Gyógynövény + gyógyszer: veszélyes kombinációk 

0
735
Fotó: pixabay.com

A gyógynövények egy része bizonyos gyógyszerekkel együtt alkalmazva olyan kölcsönhatásokat eredményezhet, amiknek a kimenetele akár a gyógyszerhatás elmaradása vagy súlyos mellékhatások fellépése lehet.

Kakukkfű, kankalin, borostyán 

A kakukkfű (Thymus vulgaris), a kankalin (Primula vulgaris) és a borostyán (Hedera helix) kivonatait, különféle kanalas készítményeit a megfázásos, köhögős időszakban gyakran alkalmazzák. A köptető tulajdonságú gyógynövények a légutakban lerakódott váladék oldásában, felköhögésében nyújtanak segítséget. Vigyázni kell azonban a gyógyszerek és gyógynövények halmozott alkalmazásával, és két ellenkező hatásmechanizmusú szert nem szabad egyszerre alkalmazni!

Kankalin (Fotó: pixabay.com)

A köhögési ingert elnyomó köhögéscsillapítókat (pl. a szintetikus dextrometorfán hatóanyag) és a felköhögést elősegítő készítményeket (pl. a felsorolt gyógynövények) nem szabad együtt szedni. Együttes alkalmazáskor bajt okozhat az, hogy a fellazult, elfolyósodott váladékot nem tudja felköhögni a beteg. Nincs azonban probléma azzal, ha reggel köptetőhöz, este pedig – az elalvást segítendő – köhögéscsillapító szerhez fordul a beteg.

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész