A gyógyítás kiegészítője: a gyógyvíz

0
419
Fotó: 123rf.com

A balneológia fiatal tudományág, a gyógyvizek szervezetre gyakorolt hatásával foglalkozik. A gyógyvizekben az ásványi anyagok széles skálája található, összetételük más és más lehet, ezért a víz összetétele meghatározza, hogy milyen betegségek.

Kezelésére ajánlott
• A gyógyvizek főleg a mozgásszervi betegségek, krónikus ideggyulladások kezelésében hatásosak.
• De például a kéntartalmú vízzel jó eredményeket érnek el nőgyógyászati problémák kezelésében is.
• A szénsavas vizekről közismert, hogy előnyösek a keringési betegségek kezelésében.
• A kénes- sós vizek pedig igazoltan előnyösek a pikkelysömör kezelésében.
• Számos gyógyforrásunk tartalmaz a kalcium, magnézium és hidrokarbonát mellett radont is, amely fájdalomcsillapító hatású, ezért ezek a források különösen a krónikus ízületi, kopásos fájdalmakkal küzdők számára előnyösek.

Megfelelő orvosi felügyelet mellett a gyógyvizek kiváló kiegészítői, sőt számos esetben helyettesítői is lehetnek a gyógyszereknek.

Hévíz (fotó: pixabay.com)

A gyógyvizek hatásmechanizmusa összetett; a víz fizikai tulajdonságain (hőmérséklet, áramlás, felhajtóerő) kívül érvényesül a vízben oldott anyagok kémiai hatása is. Ezek az anyagok részben a bőrön keresztül szívódnak fel, részben fürdés közben belélegezzük a víz feletti gőzben található oldott anyagokat. Ivókúra esetén pedig a gyógyvíz a gyógyszerekéhez hasonló, fontos kémiai hatást fejt ki.

A gyógyfürdőkezeléseket célszerű kúraszerűen igénybe venni. A fürdőkúrának az idegrendszeren keresztül ható ingerei áthangolják az ember szervezetét, ezzel is elősegítve a krónikus panaszok enyhülését.

Hazánk bővelkedik a gyógyforrásokban, amit már a rómaiak is kihasználtak bő kétezer évvel ezelőtt. Hazánk gyógyvizei az ország szinte minden régiójában megtalálhatók, mintegy 150 meleg vizes gyógyfürdővel. Számos gyógyfürdő egyben műemlék és turisztikai látnivaló is.

Fontos azonban megjegyezni, hogy bizonyos betegségek fennállása esetén a meleg gyógyvizek alkalmazása nem ajánlott, ezért célszerű kikérni az orvos véleményét!

Forrás: Magyar Fürdőszövetség

A cikk a Patika Magazinban jelent meg! Keresse minden hónapban a gyógyszertárakban!