Világszerte 275 millió ember hall lényegesen rosszabbul az átlagnál, a WHO felmérése szerint ma ez a leggyakoribb érzékszervi károsodás. Az állapot fő oka többnyire külső hatás, leginkább a túl erős zaj.

Az Egészségügyi Világszervezet felmérése szerint 275 millió ember él halláskárosodással világszerte, pedig az esetek döntő hányada megelőzhető lett volna. Ma ez a leggyakoribb érzékszervi károsodás – hívta fel a figyelmet a felmérés eredményeire a 3M hazai képviseletének munkavédelemért felelős vezetője. Várallyai István hozzátette: miközben hegeszteni ma már senki nem kezd pajzs, vagy szemüveg nélkül, a fül védelme itthon még mostohagyerek az egyéni munkavédelemben.

 

A zajártalom lassan, de biztosan öli meg a hallást

Ennek az lehet az oka, hogy míg a látásvesztés, -csökkenés gyakran fájdalommal is jár, és rendszerint hamar és drasztikusan jelentkezik, addig a folyamatos zajártalom lassan, fokozatosan „öli meg” a hallást. Az átmenet mindig hosszú, a csaknem teljes hallásvesztés akár egy évtizedig is eltarthat.

Az ügyet semmiképpen nem lehet annyival elintézni, hogy „majd hangosabbra veszem a tévét”.

  • A gyengült hallás következményei:

A gyengült hallás a beszédértést is rontja, és az érintett előbb-utóbb elszigetelődik a környezetétől.

Mégis rengeteg ember van, aki rendszeresen és hosszabb ideig kiteszi magát 85 dBA körüli, vagy ennél is erősebb zajoknak, ami már egyértelműen károsítja a hallást. Mindezt úgy, hogy közben bárki számára megfizethetők a professzionális védőeszközök. Ma már van olyan fültok, ami akár
37 dBA-val is csökkenti a környezeti zajokat, miközben viselése hosszú órákon át szellős, kényelmes marad. Ekkora zajcsökkentés már mindig elég ahhoz, hogy a terhelés a kritikus szint alá essen.

 

Összehasonlításul néhány gyakori, erős zajforrás:

  1. Labdarúgó mérkőzés megtekintése a helyszínen (100-120 dBA)
  2. Lombszívó vagy láncfűrész használata (95-120 dBA)
  3. Utazás motoron (80-110 dBA)
  4. Fűnyírás (82-103 dBA)
  5. Részvétel egy rock koncerten (90-120 dBA)
  6. Fejhallgatók használata, hallgatása (75-114 dBA)
  7. Lőfegyver elsütése (140-165 dBA)
  8. Mozielőadás megtekintése (72-104 dBA)

Látható, hogy a halláskárosodás messze nem csak a zajos fizikai munkát végzőket érinti. A fültok, füldugó használata nem véletlenül kötelező az Unióban bizonyos tevékenységekhez, illetve erősen ajánlott akkor is, ha nem hivatásszerűen végezzük azokat.

Ha már mindenképpen zajos munkát kell végeznünk, és nem mehetünk távolabb a zaj forrásától – pl. fűnyírásnál – akkor legalább vigyázzunk magunkra, mert attól, hogy valaki rosszul hall, még nem lesz Beethoven.

Valeur PR