Egészséges ételekkel a zsírlerakódás ellen

0
944

Ahogy már az ókori orvos, Hippokratész is megmondta: az ételünk az orvosságunk. Lefordítva tehát nem mindegy, hogy mit eszünk, és a megfelelő táplálkozással nagy hatással vagyunk egészségi állapotunkra, közérzetünkre, kedélyállapotunkra. Előnyben kell részesíteni pl. az alacsony glykaemiás indexű (GI) élelmiszereket, amelyek szabályozzák az étvágyat (a GI a táplálékok vércukorszintre gyakorolt hatását jelzi 0–100 közötti skálán). Kerülnünk kell tehát a magas GI-értékűeket, amelyek többek közt elősegítik a zsírok raktározódását.

Egy kevésbé ismert példa az alacsony GI-vel rendelkező növények közül „szuperélelmiszernek” számít a quinoa, amely egy magas fehérjetartalmú növény magja. A gluténmentes étrend kialakításában jelentős szerepet játszik, elősegíti a fogyást. Emellett kevés kalóriát tartalmaz.

Elkészítés
Az eredetileg keserű magokat szűrőben jól mossuk át, majd főzés után használjuk fel köretekhez, salátákhoz, de müzliben is nagyon egészséges.

Szintén alacsony glykaemiás indexű pl. az édesburgonya (batáta), amelyet ezért érdemes az étrendben néha lecserélni a hagyományossal. A helyes táplálkozás tekintetében a különböző zsírsavak egyensúlya is alapvető követelmény.

Fotó: pixabay.com

Emiatt főzéshez, salátakészítéshez ajánlott a colza- és az olívaolaj, vagy pl. az olajos magvak (mandula, dió, földimogyoró, pisztácia stb.), valamint az avokádó gyakoribb fogyasztása.

Az olajosmagvak nem hizlalnak, ha észszerű mennyiségben fogyasztjuk őket – még segíti kis az étvágy szabályozását. Az éhségérzet elkerülésére, így a testsúly megtartására ajánlott még, hogy mindennap fogyasszunk a „jó proteinekből”: (zsíros) halat, tojást, szárnyashúst. És ne hagyjuk figyelmen kívül a rostos élelmiszereket, nyers zöldséget, gyümölcsöt sem, melyek szintén részt vesznek a testsúly kontrollálásában.

Fotó: pixabay.com

Gondoljunk a krómra is, a vércukorszint egyensúlyának fenntartása és a fogyás elősegítése érdekében. Ez a nyomelem optimalizálja az inzulintermelést, jelentős szerepet játszik a glükóz lebontásában, valamint a koleszterin, a proteinek és a zsírok szintézisében – a zsírlerakódás ellen hat.

Forrás: Galenus