Karácsony stressz és konfliktusok nélkül

0
299
Fotó: gettyimages.com

Az idei év végi ünnepeket minden bizonnyal másképp töltjük, mint tavaly, amikor a Covid-19 világjárvány miatt többek közt bezártságra voltunk ítélve. Bár a koronavírus és a félelem velünk maradt, a széles körű oltakozásnak köszönhetően nagy a különbség a múlt évihez képest, a szabadabb mozgás, a „normálishoz” jobban közelítő adventi és ünnepi időszak várható kellemes eltöltése tekintetében is. Mégis, életünknek ez a szakasza karácsony táján most is „megszokott” stresszes helyzetekkel járhat. 

Hány ajándékot és mit vásároljunk? Találjuk ki az ünnepi menüt! Mikor idén már végre összejön a család, és megtörténhet, hogy felmerülnek régóta lappangó, családon belüli sérelmeket, hogyan kezeljük őket a karácsonyi asztal mellett? Mindezek a kérdések, gyakran előfordul, hogy feszültséget okoznak karácsony körüli napokban. Keressünk megoldásokat a nyugalom megtalálásához.

A legtöbben ismerjük a karácsonyi stresszhelyzetet, amely már akkor jelentkezhet, amikor újra felbukkannak az év végi ünnepi dekorációk az utcákon, az üzletekben. Ajándék- és élelmiszervásárlás, a lakás díszítése, egyéb előkészületek, sütés-főzés a családi összejövetelekre… Mindez sokszor nyomásként nehezedik ránk, és alkalmat ad a belső feszültség fokozódására. Íme néhány példa a nehezen kezelhető helyzetekre és kulcsok a megbékéléshez.

A feszültség oldása gyermekeknél

Az egyes családok életstílusának, nevelési elveinek különbségei problémákat okozhatnak, a karácsonyi ünnepek alatti vendégeskedés során. Különösen, ha „ottalvásról” és gyerekekről van szó. Egy példa: előfordulhat, hogy az unokaöccsök nem ugyanabban az időben szoktak lefeküdni, vagy étkezni, mint a gyerekeink. Ha ilyen helyzet adódik, mindig legyünk rugalmasak, kerüljük a feszültséget a csemeték és a szülők között is.  Amikor úgy látjuk, hogy gyermekeink jól érzik magukat, miért ne tolnánk el a lefekvés vagy az étkezés idejét kivételesen egy-két órával? 

Fotó: 123rf.com

Az ajándékozás során pedig próbáljuk tiszteletben tartani saját értékrendünket.  Megtörténhet, hogy miközben a gyermekeknél mi megpróbáljuk korlátozni az ajándékok mennyiségét, addig a rokonoknál az ellenkezőjét tapasztaljuk. Amennyiben a felnőttek között erről szóló beszélgetésre nem került sor, az esetleges csalódottság elkerülésére a gyermekek közt alkalmazhatjuk a figyelemelterelő technikát. Így, a példánál maradva, mielőtt az unokatestvérek kinyitnák az „ajándékhegyüket”, ígérjünk valamilyen szórakoztató tevékenységet a mi gyermekeinknek, amint befejezik az ajándékok megnézését.

A süteménysütéstől a karácsonyi kirakatnézésen át egy hangulatos sétáig bármi jó, hogy eltereljük a kicsik figyelmét. Ha ezt nem tudjuk megoldani, fontos beszélni gyermekeinkkel, hogy megértsék, miért éreznek csalódottságot. Magyarázzuk el nekik, hogy életük során számos más területen is elő fog fordulni, mégpedig gyakran, hogy nem egyformán részesülnek mindenből.

Az „ajándékozási fejtörő játék” megoldása felnőtteknél

Nincs karácsony ajándékok nélkül, amelyek kiválasztása a legtöbbször mindnyájunknak nagy fejtörést, stresszt okoz. De azok kézhezvétele is sokunkat elgondolkodtat. Egyes pszichológusok szerint az ajándékozás a szeretet üzenete, amely fenntartja a személyek közti köteléket.

Kapni pedig annyit jelent, mint elfogadni azt az értéket, amelyet általában az egyik képvisel a másik számára. Gyakran gondoljuk azonban, hogy az ajándék „túl sok” vagy „túl kevés”, illetőleg az ajándékozó nem derítette ki, minek örülnénk. A javasolt megoldás: derűsen és diplomatikusan kezeljük ezt az elmaradhatatlan „rituálét”. Amellett kerüljük, hogy arra összpontosítsunk, mit szerettünk volna kapni. Sokkal inkább profitáljunk az átadott ajándékból, mint pozitív üzenetből.

Konfliktuskezelés szemtől szemben

Az ünnepi étkezésekkel, az ajándékozással, a vendéglátással kapcsolatos stressz nem csak a gyerekek szintjén okozhat kisebb-nagyobb konfliktusokat a párkapcsolatban. De hogyan oldjuk fel a feszültséget a párunkkal, ha a lakásunk tele van rokonokkal vagy barátokkal? Javasolható egy nagyon egyszerű módszer minden fajta harag, neheztelés elűzésére anélkül, hogy zavarnánk a körülöttünk lévőket. Adjunk mindkettőnknek pár percet arra, hogy elmagyarázza a problémáját.  Amíg az egyikünk beszél, a másik nem szakíthatja félbe – csak az odafigyelés a lényeg. A beszélgetést nyugodtabb időpontban is folytathatjuk, bár ily módon kiüríthetünk magunkból egy pillanatnyi feszültséget, haragot. Amellett elkerülhetünk minden „jelenetet” pl. a vendégek előtt.

Lappangó sérelmek kezelése

A nagy családi összejövetelek – így a karácsonyi is – felszínre hozhatnak lappangó sérelmeket, konfliktusokat a családon belül. Alkalmat adhatnak régi indulatok vagy múltbéli viták felélesztésére, amelyek örökre bevésődtek egyes családtagok gondolkodásába. Ilyenkor a helyes hozzáállás, ha próbálunk távolságtartást javasolni a családtörténettől, és humorral kezelni a nehéz személyiségeket. Azt is értessük meg röviden, hogy a régi sérelmek, amelyek újra felbukkannak, már csak az emlékezetben élnek, és nem helyénvaló egy ünnepi alkalmat kihasználni azok felidézésére.

Vágyaink tiszteletben tartása

Minden családnak megvannak a maga szokásai. Évente járunk a szülőkhöz, ugyanazokon a napokon a karácsonyi ünnepek alatt? Vagy az egész családot mi látjuk vendégül (esetenként több napra)? Felváltva látogatjuk ugyanazokat a személyeket minden évben? Merjük megtörni ezt a rutint, és csak otthon, kirándulásokkal vagy utazással tölteni az ünnepi időszakot. Ezzel jelentős fáradságot takaríthatunk meg, és örömmel nézünk elébe a stresszmentes karácsonynak, év végének.

Egy tipp, ha mégis maradunk a megszokott „menetrendnél”: lépjünk hátrébb, ha hajlamosak vagyunk tökéletességre törekedni. Lássuk be, lehetetlen mindent egyedül irányítanunk, elvégeznünk, különösen, ha a családtagok keveset működnek közre. Ezért tanuljunk meg delegálni, ami segít olykor elengedni magunkat, és a legtöbbet kihozni az év végi ünnepekből.

Forrás: Galenus