Étrend-kiegészítőt a gyógyszertárból (1.rész)

0
219
Fotó: gettyimages.com

Hamis, nem megfelelő, tehát egészségügyi kockázatot jelentő étrend-kiegészítő nem kerülhet a patikák polcaira! Ennek és a betegek biztonságának érdekében öt szakmai szervezet (Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége, Hamisítás Elleni Nemzeti Testület, Magyar Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesülete, Magyar Gyógyszerészi Kamara, Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége) létrehozta a Biztonságos Étrend-kiegészítő Programot, amelyhez a gyógyszertárak folyamatosan csatlakoznak.

Az étrend-kiegészítőket sokan összekeverik a gyógyszerekkel, ami nem csoda, mert doboz, doboz, mindkettőben lehetnek vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok, lehetnek tabletták, kapszulák, kenőcsök stb. És mindkettő beszerezhető a gyógyszertárakban. A lényeges különbség viszont abban van, hogy míg a gyógyszerek évekig tartó vizsgálatokon, ellenőrzéseken mennek keresztül, az étrend-kiegészítőket nem vizsgálja meg a hatóság a forgalomba hozataluk előtt.

Tehát nagy a felelőssége a vásárlónak, és nagy a szakembernek is. A programot létrehozó öt szervezet összeállított egy tájékoztatót, ami segítség lehet a vásárlásnál. E cikksorozat első részét közöljük most.

A Betegek Biztonságáért
A Biztonságos étrend-kiegészítő programlényege, hogy az egyébként önként csatlakozó piaci szereplők az érvényben lévő jogszabályoktól jóval szigorúbb önszabályozó rendelkezésekben vállalják, hogy csak megfelelő minőségű étrend-kiegészítő termék kerül forgalomba, és a patikák polcaira.

Miért van szükség erre az útmutatóra?
Az egészségmegőrző termékek, így az étrend-kiegészítő készítmények esetében is a hamisított termék meg vásárlása nem csupán pénztárcánkat érintő kérdés, de egészségünk is kárt szenvedhet, hiszen a „hamisított termékek származása, előállítási körülményeik, összetevőik ismeretlenek, és a legtöbbször gyenge minőségűek” (forrás: HENT).

Természetesen az étrend-kiegészítő készítmények jogkövető gyártói és forgalmazói mindent megtesznek azért (ezt szolgálja például a Biztonságos Étrend-kiegészítő Program is), hogy a fogyasztókhoz ne kerülhessen hamis termék, de tudatos fogyasztói magatartás nélkül ezek az erőfeszítések sem tudnak minden kockázatot száz százalékban kiszűrni. Ez az útmutató abban kíván segítséget nyújtani, hogy fogyasztóként miként kerülhetjük el azokat a helyzeteket, amikor a hamis termék megvásárlásának számottevő kockázata lehet.

Fotó: gettyimages.com

Milyen termékek az étrendkiegészítők?
Az étrend-kiegészítő készítmény olyan élelmiszer, amely „koncentrált formában tartalmaz tápanyagokat vagy egyéb táplálkozási vagy élettani hatással rendelkező anyagokat” [37/2004. (IV. 26.) ESZCSM-rendelet], és amelyet jellemzően az egészségünk megőrzése érdekében fogyasztunk. Az étrend-kiegészítő készítmények használatára leggyakrabban akkor van szükségünk, amikor életmódunkból adódóan a szervezetünk számára szükséges egyes tápanyagok vagy más kedvező élettani hatással rendelkező anyagok bevitele az étrenddel nem biztosítható.

Természetesen az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a ki egyensúlyozott vegyes étrendet és az egész séges életmódot, de napjainkban a számunkra legmegfelelőbb étrend és az életmód megválasztása számos nehézségbe ütközhet, és ilyen helyzetben észszerű választásnak ígérkezik az étrendkiegészítő készítmények alkalmazása.

Forrás: Magyar Gyógyszerészi Kamara

A cikk a Patika Magazin januári számában jelent meg!