Április bolondja

0
450

Az április 1-jéhez fűződő szokások eredete nem kellően tisztázott. Az április 1-jei tréfálkozások kapcsán az egyik elképzelés szerint a középkori Franciaországban az év április 1-jén kezdődött, és e napon a rokonok, ismerősök megajándékozták egymást. Amikor az újévet 1564-ben áthelyezték január 1-jére, április 1-jén továbbra is küldtek ajándékokat, idővel tréfás, egyszerű meglepetéseket, innen az április 1-jei tréfa.

Milyen tréfákat eszeltek ki régen és ma?

Az egyik legrégebbi tréfát XIV. Lajos francia király fiának, Toulouse grófjának tulajdonítják. A gróf a társaival együtt ellopta és szűkebbre varratta egyik barátjuk ruháit, aki április 1-jén reggel hiába próbálta felvenni azokat, mind szűk volt. Amikor az egyik tréfacsináló még ijedten meg is kérdezte tőle, mitől dagadt meg így éjjel, akkor a márki aggódva felkereste az orvosát.

A beavatott orvos latinul írt receptjével ment tovább a márki a gyógyszerészhez, aki nem tudta mire vélni az írást: „Végy egy ollót, és vágd fel a mellényedet!”

Ha hihetünk a legendának, ugyancsak Franciaországban, a XVII. században történt, hogy egy bebörtönzött herceg álruhában menekülni próbált a cellájából. Egy cselédlány felismerte, de amikor az őrségnek jelentette a szökést, a katonák nem hittek neki, arra hivatkoztak, ők is tudják, hogy bolondok napja van. A szökés így az időzítésének is köszönhette a sikerét.

A sajtó, a média megjelenése új távlatokat nyitott az ugratások előtt.
– A XX. század elején történt, hogy egy április 1-jei hír nyomán vaskereskedők mentek licitálni az Eiffel-toronyra. Elhitték, hogy lebontásra kerül a híres építmény.
– 1957. április 1-jén a spagettifa-termesztés lett a sláger. Miután a BBC hírt adott a bőséges svájci spagettitermésről, sok érdeklődő telefonált, hogyan juthatnának facsemetéhez.
– 1962-ben a tévénézőket tréfálta meg a bemondó április 1-jén: „Egy új technológiának hála, mostantól mindenki színesben nézheti az adást, ehhez egyetlen teendőjük van, hogy húzzanak a képernyőjükre egy nejlonharisnyát.” Állítólag sokan próbálkoztak.
– A BBC 1980-as tréfája: a Big Ben híres óráját digitális készülékre cserélik, ezért a lecserélendő órát felajánlják az első betelefonálónak. Égtek a vonalak, a feljegyzések szerint még Japánból is érkezett hívás.
– 2018-ban a Lego-gyár adott hírt a forradalmi újításról: az általuk kifejlesztett porszívó nem egyszerűen csak arra képes, hogy összeszedi a szertehagyott legódarabkákat, hanem ráadásul szín és méret szerint rögtön szortírozza is. Ha igaz lenne, sok szülő szívesen megvette volna a készüléket!

És milyen lenne vajon április 1-je az állatvilágban? Az ő fordított napjukon „Kakukk költ fészkében verebet, macskára vadásznak egerek. Vakondék vízparton napoznak, gímszarvas kopót űz naphosszat… Pulit terel a birka, leckét magol az irka… Horgászt fog a harcsa, hogy a vízben tartsa… Lám, egymást érik a csodák! Szerencse, hogy csak egy napon át.” (Szilágyi Domokos: Áprilisi mondóka.) (ujvarosonline)

Huszár Zsoltné dr.
szakgyógyszerész

A cikk a Patika Magazin áprilisi számában jelent meg. A magazint megtalálja minden hónapban a gyógyszertárakban!