen megközelítés alapján meghatározható lenne. A kiemelkedő teljesítmény gyökereivel, létrejöttével, tudatos elősegítésével egy új tudományág foglalkozik és ez a kreatológia. A kreatológia alapvető célja a tehetségek felismerése, ápolása-gondozása, fejlesztése, és ez döntően a pedagógia szakterületéhez kapcsolódik. A természettudományos háttér sem hagyható azonban figyelmen kívül, és hivatásom jogán magam elsősorban genetikai és orvosi nézőpontból emelek ki fontosnak vélt elemeket, mint pl. a Sors-faktort. Ugyanakkor a közös nyelv megtalálása érdekében a könyv első három fejezetében összefoglalom a kreatológia alapfogalmait.

 

A professzor úr legújabb könyve 10%-os KEDVEZMÉNNYEL  rendelhető meg a Galenus webáruházban!

 

Könyvem fő témája a potenciális tehetségek, valamint az adottságaikat már igazoló talentumok egészségi állapotának és betegségeinek, vagyis sorsuknak áttekintése. Az emberi alkotóképességgel foglalkozó új tudományág, a kreatológia korszerű ismeretei hazánkban is mind ismertebbekké válnak a tehetségfejlesztésben elkötelezett szakemberek kis csapatának köszönhetően. Végül orvosként összefoglalom azokat a lehetőségeket is, amelyek az orvosi genetika nézőpontjából az emberi tehetség felvirágoztatására és hasznosítására alkalmasak.

Könyvemet elsősorban a téma iránt érdeklődő pedagógusoknak szánom, akik elismerését, sőt szeretetét az elmúlt években oly jólesően megtapasztalhattam. Emellett azonban reményeim szerint a gyermekek tudatos nevelésére vállalkozó szülők számára is hasznosak ezek az ismeretek. Végül mindazoknak is ajánlom könyvemet, akik az emberi tehetséget, legnagyobb természeti kincsünket, jobban akarják érteni és hasznosítani.

Dr. Czeizel Endre