Túlvállalt generáció: váll-, hátfájdalmakról

0
345
Fotó: 123rf.com

Manapság úgy hajszoljuk a sikert, hogy észre sem vesszük annak testi és lelki szövődményeit. Folyamatos vállalásban tartjuk benne magunkat, és már fel sem tűnik, hogy mennyire felszínessé vált az életünk mert csak dolgozunk, hajszoljuk az újabbnál újabb célokat, amelyek csupán terheket nyomnak a vállunkra, hátunkra.

A váll- és háti fájdalmak arról tanúskodnak, hogy túl sokat vállaltunk magunkra, nem vettük figyelembe mentális és fizikai állóképességünket. Rohanunk egyik cselekvésből a másikba. Ez a rohanó tempó is csak azt hivatott igazolni, hogy 

• számunkra terhes ez a feladat, minél hamarabb túl akarunk esni rajta, 
• még nem értünk meg rá, 
• szimplán bevállaltuk, hogy megnyugtassuk magunkat, hogy eleget tettünk. 

Azonban megfeledkezünk arról a kérdésről, hogy kiért, miért tesszük mindezt? Persze számos tényezőt felsorolhatunk ilyenkor, azonban érdekes, hogy önmagunkat hagyjuk mindig a legutolsó helyen, mert fontosabb a gyerek, a háztartás, a munka stb. Csakhogy a gyermek biztonságérzete abban rejlik, hogy látja és érzi, hogy a szülő boldog, hogy testi és lelki egészsége ép.

Gyógymasszőrként azt tapasztalom, hogy az emberek kevésbé fektetnek hangsúlyt a passzív és aktív pihenésre, ettől viszonylag rövid időn belül kiégnek fizikálisan és mentálisan egyaránt. Nem minden pénz kérdése, sokszor a környezetünkben adott a lehetőség arra, hogy beiktassunk egy sétát, tornát, biciklizést vagy relaxáló heverészést a kerti székben vagy a nappali foteljében. Minden ott van az orrunk előtt, csupán teret kell engedjünk magunknak. Azzal, ha a mindennapunkat csak a munka teszi ki, önkéntelenül is beszűkül az életünk, és teherré válik

A gyógymasszázs pihentet és felpezsdít!

Bátran nyúljunk kreatív módszerekhez, amelyekkel megváltoztatjuk életünket. 

A monoton ülő-, állómunka ront az izomrendszerünk kondícióján, rendszerint mindezt tetőzik még a stressz különböző válfaja, az aggodalmaskodás, a félelmek, a konfliktusok stb. A napi munkavégzés mellett gondoskodjunk arról, hogy hetente többször mozogjunk, tornáztassuk át testünket, hogy frissüljön a vérkeringés, és emelkedjék a szervezet oxigénszintje. Mindemellett az orvosi gyógymasszázs is hozzájárul a test frissítéséhez azáltal, hogy feloldjuk az izomrendszerben kialakult izomcsomósodásokat és nyirokpangást. Elősegítjük a vérkeringés kiegyensúlyozott áramlását, élénkítjük az idegek és szervek funkcióit. Megelőzhetővé válik a gerinc és a végtagok ízületeinek deformálódása azáltal, hogy az izomrendszer élénkítődik.

Fotó: 123rf.com

A gyógymasszázs hatására kitágulnak a szövetek pólusai és az érfalak, így nagyobb mennyiségű oxigént tud felvenni a kis vérkör, amely a szív és a tüdő közötti áramlási szakasz. Ezáltal a tüdő oxigénnel dúsul, és megszabadul a salakanyagnak számító szén-dioxidtól. Ha a véráramban és a szervekben a szén-dioxid nem ürül ki megfelelően, akkor a salakanyagok felgyűlnek és károsítják a sejtek működését. Az idegrendszer működéséhez és az ideg-izom kapcsolódáshoz is oxigénre van szükségük az idegsejteknek, a testnek, különben nem jut elég tápanyaghoz és leépül. Igyekezzünk átalakítani életvitelünket fokozatosan, apró léptekben. Gondoskodjunk testünk épségének megóvásáról azáltal, hogy szánunk önmagunkra hetente több órát azért, hogy felfrissítsük fizikumunkat és lelkünket. 

Farkas Lehel
okleveles gyógymasszőr