Ratatouille, avagy a francia „lecsó”

0
568

Az egészséges életmód alapja a megfelelő tápanyagok bevitele a szervezetbe. A Galenus Kiadó Rendhagyó szakácskönyvek sorozatában patikusok írták a jobbnál jobb finomságokat. Minden recept alatt szerepel a tápanyagtartalom, ami megkönnyíti mind a cukorbetegek, IR-esek, diétázók és egészségesen táplálkozók életét, sőt: számos embernek kell figyelnie a koleszterinre a szív-és érrendszeri betegségek miatt, ezeknél a recepteknél pedig ez is fel van tüntetve! 

Ezt a szuperegészséges, szuperlaktató finomságot bátran ajánljuk mindenkinek, főleg aki cukorbeteg, IR-es, diétázik vagy csak szeretne odafigyelni a bevitt tápanyagokra. Minden egyes recept alatt fel vannak tüntetve a makrok, ezáltal megkönnyítve az oly bosszantó és átkos számolgatást, sőt, aki esetleg szív- vagy érrendszeri problémákkal küzd, és figyelnie kell a koleszterinre, még az is megtalálható benne! (Sok recept tartalmazza a kalória- és szénhidráttartalmat, viszont a koleszterinre nagyon ritkán térnek ki!)

A Kiskonyha Gasztroblog kipróbálta a receptet és meg is írta a tapasztalatokat.  

Ez a ratatouille egész biztosan bekerül a kedvenc receptjei közé:

– bacon szalonna apróra vágva 
– 1 nagyobb fej vöröshagyma (nagyon picik esetében, kettő mehet bele) 
– 1 kisebb padlizsán
– 1 kisebb cukkini
– 150 g csiperkegomba
– 3 darab paprika vegyesen (zöld, piros, sárga) 
– 3-4 paradicsom 
– só, bors
– provance-i fűszerkeverék

Fontos, hogy a hozzávalókat igyekezzünk egyforma darabokra vágni!

Elkészítés:
Közepes-erős hőfokon elkezdjük a bacont pirítani, amikor kicsit kiengedte a zsírját, vegyük le a hőt és mehet rá az apróra vágott vöröshagyma és egy csipet só. Engedjünk időt, amíg a vöröshagyma szépen megdinsztelődik a bacon zsírjában, és isteni aromaillatok mellett egy jó szaftos „alap” keletkezik. Ezután mehet rá a kockára vágott cukkini, padlizsán, paprika, gomba, majd a paradicsom (én egy tálba vágtam össze őket, így egyben borítottam az edénybe.)

Vegyük fel maximumra a hőfokot, folyamatos keverés mellett próbáljuk meg az egészet jó alaposan átpirítani, ismét sózzuk, most már mehet rá több. Pár perc elteltével nagyon intenzív illatok szabadulnak fel és a zöldségek elkezdik kiereszteni a levüket, ekkor borsozzuk és szórjunk rá provance-i fűszerkeveréket, még egy pár percig pirítsuk őket, és amikor szépen raguszerűvé összeálltak (ez lehet akár 10 perc is), vegyük le a hőt és hagyjuk rotyogni még 10 percig, attól függően, hogy mennyire szeretjük porhanyósra vagy „ress”-re a zöldségeket (én porhanyós-párti vagyok, az igazi profik ress-pártiak.) KÉSZ is!

Aki viszont szereti kicsit tartalmasabbra varázsolni, vagy egyszerűen több szénhidrát van neki előírva, akkor a Gasztroblog alapján, amikor a zöldségek összeestek és kiengedték a levüket, akkor szórjunk bele bulgurt (szárazon), ami szépen megszívja magát ezzel az isteni zöldséges lével! Ettől aztán pláne egy tartalmas, izgalmas, színes, laktató és egészséges egytálételt kapunk, ráadásul nagyon gyorsan! 

Ez a mennyiség kb. 3 normál adag, és kevesebb, mint egy óra volt. 

Jó étvágyat hozzá!

Forrás: https://kiskonyhagasztro.blog.hu/2020/07/10/ratatouille_avagy_a_francia_lecso_694

Amennyiben a Galenus Kiadó webshopjából vásárol, ezzel a kuponnal a jelenlegi kedvezmény mellett további 10% árengedményt kap MINDEN könyvre!  KUPONKÓD: Galenus-Juli2020