Depressziós? Lehet, hogy a hormonjai a hibásak!

0
746
Fotó: gettyimages.com

A depresszió népbetegségnek számít, azok is letargikus hangulatba kerülhetnek, akik alapból nem hajlamosak rá. Ha a nyomott hangulat nem múlik, érdemes pár hormon szintjét ellenőriztetni, mivel endokrinológiai problémák is okozhatják a panaszt. Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosa a következő vizsgálatokat javasolja.

Pajzsmirigy funkciók: TSH, T3, T4

A pajzsmirigy alulműködés egy olyan hormonzavar, mely igencsak befolyásolja az ember hangulatát. Ennek oka egyrészt az, hogy hiányzó pajzsmirigy hormonok hatással vannak a nemi hormonok szintjére, az anyagcsere folyamatok lelassulnak, másrészt a probléma gyakran súlyfelesleget eredményez, mely szintén rontja az illető közérzetét. Hogy kiderüljön, fennáll-e valakinél pajzsmirigy alulműködés, laborvizsgálat keretein belül ellenőriztetni kell a TSH, T3 és a T4 szinteket. 

A pajzsmirigy alulműködés további tünetei: menstruációs zavarok, meddőség/vetélés, csökkent hidegtűrés, száraz bőr, hajhullás, fáradság, koncentrációs zavarok, túlsúly. Kezelése gyógyszeres terápiával történik.

Fotó: 123rf.com

OGTT: inzulin, vércukor

A cukorbetegség és az azt megelőző inzulinrezisztencia a pajzsmirigy alulműködéshez hasonlóan gyakran okoz depressziót, általános levertséget a hormonális eltolódások miatt. Az IR ráadásul sokszor PCOS-sel jár együtt, ami olyan tüneteket is produkál, melyek hatással vannak az érinettek mindennapjaira (túlsúly, pattanásos, zsíros bőr, fokozott szőrösödés, meddőség), ami csak tovább fokozza a negatív érzéseket. 

A diagnózishoz OGTT-re van szükség, melynek során a 0, 60 és a 120 perces inzulin és glükóz értékeket ellenőrzik. Az állapot személyre szabott diétával, rendszeres testmozgással és ha kell, gyógyszeres terápiával kezelhető. 

Kortizol

A kortizol a mellékvese által termelt hormon, melynek szintje stressz esetén ugrik meg – így egyfajta anti-stressz hormonként ismert. Amennyiben a stressz krónikussá válik az ember életében, akkor a mellékvese kimerül, mivel csupán ideig-óráig képes nagy mennyiségű kortizolt előállítani. Ezért mellékvese kimerülés esetén kortizol hiány lép fel, ami elsősorban fáradtságban, depresszióban, motiválatlanságban nyilvánul meg, ráadásul progeszteronhiányt és pajzsmirigy alulműködést is okozhat.  A legtöbb esetben megfelelő stresszkezeléssel orvosolható a probléma, valamint segíthetnek az adaptogén gyógynövény alapú kiegészítők (Ashwaganda, Rhodiola), de a hiányzó hormonok pótlására is szükség lehet. 

Fotó: 123rf.com

Ösztrogéndominancia

Az ösztrogéndominancia igen gyakori állapot, melynek során az ösztrogén túlsúlyba kerül a progeszteronnal szemben. Kiválthatja az ösztrogén túlzott mennyisége, ám gyakoribb, amikor progeszteronhiány okozza. A probléma számtalan tünetet produkálhat, sőt, több betegség és kóros állapot hátterében felfedezhető (pl. mióma, PCOS, meddőség, vérzészavarok, bizonyos daganatok stb.). Az ösztrogéndominancia gyakran fásultságot, depressziós hangulatot is eredményez, ám érdekesség, hogy az menopauza táján épp a csökkenő ösztrogénszint okozza a jól ismert hangulatingadozásokat, mivel így kevesebb szerotonin képes beépülni a sejtekbe- mondja dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosa.

Az ösztrogéndominancia gyakran életmódváltással sikeresen kezelhető (fitoösztrogének kerülése, túlsúly leadása), indokolt esetben pedig ezt gyógyszeres kezelés egészíti ki. Amennyiben a klimax miatti ösztrogénszint esése váltja ki a panaszt, úgy hormonterápiát javasolhat az orvos. 

Ezek segíthetnek pluszban a depressziós hangulat ellen

  • Megfelelő étkezés
  • Rendszeres testmozgás
  • Friss levegő (pl. természetjárás)
  • Gyógynövények (pl.orbáncfű, citromfű, levendula, Ginkgo Biloba, macskagyökér)
  • D-vitamin, Magnézium pótlása
  • Autogén tréning, pszichoterápia

Forrás: Budai Endokrinközpont