Ki ne érzett volna már lámpalázat egy nyilvános szereplés, vizsga, fontos tárgyalás, állásinterjú előtt? Pedig ha azt akarjuk, hogy ne veszítsük el a fejünket a sorsdöntő pillanatban, tudjunk uralkodni érzelmeinken, ne feszítsük pattanásig az idegeinket, és ne is a legrosszabb formánkat nyújtsuk a kritikus helyzetben, nem árt megfogadni néhány hasznos tanácsot.

Bizonyára mindnyájunknak volt alkalma felismerni a lámpaláz tüneteit: gyorsuló szívverés, összeszoruló torok, szájszárazság, izzadó tenyér, megfeszülő izmok…  Az eredmény: pánikba esünk, ezért képességeink javát nem tudjuk felmutatni, sőt, rosszabbat produkálunk a vártnál. Az alábbi négy megoldás igénybevételével, kellő felkészüléssel visszanyerhetjük önuralmunkat, és megszűnhet a lámpaláz.

1. Engedjük el magunkat: lazítsunk mély légzés útján!

A kellően mély légzés növeli a szervezet oxigénellátását, így több oxigén jut az agyba, ami javítja az ún. testi tudatosságot is. Egyúttal hozzájárul ahhoz, hogy jobban tudjuk szabályozni idegrendszerünket. Ez az első számú fegyver a lámpaláz ellen. Nagyon hatékony: csökkenti az érzelmi feszültséget, és szabályozza a szívritmust. De milyen is legyen az ilyen speciális légzőgyakorlat?

  • Kezdjük azzal, hogy belégzéskor maximálisan teleszívjuk a tüdőnket levegővel. Majd végezzünk kilégzést szájon át olyan lassan, mintha a kiáramló levegő egy szívószálon haladna keresztül. Minél hosszabb a kilégzés, annál jobban ellazulunk, és megnyugszunk, oldjuk a feszültséget.
  • Második lépésben fedezzünk fel három „kiváltságos” pontot a testünkön. Először az állat, hogy az arc egészét ellazítsuk. Azután a vállat, hogy ne legyenek merevek a nyak, a kar, a törzs és a hát izmai. Végül következzék az altest/a has, hogy ellazuljon a medence és az összes alsó végtag. Nagyon lassan lélegezve tehát egyetlen, a lehető legjobban elnyújtott kilégzéssel lazítsuk el az állat, majd a vállat és az a test alsó részét. Tudatosítsuk magunkban a feszültség oldását, mely teret nyer az említett, valamennyi testrészen. Ismételjük többször ezt a gyakorlatot.

 

2. Gyakoroljuk a feszültség-ellazulás váltakoztatását!

Az elv egyszerű: elég ellazítani az izmokat, csak más módszerrel, mint a fenti légzésgyakorlat. Miközben gyakoroljuk a megfeszít-lazít technikát, megfigyelhetjük, hogy  alkattól függő mértékben, de enyhíthetünk a lámpalázon,  lassanként jobban bízunk képességeinkben – melyek kibontakoztatására hamarosan szükség lesz -,  és egyben csökkentjük addigi félelmeinket, ha csak részben is.

  • Végezzünk mély belégzést, és feszítsük meg egész testünket, összeszorítva az öklünket, az állkapcsunkat a nyak és a váll izmait, 5 másodpercen át.
  • Kilégzéskor lazítsuk el az addig megfeszített, összes izmunkat. Érezzük úgy, koncentrálva a célunkra, hogy a levegővel együtt mintegy „kiürítjük magunkból” a stresszt, a lámpalázat, a különféle félelmeket. Ismételjük a gyakorlatot többször, szükség szerint, ebben az említett sorrendben: belégzés-megfeszítés; kilégzés- ellazítás.


3. Stimuláljunk egy „lámpaláz-feloldó” pontot!

Íme egy energetikai szempontú, többek közt a lámpaláz ellen is ható pont, a tradicionális kínai gyógyászatból merítve: a neiguan. Az alkar belső oldalán található, a csuklótól két behajtott hüvelykujjnyi távolságra. Gyakoroljunk nyomást erre a pontra másik kéz hüvelykujjával, addig, amíg lüktetést nem érzünk. Azután stimuláljuk ezt a pontot, körkörös mozgással, az óramutatóval megegyező irányban, egy-két percig. A tradicionális kínai gyógyászat a megelőzésen alapul: masszírozzuk ezt a pontot egy-két percig a nagy erőróbát megelőző napon, elalvás előtt, majd az adott nap reggelén, ébredés után.

4. Jelenítsük meg vizuálisan a sikert!

A legjobb módja egy nyilvános szereplésre vagy döntő fontosságú tárgyalásra való felkészülésnek, ha elképzeljük az eseményt – pozitív kimenetellel.  Többek közt az élsportolók is alkalmazzák ezt a vizualizálást, hogy mentálisan felkészüljenek a próbatételre, továbbá növeljék teljesítményüket. És ez a legtöbbször működik! A mi esetünkben:

  • Helyezkedjünk el kényelmesen egy karosszékben, és csukjuk be a szemünket. Mentális „képernyőnkön” jelenítsük meg képzeletben a kritikus napot, mintha akkor történne a sorsdöntő esemény. Láttassuk magunkat nyugodtnak, ellazultnak, magabiztosnak… És képzeljük el azt is, hogy abszolút higgadt hangon beszélünk, minden idegesség nélkül. Előlegezzük meg magunknak mentálisan, hogy tökéletesen, meggyőzően adjuk elő mondandónkat, megosztjuk elképzelésünket partnereinkkel, akiket beszédünk lenyűgöz….
  • Ahhoz, hogy átjárjon minket ennek az elképzelt sikernek a gondolata, lélegezzünk mélyeket. Töltsük meg a tüdőnket a „megelégedettség levegőjével”. Az optimizmus „beszippantását” tartsuk magunkban egy percig, megfeszítve izmainkat.
  • Kilégzéskor törekedjünk arra, hogy „elküldjük” ezt a pozitív energiát testünk minden sejtjébe. Célunk teljesülni fog, hiszen „beprogramoztuk” a sikert…

Galenus