Száraz vagy hurutos? 1. rész

0
460
Fotó: 123rf.com

„Száraz vagy hurutos?” – A patikába köhögés panaszával betérő betegtől gyakran ezt kérdezi elsőként a gyógyszerész. Nem véletlenül, ugyanis a köhögés jellege alapvetően meghatározza az alkalmazandó terápiát és a gyógyszerek körét. Most induló ötrészes cikksorozatunkban a köhögés témakörét járjuk körbe. Megvizsgáljuk a köhögés két fő típusát, és sorra vesszük, hogy a rendelkezésre álló számos hatóanyag és gyógynövény közül mikor melyiket és hogyan célszerű alkalmazni.

A köhögés jellege
A címben megfogalmazott kérdést úgy is feltehetnénk: „Improduktív vagy produktív?” A köhögés két fő típusát ugyanis az különbözteti meg egymástól, hogy van-e jelen tősebb váladékképződés. Ha a hörgők által termelt váladék (nyák) felszaporodik, és távozik a légutakból, produktív vagy más néven: hurutos köhögésről beszélünk.

A fokozott váladékképződés a légutak természetes öntisztító folyamata, melynek célja, hogy egyfelől nedvesítse és védje a gyulladt nyálkahártyát, másfelől pedig hogy eltávolítsa a légutakba kerülő kórokozókat és szennyező anyagokat. Ezzel ellentétben a száraz köhögés improduktív, vagyis nem jár jelentősebb váladékképződéssel.

Ilyenkor a köhögési inger kialakításáért felelős, érzékeny receptorok – különböző okokból eredő – fokozott ingerlékenysége eredményezi a köpetürítés nélküli, száraz köhögést.

A kezelés célja
A köhögés e két fő típusát azért fontos különválasztani, mert a köhögés jellege alapvetően meghatározza a kezelési stratégiát, a választandó gyógyszerek körét. Száraz köhögés esetén az elsődleges cél a köhögési inger csökkentése – különösen, ha az a napi életvitelt jelentősen befolyásolja, és az alvást zavarja. Köhögéscsillapításra időnként szükség lehet hurutos köhögés esetén is, de csak az esti órákban, az alvás megkönnyítése céljából.

Főszabályként hurutos köhögés esetén nem szabad a köhögést csillapítani, mert a hörgőváladék kiürülésének akadályozása a nyák felhalmozódásához és a légzőfelület csökkenéséhez, akár fulladáshoz is vezethet! Produktív köhögés esetén a cél inkább a váladékképződés elősegítése és a köpetürítés megkönnyítése.

Fotó: pixabay.com

A száraz köhögés kezelése
Száraz köhögés kezelésére azok a készítmények alkalmazhatók, amelyek csökkentik a köhögési ingert. A gyógyszeres terápia részét egyfelől a természetben is előforduló modellvegyületekből kifejlesztett, szintetikus hatóanyagok képezik. Ezek a köhögési ingert vagy a központi idegrendszerben, vagy pedig perifériásan, a légutak nyálkahártyájában levő receptorokra hatva csökkentik.

Másfelől ismerünk olyan, magas nyálkatartalmú köhögéscsillapító gyógynövényeket is, amelyek képesek a garat gyulladt, irritált nyálkahártyáját bevonni, és így a köhögési ingert csökkenteni. A köhögés improduktív típusának gyógyszeres kezelésével cikksorozatunk 2. részében foglalkozunk részletesebben.

A hurutos köhögés kezelése
Hurutos köhögés esetén a képződő váladék felköhögését, a légutakból való távozását segíti, ha csökkentjük a nyák viszkozitását. Ilyen célra ún. nyákoldó készítményeket alkalmazhatunk, melyeket sorozatunk 3. részében ismertetünk. A köptető hatású (ún. expectorans) szerek egyik típusát olyan gyógynövények képezik, melyek közvetett módon – a gyomor-bélrendszeren keresztül – növelik a hörgőkben a váladékképződést. A köptetők másik fő típusát a különböző növényi eredetű illóolajok alkotják, amelyek hatásukat közvetlenül, a légutakba kerülve, illetve ott kiválasztódva fejtik ki. Az expectoransok e két fajtáját a cikksorozat 4. és 5. részében mutatjuk be.

Vény nélküli segítség
Napjainkban számos olyan szintetikus hatóanyagot tartalmazó, illetve növényi eredetű készítmény van forgalomban, melyet a köhögés gyógyszeres terápiájában lehet alkalmazni. Ezeknek a készítményeknek a túlnyomó többsége vény nélkül kapható a patikákban, így a választás lehetősége (és terhe) többnyire a betegre helyeződik.

Cikksorozatunk célja, hogy ezt a választást megkönnyítsük, és egy átfogó, tudományos bizonyítékokon alapuló áttekintést nyújtsunk az olvasónak a köhögés gyógyszeres
kezelésének lehetőségeiről.

A sorozat következő, 2. részében a száraz köhögés gyógyszeres terápiájával foglalkozunk.

Dr. Csábi József, PhD
gyógyszerész-közgazdász

A cikk a januári Patika Magazinban jelent meg! Keresse minden hónapban a gyógyszertárakban!