Az EU-megállapodás elmaradása sem okozna fennakadást a vakcina forgalmazásában

0
253
Fotó: pixabay.com

A brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) vezetője szerint az sem okozna fennakadást a koronavírus ellen kidolgozott vakcinák importjában, ha nem születik megállapodás az Egyesült Királyság és az Európai Unió kereskedelmének jövőbeni feltételrendszeréről folyó tárgyalásokon.

Az Egyesült Királyság január 31-én kilépett az Európai Unióból, de a december 31-én lejáró jelenlegi átmeneti időszak végéig jórészt a korábbi kereskedelmi szabályrendszer maradt érvényben a kétoldalú forgalomban.

A majdani viszonyrendszer feltételeiről, mindenekelőtt az elsődleges célként kitűzött szabadkereskedelmi egyezményről azonban a brit és az uniós tárgyalóküldöttségek eddig nem jutottak egyezségre. A kereskedelmi megállapodás elmaradása esetén januártól vámok és egyéb, nem vámjellegű akadályok hátráltatnák az Egyesült Királyság és az EU kereskedelmét.

Az MHRA szerdán jelentette be, hogy engedélyezte a Pfizer és a BioNTech vállalatok által az új típusú koronavírus ellen közösen kifejlesztett oltóanyag forgalmazását, és az első szállítmány a hétvégén meg is érkezett a Pfizer belgiumi üzeméből Angliába.

June Raine, a gyógyszerfelügyeleti hatóság vezérigazgatója a BBC televízió vasárnapi hírmagazinjában kijelentette: a vakcina mindenkihez eljut az Egyesült Királyságban, függetlenül attól, hogy milyen eredménnyel végződnek a kereskedelmi tárgyalások az Európai Unióval. „Bármi legyen is a tárgyalások végkimenetele, szülessék bármilyen egyezség, az MHRA biztosítja, hogy a gyógyszerek, a gyógyászati felszerelések és az oltóanyagok mindenkihez eljussanak az ország minden zugában, bármiféle fennakadás nélkül” – fogalmazott Raine professzor a BBC-műsorban.

Az Egyesült Királyságban kedden kezdődik az oltási kampány, és ehhez az első menetben 800 ezer adag vakcina áll majd rendelkezésre.

A Pfizer/BioNTech-oltóanyagból London eddig 40 millió dózist rendelt.

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint ebből több millió már decemberben megérkezik.

Hancock a The Sunday Telegraph című konzervatív vasárnapi brit lapnak nyilatkozva elmondta: reményei szerint az oltási kampány gyors elkezdése azt jelenti, hogy az Egyesült Királyságban március vége előtt hozzá lehet kezdeni a járvány megfékezését célzó jelenlegi korlátozások feloldásához. „Eljön majd a pillanat, amikor kijelölhetjük a korlátozások felszámolásának időpontját” – fogalmazott az egészségügyi miniszter, hozzátéve: ezt még két héttel ezelőtt sem lehetett volna kijelenteni.