Tyúkszem vagy szemölcs nőtt a lábamra?

0
7362
Fotó: gettyimages.com

A tyúkszem és a szemölcs sok esetben a megtévesztésig hasonlíthat egymásra, miközben a kialakulásuk oka és a megelőzési, kezelési lehetőségeik is különböznek egymástól.

Tyúkszem – nyomás okozza

A tyúkszem ovális vagy kerek, sárgás színű, néhány milliméteres (maximum 10 mm) átmérőjű, megvastagodott szaruréteg, a közepén szarucsappal. A tyúkszem nagyon kemény, körömmel megnyomva gyakorlatilag nem lehet rajta benyomódást létrehozni. A tyúkszem mechanikai irritáció, nyomás hatására alakul ki. A szorító, ittott nyomó, szűk lábbelik a csonthoz közeli bőrterületet (jellemzően a talpon és a lábujjak felső részén) erős nyomásnak teszik ki. Ezeken a területeken a bőr, mintegy védekezési reakcióként, erőteljesen megvastagodik, és tyúkszem fejlődik ki. Minél tartósabb és kifejezettebb a nyomás, annál mélyebbre hatol a tyúkszem közepén lévő szarucsap. Ha ez az elszarusodott tüske eléri és nyomja a csonthártyát és az idegeket, az erős fájdalommal jár. A tyúkszem tehát erős járás közbeni fájdalommal járhat, minden lépést fájdalmassá téve.

Mit lehet tenni?

Először meg kell puhítani a tyúkszemet, és csak azt követően szabad eltávolítani. A megkeményedett „szem” puhítására leggyakrabban szalicilsavas tyúkszemtapaszokat vagy kenőcsöket alkalmaznak; de vannak tejsavas, triklórecet savas termékek is. Ezek vény nélkül kaphatók a gyógyszertárakban. Használatuk során ügyelni kell arra, hogy a tyúkszemet puhító savak a környező, ép bőrfelületet ne marják fel. A védelem érdekében javasolt a tyúkszem környékét zsíros (vazelines) védőkenőccsel bekenni.

A „puhító savak” alternatívájaként léteznek ún. hidrokolloid-tapaszok. Ezek a – testnedvekkel áttetsző kocsonyás anyagot képző – tapaszok a tyúkszem befedése és a megfelelő nedvességtartalom biztosítása révén fejtik ki puhító hatásukat.

Gondolni kell arra is, hogy a jövőben ne alakuljon ki újra a tyúkszem!
Alkalmas kialakítású talpbetétek, a lábujjak közötti tyúkszem megelőzésére alkalmas védőgyűrűk hordása, kényelmes cipők, párnázott talpú zoknik viselése segíthet a tyúkszemek kialakulásának a kivédésében.

Fotó: 123rf.com

Szemölcs – vírusos fertőzés

A talpon kialakuló szemölcsök a talpat érő nyomás miatt nem valódi kinövések (nem kidudorodások), sokkal inkább a talp síkjával egy síkban lévő, szarusodott réteggel fedett, bőrszínű vagy barnás, a közepükön pirosas, feketés pöttyöt tartalmazó megvastagodások.

Gyakori, hogy egyszerre 2-3 vagy több szemölcs is kialakul a talpon. A talpi szemölcs vírus okozta, jóindulatú bőrképlet, amelyet a humán papillomavírusokkal (HPV) való megfertőződés vált ki.

A humán papillomavírusok könynyen okoznak fertőzést, ez kialakulhat uszodákban, strandokon, szaunákban, edzőtermekben vagy hotelekben. Egymás lábbelijének a viselése vagy fertőzött ember törölközőjének a használata is fertőzést okozhat. Egy szemmel nem látható, apró bőrsérülés már elegendő lehet ahhoz, hogy a szemölcsöt okozó vírusok bejussanak a bőrbe. Nem árt tehát a higiéniára odafigyelni, ha meg akarjuk előzni a talpi szemölcsöket!

Ha már kialakult a szemölcs, mit lehet tenni?

A szemölcsök kezelésére, eltávolítására szolgáló patikaszerek nagy része vény nélkül megvásárolható a gyógyszertárakban. Erősen savas kémhatású (szalicilsavas, tejsavas) oldatok, gélek helyi használata vagy a jegelés (más szóval szemölcsfagyasztás) segíthet az otthoni szemölcseltávolításban.

Lényeges tudni, hogy…

Bármennyire is kényszert érez valaki a tyúkszeme, szemölcse ollóval, pengével való kimetszésére, ne tegye! Mindez fertőzésveszélyes, és keringési problémával rendelkező betegeknél súlyos következményekkel járhat.

Ha külsőleges készítményekkel házilag 6-8 hét alatt eredményesen nem kezelhető, kiújuló tyúkszemről vagy szemölcsről van szó, orvoshoz kell fordulni. Bőrgyógyászt, sebészt vagy – a tyúkszem kiváltásában szerepet kapó lábdeformációk esetén – ortopéd szakorvost kell felkeresni. Az orvosok döntenek arról, hogy sebészi megoldásra (kimetszésre) vagy egyéb módon való eltávolításra (folyékony nitrogénes fagyasztás, lézer) van szükség.

Cukorbetegeknek és/vagy perifériás keringési zavarban szenvedőknek a bőrpanaszok megjelenésekor azonnal orvoshoz kell fordulniuk! Esetükben a keringési problémák miatt nem szabad otthoni kezeléssel próbálkozni.

Tyúkszem vagy szemölcs nőtt a lábamra?
A tyúkszem és a szemölcs sok esetben a megtévesztésig hasonlíthat egymásra, miközben a kialakulásuk oka és a megelőzési, kezelési lehetőségeik is különböznek egymástól.

Dr. Budai Lívia PhD
szakgyógyszerész

A cikk a Patika Magazinban jelent meg. A magazint keresse minden hónap elején a gyógyszertárakban!