A növényi proteinek előnyei

0
749

A húsfogyasztás csökkentése, a koncentrálás a növényi proteinekre többféle okból is jótékony hatású lehet. És ha még az érvek közé tartozik a hasi fogyás és a jó alak megőrzése is, érdemes odafigyelnünk rá. Áttekintés az indokokról és a növényi eredetű fehérjék arányának növelési lehetőségeiről étrendünkben.

Hazánkban évről évre nő a vegetáriánusok száma a lakosság körében (a közelmúltban becsült alacsony, kb 1%-os arányhoz képest), így már sokaktól nem idegen a hús- és halmentes étrend. Igaz. Nem is bonyolult a vegetáriánusok számára beszerezni a hozzávalókat, hiszen egyre több „veggie” termék található a szupermarketekben, és az erre szakosodott éttermek kínálata is bővül.

Főként a fiatalok körében népszerű a vegetarianizmus, de az őket követő korosztályok is mind inkább felismerik a húsfogyasztás csökkentése, vagy elhagyása kedvező lehetőségeit. Hiszen könnyen találnak rá okokat: pld. a karcsúbb termet elérése, az állatok tisztelete, vagy a környezettudatosság lehet ilyen, de mindent megelőznek az egészségi megfontolások.

Számos tanulmány világít rá, hogy minél több húst eszünk, annál nagyobb a kockázata a modern társadalmakban terjedő olyan betegségeknek, mint az obezitás, a túlsúlyosság, a diabétesz, a szív- és érrendszeri betegségek, a rák…

A proteinek mindenütt jelen vannak a természetben

Amikor húst mondunk, proteinekre gondolunk, és nem is tévedünk. A hús és a hal átlagosan 20% teljes értékű (komplett) proteint tartalmaz. E fehérjék az összes esszenciális aminosavat magukban foglalják, belőlük épülnek fel a szövetek, izmok, csontok, a bőr, a haj, a köröm…

De szervezetünknek ezen értékes építőkövei nemcsak állati eredetűek lehetnek, hanem a növényekben is megtalálhatók. Proteinben leginkább gazdagok pld. a hüvelyesek (lencse, fekete bab, csicseriborsó, szójabab…), a gabonafélék, a földimogyoró, a mandula, a diófélék.. Tanácsos őket rendszeresen beiktatni az étrendünkbe.

A lényeg a változatosságban rejlik, hogy profitálni tudjunk a bennük lévő, különféle esszenciális aminosavakból. Szinte zsírmentesek, de bővelkednek laktató rostokban, egészségünket védő nyomelemekben, vitaminokban – igazi szövetségeseink lehetnek a hízás elleni harcban és a jó közérzet megtartásában.

Forrás: Galenus

Ez is érdekelheti:
5 tipp, hogyan fogyasszunk több növényi proteint?

A cikk a Patika Magazinban jelent meg! Keresse a gyógyszertárakban, kérje gyógyszerészétől!