Már megint görcsbe rándult az izmom…

0
557

Az izomgörcsök okozta kellemetlenséget sokan ismerik. Ők úgy írják le, mintha egy kést vágtak volna a vádlijukba, a talpukba vagy egyéb helyen lévő izmukba, és az egy pillanat alatt kőkeménnyé vált. Megnyugtató tudni, hogy az esetek döntő többségében mindez ártalmatlan, és léteznek megelőzési lehetőségek.

A felnőttek több mint harmada szenved az izomgörcsöktől. A sportolók és a kismamák gyakran panaszkodnak arra, hogy görcsbe rándul a lábszáruk vagy a talpuk. A kor előrehaladtával az izomgörcsök egyre gyakoribbá válnak, és a 65 év felettiek mintegy fele már heti gyakorisággal szembesül az izomgörcs jelentette fájdalommal. Az elsősorban a vádlikat vagy a talpakat érintő izomgörcsök sok esetben éjjel jelentkeznek, megzavarva az alvás nyugalmát.

Miért görcsöl a vádlim?
Nem kizárt, hogy fizikai megerőltetést vagy nagy fizikai igénybevétellel járó sporttevékenységet követően lépnek fel a panaszok. A tapasztalatok alapján a meleg miatti fokozott verejtékezés és a következményes folyadékveszteség tovább ront a helyzeten. A folyadék- és sóháztartás egyensúlya megbillen, mindez a szervezetben található ionok (pl. kálium, magnézium, nátrium, kalcium) egyensúlyi koncentrációinak a megbomlásához, és az idegek és izmok közötti ingerületátvitel problémáihoz vezethet. Emellett, a B- és D-vitaminok hiánya, illetve az alkoholfogyasztás is az izomgörcsök kiváltói között szerepelhetnek.

Több krónikus betegség kedvezhet az izomgörcsök fellépésének. A májcirrózisosoknál, a dialízisre szoruló vesebetegeknél, a pajzsmirigy-alulműködéses betegeknél, illetve a vénák gyengeségével küzdőknél fokozott az izomgörcsök rizikója.

Számos gyógyszer szedése mellékhatásként vezethet fokozott izomgörcskészséghez. A vízhajtók, az antidepresszánsok, az ösztrogén hormont tartalmazó patikaszerek, a koleszterinszintet csökkentő, ún. sztatinok is vezethetnek izomgörcsökhöz. Erre is gondolni kell, ha az okok után kutatunk!

Az előzők alapján úgy vélik, hogy időskorban az egyoldalú táplálkozás és a várttól elmaradó mértékű folyadékbevitel állhat a panaszok hátterében. Érdemes tehát válto- zatosan táplálkozni, és a rendszeres vízfogyasztásra odafigyelni!

A terhes nőknél különösen gyakran tapasztalt izomgörcsöknek vélhetően hormonális okai lehetnek.

Fotók: pixabay.com

Mit tegyek, hogy megelőzzem az izomgörcsöt?
• A fittség segíthet az izomgörcsök megelőzésében. Az ágyban fekvés és a pihentetés rossz megoldás, a fizikai aktivitás hiánya ugyanis ronthat a helyzeten. Egy erős, edzett izom kevésbé hajlamos az izomgörcsre, mint egy gyenge, elsatnyult.

• Javasolt rendszeresen tornáztatni az izmokat. A neurológusokat tömörítő szakmai szervezetek nyújtógyakorlatok végzését javasolják az izomgörcsök megelőzése céljából.
• Az izomgörcsökre hajlamos sportolóknál nem szabad megfeledkezni a bemelegítésről!
• Tartós ülőmunka esetén lazító gyakorlatok segíthetik az izomgörcsök megelőzését.
• A kellő mennyiségű folyadékbevitel (izotóniás sportital, magnéziumban dús ásványvíz, hígított gyümölcslé) hozzájárulhat a fájdalmas izomgörcsök kivédéséhez.

• A megfelelő magnéziumellátottság hozzájárulhat ahhoz, hogy ritkábban lépjenek fel izomgörcsök. A magnéziumot (pl. magnézium-aszpartát, magnézium-citrát, magnézium-karbonát, magnézium-laktát, magnézium-orotát, magnézium-oxid) tartalmazó készítmények alkalmazása is javasolható az izomgörcsök megelőzésére. Ezek a készítmények a gyógyszertárakban vény nélkül kaphatók. Magnéziumból 375 mg a felnőttek számára ajánlott napi beviteli referenciaérték. Számos élethelyzetben (pl. terhesség esetén, aktív sportoláskor) azonban ennél nagyobb igénnyel kell kalkulálni. Segítség, izomgörcsöm van!

• Már kialakult izomgörcs esetén az érintett izom nyújtása segíthet a fájdalom oldásában.

• Meleg párna vagy géltasak érintett testrészre helyezése, valamint a kíméletes masszázs jótékony hatású lehet.

• Ha az izomgörcsök gyakran visszatérnek, rendkívül fájdalmasak vagy hosszan tartanak, esetleg egyéb panaszokkal (pl. halláskiesés, gyengeségérzés, egyéb testré-
szekben jelentkező izomgörcsök) együtt lépnek fel, orvosi kivizsgálásra van szükség.

Már megint görcsbe rándult az izmom…

Dr. Budai Lívia PhD
szakgyógyszerész

A cikk a Patika Magazinban jelent meg!