Maradjunk jó formában az ünnepek alatt

0
286
Fotó: gettyimages.com

Jó formában maradni az év végi ünnepek alatt, és kedvünket lelni a teendőkkel teli, de örömteli eseményekben gazdag napokban, fáradtság nélkül – lehetséges. Elegendő hozzá, ha a kiegyensúlyozott táplálkozáson, a rendszeres fizikai aktivitáson és az egészséges életmódon alapuló rutint követjük. Fogadjunk meg az ezzel kapcsolatos, hasznos tanácsokat, hogy nyugodt szívvel töltsük az ünnepeket, és a feltöltődés se maradjon el.

Az ünnepek alatti testsúlygyarapodás, legyen az bármilyen mértékű, többek közt az ilyenkor jelentkező stressz egyik fő forrása. Ez a néhány kiló plusz rendszerint arra késztet bennünket, hogy megfogadjuk: az új év elején diétázásba kezdünk, és több időt töltünk sportolással, testmozgással.

Ugyanakkor, főleg karácsonykor, csökken a motivációnk, és táplálkozásunkban nem törődünk a következményekkel, legfeljebb bűntudatot érzünk. Ezért, ha még van időnk az év végi ünnepekig, készítsünk tervet azzal kapcsolatban, hogy okosabb döntéseket hozzunk jó formánk megőrzése érdekében, ami testileg-lelkileg értendő. Idén a célunk az legyen, hogy fitten tartsuk magunkat, korlátozzuk a stresszt, és valóban élvezzük az ünnepi időszakot. Természetesen anélkül, hogy lehangolódnánk január 1-jén – így tanácsos követnünk az alábbi „útmutatót”.

Táplálkozás az ünnepek előtt és alatt

A jó egészség a helyes táplálkozással kezdődik, azaz a változatos és kiegyensúlyozott étrenddel. Tippek ahhoz, hogyan tanácsos étkeznünk az ünnepi időszakban:

 • Fogyasszunk rostokból , fehérjékből és egészséges zsírokból álló reggelit – ez magába foglalhat minden hasznos táplálékot, amire a szervezetnek szüksége van. Az olajos magvak kiváló kiegészítők lehetnek hozzá.
 • Ha lemaradtunk a vásárlással, és el kell töltenünk egy egész napot az üzletekben, előtte készítsünk magunknak harapnivalót, pl. szendvicseket teljes kiőrlésű kenyérből, ahelyett, hogy a gyorséttermek, büfék kínálatából választanánk.
 • Legyünk vegetáriánusok, vagy akár vegánok is, heti egy napra. Ha mégsem vállalkozunk rá, minden ételhez adjunk hozzá legalább egy zöldséges kísérőt. 
 • Ne habozzunk, kényeztessük magunkat szezonális gyümölcsökkel. A narancs, mandarin, grapefruit nagyon ajánlott ebben az évszakban: természetesen édesek, alacsony kalóriatartalmúak, magas rost- és antioxidáns tartalmúak.
 • Mielőtt bármilyen karácsonyi süteményt sütnénk, uzsonnázzunk előtte. Így elkerülhetjük, hogy készítés közben/után torkoskodjunk belőle.
 • Az étkezések alkalmával kis mennyiségben vegyünk az ételekből, hogy mindent meg tudjunk kóstolni. Ez is egy „edzés” az ünnepekre, amikor szintén így kell tennünk.
 • Legyünk óvatosak az alkohollal, az ünnepek előtt és alatt is. A szeszesitalok tele vannak rejtett kalóriával, egyéb hátrányukról nem is szólva. De amennyiben (valószínűleg) fogyasztjuk őket az év végi ünnepeken, részesítsük előnyben a bort, és az alacsony alkohol tartalmú italokat, mellőzzük a töményet, valamint egy-egy pohár alkoholt felváltva igyunk egy pohár vízzel.
 • Korlátozzuk a sót, amennyire csak lehetséges. Ne feledjük, hogy számos ételben rejtve van, mint pl. a kenyérben, sajtokban, szószokban, felvágottakban…
 • Amikor úgy döntünk, hogy elfogyasztunk egy olyan süteményt vagy ételt, amelyet igazán szeretünk összpontosítsunk minden falatra, élvezzük az ízét, és lassan rágjuk meg.

Rendszeres testmozgás, hogy fittek maradjunk

Bizonyított tény, hogy a rendszeres testmozgás jótékony hatással van a testi-lelki egészségre, az erőnlétre és a jó alak megőrzésére, amellett energiával tölt fel. Mindezekre nagy szükségünk van az ünnepi időszakban, ezért ne hanyagoljuk el a fizikai aktivitást, bámennyire sürgető is teendőink sokasága.

Fotó: 123rf.com
 • Ha problémáink vannak a napi testgyakorlással, póbáljunk korábban felkelni, és ébredés után végezni a gyakorlatokat. Ily módon ritkábban hagyjuk figyelmen kívül a további testedzést, mivel csökken a stressz a nap folyamán, és jobban is fogunk aludni tőle. Használjuk ki a napközbeni szünetek minden pillanatát is kisebb gyakorlatokra..
 • Egy ötlet, amelyre nem gyakran gondolunk: próbáljuk ki azokat az alkalmazásokat a telefonunkon, amelyek segítségével figyelemmel kísérhetjük fizikai aktivitásunk intenzitását (használhatunk más, ere a célra szolgáló eszközöket is).
 • A nehéz ünnepi ételek fogyasztása után egy 30 perces séta csökkenti a vércukor- és triglicerid-szintet. Ezzel minden bizonnyal elkerülhető a hirtelen fáradtság is, amely túl nehéz emésztés esetén jelentkezik.

Életmód-tippek az ünnepi időszakban

Annak a célnak az elérése, hogy jó formában maradjunk az év végi időszakban, nem csak a rendszeres testmozgástól és a helyes táplálkozástól függ. Gyakran elfelejtjük, hogy a jó egészségnek a megfelelő életmód is kedvez. Íme néhány egyszerű tipp „mindennapi használatra” – különösen az ünnepek táján.

 • Válasszunk ki valakit, akivel rendszeresen együtt vagyunk, és kölcsönösen segíteni tudjuk egymást abban, hogy egészségesebben táplálkozzunk, és többet mozogjunk ünnepek alatt;
 • Ha eddig ingadoztunk, itt az ideje, hogy elkezdjük a meditáció gyakorlását. Ez a tevékenység segít csökkenteni a stresszt , ami a túlevés egyik kiváltó oka, és öntudat-fejlesztőhatású is. Szánjunk rá napi 15-20 percet, hogy megnyugodjunk, és gyakoroljuk a tudatos jelenlétet (mindfulness).
 • Azok a személyek, akiknek alváshiányuk van, általában hajlamosak többet enni, így könnyebben híznak. Ezért, ha mi is közéjük tartozunk, a jó alvást soroljuk prioritásaink közé az ünnepek idején. Hiszen az feltölt energiával is.
 • Ha azt észleljük, hogy hízunk, fontoljuk meg az időszakos, „enyhe” böjtölést. Pl. korlátozhatjuk az étkezéseinket napi nyolc órára, 10 és 18 óra között.
 • Lazítsunk rendszeresen. Próbáljunk meg pl. jógázni  vagy több időt tölteni a  szabadban, hogy a rendkívüli teendők ellenére gondtalan kikapcsolódást jelentsen az év végi ünnepkör.

Forrás: Galenus