Mit ajánl a népgyógyászat hörghurutra?

0
12022
Fotó: 123rf.com

A krónikus asztmával szemben a hörghurut a hörgők heveny gyulladását jelenti, és többnyire megfázás vagy a felső légutak fertőzésének következtében alakul ki. Előfordulhat influenza, kanyaró, szamárköhögés vagy más betegséggel együtt is.

A fertőzés nagyon hamar kialakul, hiszen mihelyt a szájüregben, vagy a garatban váladék gyülemlik fel, megnő a lehetősége annak, hogy a kórokozókat belélegezzük. A hörgőkben azután aktivizálódnak, és állapotunkat jelentős mértékben rontják, hacsak nem köhögjük ki őket gennyes váladék formájában. A váladék zöldessárga és sűrű. A köhögés az első jel, melynek útján a hörghurutra felfigyelünk.

A köhögés és a hörgők váladékozása fájdalmat okozhat a mellkasban. Ha a gyulladás szétterjed, fulladás léphet fel. A krónikus hörghurut kialakulhat fokozatosan, vagy kísérhet más heveny gyulladásos folyamatot. Gyakran más zavar kísérője vagy következménye. Mindenekelőtt szívzavarok és keringési betegségek okozhatnak pangást a tüdő keringésében és krónikus gyulladást a hörgőben. A krónikus hörghurut és a vesebetegségek gyakran együtt lépnek fel, és egymásra hatnak.

Kezelés:

A hörghurutot mindenképpen kezelni kell, hogy ne váljék krónikus betegséggé. Láz esetén ágynyugalom javasolt. Tartsuk nedvesen a szoba levegőjét, szellőztessük ki alaposan és helyezzünk el a szobában egy tál forró vizet, melybe japánolajat tettünk.

3-5 napos koplalás rávezeti a szervezetet arra, hogy erejét a hörgők gyulladására összpontosítsa. Ebben az időszakban egészen a gyógyulásig igyunk sok gyümölcslevet és gyógyteát, mely megkönnyíti a váladék felköhögését.

Jól bevált házi szer a borostyán, zilizgyökér, kamilla, kakukkfű, zsálya, apróbojtorján és izlandi zuzmó tea. Sétáljunk sokat fenyő- vagy erdeifenyő-erdőben. Az izzó fenyő- vagy erdeifenyő-Ievelek füstje is jó hatással van a hurutos hörgőkre.

Teák:1-1 csipet kakukkfüvet, lándzsás útifüvet, martilaput, majoránnát, ökörfarkkóró-virágot és egy evőkanál ánizst fél liter vÍzzel leöntünk és 10 percig állni hagyunk. Ezt a teát apró kortyokban isszuk egész napra elosztva. Frissítő és köhögésoldó hatású.

Fejessaláta-főzet: szinte már elfeledett házi szer a fejes saláta. Hideg vízbe tesszük a salátát és félig lefedve kis lángon fozzük öt percig. Lefekvés előtt egy pohárral iszunk a langyos főzetből.

Retekszirup: erősen hurutoldó hatású a feketeretek leve. Hámozzuk vagy tisztítsuk meg a feketeretket és vágjuk szeletekre. Szórjuk meg cukorral, ami kivonja a nedvességet. Napi 4-6 evőkanállal fogyasszunk ebből a szirupból. Cukor helyett alkalmazhatunk mézet is, mely enyhe antibiotikus hatása miatt erősíti a szer hatását. A retekszirupot naponta frissen kell elkészíteni, mert gyorsan megpenészedik.

Hagyma: kandiscukrot és egy apróra vágott hagymát fozzünk kevés vízben, míg besűrüsödik. Ez a szirup is hurutoldó hatású. Gyermekek adagja 2 óránként 1 kávéskanál, felnotteké ennek megfelelően1 evőkanál.

Fotó: pixabay.com

Fokhagymabor: Johann Künzle (1857-1945) német lelkész, aki a gyógynövények alkalmazását felélesztette, fokhagymás bort javasolt a köhögés enyhítésére. Egy gerezd fokhagyma levét főzzük fel fél liter száraz fehérborban. Igyunk belőle óránként egy kortyot.

Mustár- vagy túrópakolás: készítsünk 6-7 evőkanál mustárlisztből borogatást (torokgyulladásra is jó) és helyezzük a mellkasra és a hátra, majd kössük át. Legkésóbb 20 perc múlva vegyük le a kötést. Ismételjük meg két nap múlva az eljárást. A hörghurut olykor már az első kezelés után érezhetően javul.

Fotó: pixabay.com

Hasonló pakolás készíthető sovány túróból, melyhez néhány csepp ecetet adtunk és annyi tejet, hogy kenhető legyen (torokgyulladásra is jó). Akkor távolítsuk el a borogatást, ha a túró megszáradt. Kívánság szerint megismételhetjük az eljárást. Mindkét borogatás kiszívja a gyulladást a mellkasból.

Vigyázat!

Súlyos hörghurut esetében orvosnak vagy természetgyógyásznak kell felügyelnie a folyamatot. Ha a hörghurut krónikusnak bizonyul, fel kell tárni az okát és kezelni kell.

Forrás: PETER KENSOK-DIETRICH LEY: Házi szerek és gyógymódok kislexikona