Fotó: gettyimages.com

Az izom akaratlan összehúzódása, az izomgörcs minden előjel nélkül jelentkezhet bármilyen fizikai aktivitás, vagy sokunknál alvás közben is. A kellemetlen jelenség megzavarja tevékenységeink elvégzését, álmunkban felébredünk rá…

A görcs valójában azért lép fel, mert az izomösszehúzódást nem követi az izmok ellazulása. A problémát általában a szokatlanul nagy terhelés vagy az elégtelen vérkeringés váltja ki, de más tényezők is előidézhetik. Az izomgörcs a testünkben bárhol előfordulhat, de a leggyakrabban a lábban (vádliban, combban) tapasztalható. Rendszerint erős fájdalmat okoz, és nagyon kellemetlen érzés, Így nem árt többet tudnunk arról, hogyan szabadulhatunk meg tőle. Jó tanácsok az izomgörcs elkerüléséhez és megelőzéséhez.

A begörcsölt izom nyújtása

Az első, amit tehetünk, a begörcsölt izom nyújtása, ami ellazítja az érintett zóna izmait. Amellett szinte azonnal enyhíti a fájdalmat azzal, hogy ellentétes mechanikus hatást gyakorol az izmokra. Izomgörcs tekintetében a leginkább érintettek az alsó végtagok – a leggyakrabban a vádli, a comb, lábfej… 

– A vádli görcsének enyhítéséhez nyújtsuk ki a lábunkat, és húzzuk a nagy nagylábujjunkat magunk felé. De ha testsúlyunkat a lábunkra helyezzük, miközben a térdünket enyhén behajlítjuk, az szintén segíthet.

Fotó: 123rf.com

– A comb első része begörcsölésekor hajlítsuk a lábunkat, feszítsük a bokánkat a fenék felé. A comb hátsó részének izomgörcse esetén nyújtsuk ki a lábat egy széken ülve, lábujjunkat magunk felé húzva, és a mellünkkel hajoljunk a combunkra.. 

Ha a lábujjunk görcsöl, a fájdalom irányától függően nyújtsuk a lábujjakat magunk felé vagy kifelé.

A fájdalmas zónák masszírozása, gyúrása

Nyújtás után enyhe masszázst alkalmazhatunk, lágy, körkörös mozdulatokkal, az izomösszehúzódástól érintett zónán. A dörzsölés, mélyre ható gyúrás is segíthet, amely lazítja az izmokat, és javítja a vérkeringést (de csak addig alkalmazandó, amíg az izmok nem fájnak). Amennyiben otthon jelentkezik az izomgörcs, javasolt növényi olajok keverékének használata a masszázshoz. Görcsoldó, izomlazító éx keringésjavító hatású pl. a Wintergreen (kúszó fajdbogyó), a kámforos rozmaring, geránium, lavandin super vagy a tárkony esszenciális olaja (4-6 csepp elegendő belőlük egyszeri masszázshoz).

Az izomgörcs megelőzése

Minden fajta sporttevékenység és testmozgás elengedhetetlen feltétele, hogy a szervezetünk megfelelő mértékben legyen hidratálva. A fizikai aktivitás alatt és előtt is gondoskodnunk kell róla, hiszen az izomgörcs lehet pl. a kevés folyadékbevitel (szélsőséges esetben kiszáradás) következménye is. A megelőzés érdekében azonban más teendőink is vannak az edzések előtt. Fontos pl. hogy a sporttevékenység megkezdése  előtt alaposan melegítsük be az izmokat, majd annak befejezése után végezzünk nyújtógyakorlatokat.

Ha pedig ritkán sportolunk, kevesebbet mozgunk, ügyeljünk rá, hogy lassan, fokozatosan szoktassuk az izmainkat a testmozgáshoz. Az is előfordulhat, hogy éjjelente gyakran jelentkezik az izomgörcs. Ez esetben az érintett izmainkat lefekvés előtt is tanácsos pár percig nyújtóztatnunk. A kifejezetten a vádliban jelentkező izomgörcs megelőzésére pedig próbáljunk úgy elaludni, hogy ne legyen nyújtva a lábunk. A combhoz képest a vádlit tartsuk inkább derékszögben, hogy annak izmai kevésbé legyenek kitéve az összehúzódásnak.

Táplálkozási jó tanácsok

Az egészséges táplálkozás fontosságának hangsúlyozása mellett (pl. javasolt 5 gyümölcs és friss zöldség naponta, kis mértékű zsiradék- és cukorfogyasztás, az iparilag feldolgozott ételek mellőzése stb.), az izomgörcs megelőzése szempontjából, fontos, hogy elegendő legyen a szervezet ásványi anyag bevitele. Ellenkező esetben nagy valószínűséggel jelentkezik ez az izomzavar.

A leggyakrabban a magnézium és a kalcium hiánya vezethet  a szervezet elektrolit-háztartásának felbomlásához (az elektrolitok a testfolyadékban lévő ásványi anyagok, melyek pl. izzadáskor eltávoznak a szervezetből). Ezek pótlására válasszunk rendszeresen – egyebek mellett – magnéziumban gazdag táplálékokat. Ilyenek pl. a zöld leveles zöldségek: sóska, spenót, kelkáposzta, az olajos magvak, a hüvelyesek, a teljes értékű gabonafélék

Emellett a káliumban bővelkedő zöldségek-gyümölcsök is hasznosak lehetnek a görcsök megelőzésére. Káliumban gazdag többek közt az édesburgonya, görögdinnye, cékla, feketebab, perezselyem, sárgaborsó, banán, aszalt szilva, sárgabarack, avokádó, sütőtök… Ami a folyadékpótlást illeti, részesítsük előnyben a magnéziumban bővelkedő ásványvizeket, és kerüljük a vízhajtó és/vagy savasító italok nagyobb mennyiségben történő fogyasztását (kávé., tea, alkohol…).

Forrás: Galenus