Reumás és ízületi panaszok ellen: kúszó fajdbogyó olaj

0
2662
Fotó: gettyimages.com

Ízületi merevség, fájdalom, gyulladás… A reumás betegségek megkeseríthetik, súlyosabb esetben tönkretehetik az életünket. Tanácsos természetes módon is törekednünk a fájdalmak csillapítására. Így, ha számba vesszük az „enyhe” módszereket, a gyógynövények közül a kúszó fajdbogyó olajának használata, főként masszázskeverékben, hatékonynak bizonyulhat.

Miért?

A kúszó fajdbogyó (Gaultheria procumbens) Wintergreen néven is ismert. Olaját a növény leveleiből vonják ki, és többek közt gyulladásgátló, fájdalomcsillapító, görcsoldó, bemelegítő tulajdonságait értékeljük. Jellegzetesen aromás, enyhén kámforos, édeskés, mentolos illatú.  Fő kémiai összetevője a növényekben mintegy egyedülállóan előforduló metil-szalicilát A szalicilátok csoportjába tartozik az acteilszalicilsav is, mely a jól ismert aszpirin hatóanyaga. Így a kúszó fajdbogyó hatása is hasonlatos az aszpirinéhez, aminek köszönhetően olaja az ízületi fájdalmakat szinte azonnal enyhíti. Többek közt masszázskrémekben is használatos. Jótékony hatása egy ellazító masszázs révén megsokszorozódik. 

Hogyan?

A kúszó fajdbogyó olaj tisztán nem használható, irritálhatja az érzékeny bőrt. Növényi olajban oldva alkalmazzuk helyileg (max.50%-os oldatban). Előzetesen végezzünk bőrpróbát könyökhajlatban, és várjunk legalább 48 órát a teszt után.

Az olajkeverékkel történő masszázs alkalmazását tanácsos 8-10 napra korlátozni,  krónikus fájdalom esetén pedig hetente 5 napra.

Ellenjavallt a kúszó fajdbogyó olaja az aszpirinre (szalicilátokra) allergiás személyeknek, és mindazoknak, akik a vérzés kockázatát növelő gyógyszereket szednek. Terhes nőknek és gyermekeknek szintén nem adható. Kétség esetén feltétlenül konzultáljunk gyógyszerészünkkel.

Recept masszázshoz

Helyezzünk a markunkba 3 csepp kúszó fajdbogyó esszenciális olajat és 3 csepp  növényi olajat (pl. édes mandula-, jojoba. vagy szezámolajat).
Masszírozzuk be a keveréket a fájdalmas zónába, enyhe, körkörös mozdulatokkal.
Alkalmazás után gondosan mossunk kezet.
Ismételjük a masszázst naponta 3-szor.

Forrás: Galenus