Mit tehetünk szívünk védelmében?

0
438
Fotó: gettyimages.com

A szív- és érrendszeri betegségek a leggyakrabban elkerülhetők, ha – az eddigiekkel szemben – helyes életmódbeli és táplálkozási szokásokat sajátítunk el. Egyszerű lépések megtétele is hatásos lehet a kockázati tényezők elkerülésére, szívünk védelmében. 

Több tényező segíti elő a szív- és érrendszeri betegségek megjelenését. Egyes típusainak előfordulását olyan adott rizikófaktorok határozzák meg, mint az örökletesség, a nemi hovatartozás (a nők a menopauza után kevésbé védettek e betegségekkel szemben) vagy az életkor (40 év fölött emelkedik a szívproblémák kockázata). Ezzel szemben más szívbetegségfajták kialakulásának esélye befolyásolható különböző módokon, pl. az életmód megváltoztatásával. Így rajtunk áll, hogy lépéseket tegyünk a dohányzás, az egészségtelen táplálkozás, a testmozgás hiánya, a stressz ellen…

Egy nagyszabású nemzetközi vizsgálat szerint, amelyet 52 országban folytattak, az elegendő mennyiségű zöldség-gyümölcs fogyasztás, a rendszeres fizikai aktivitás és a dohányzás elhagyása 80%-kal csökkenti a szívinfarktus kockázatát! 

Változatos és kiegyensúlyozott táplálkozás

A zöldségek-gyümölcsök vitaminokat és antioxidánsokat, a keményítőtartalmú élelmiszerek rostokat, a zsíros halak (pisztráng, lazac, szardínia…) és az olajos magvak ómega-3 zsírsavat, az olíva-, repce-, kukoricaolaj és a dió ómega-9 zsírsavat tartalmaz – ajánlott összetevői étrendünknek, mert hozzájárulnak szívünk egészségének megtartásához. A többszörösen telítetlen zsírsavak, különösen az ómega-3 és az ómega-9, ugyanis szív- és érrendszert védő hatásúak.

Fotó: 123rf.com

Ezzel szemben a túl zsíros, cukros és sós táplálékok elősegítik a diabétesz kialakulását, amelynek következtében a magas vércukorszint hozzájárul a vér áramlását akadályozó, zsíros plakkok képződéséhez az érfalon. Ezek az egészségetlen élelmiszerek eredményezhetnek még magas koleszterinszintet, elhízást és magas vérnyomást, amelyek nagy ellenségei a szív- és érrendszernek.

Jó tanácsok

Mindamellett szívünk egészsége szempontjából nincs szükség szigorú diétás étrendre. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) véleménye szerint elég naponta elfogyasztani legalább 5 gyümölcsöt és zöldséget, korlátozni a sóbevitelt (naponta maximum 1 kávéskanálnyira) és leszorítani a zsíros, cukros és ultrafeldolgozott élelmiszerek (pl. készételek, konzervek, porlevesek, tartósított ételek stb.) fogyasztását, lehetőleg nullára.

Megjegyzendő

Egy 2019-ben készült francia tanulmány szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerek arányának minden egyes, 10%-os növekedése a napi étrendben összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatának 12%-os emelkedésével.

Forrás: Galenus