Fotó: 123rf.com

Az MGYT Gyógynövény Szakosztálya 2013-ban kezdte el az Év Gyógynövénye Program kezdeményezést, amelynek segítségével évről évre újabb gyógynövényre irányul a figyelem.

A 2019-es év gyógynövénye a Magyarországon őshonos, élénksárga virágú közönséges orbáncfű. Az orbáncfű már az ókorban is kedvelt gyógynövény volt. A növényt a középkorban az ártó szellemek ellen és a rontások elűzésére is alkalmazták, amely felhasználás a mai modern alkalmazás elődjének is tekinthető. 

Az orbáncfű központi idegrendszeri hatásaira a XX. század elején figyeltek fel, és napjainkra számos klinikai vizsgálat bizonyítja a növény depresszióellenes hatását.

A közönséges orbáncfű június végétől szeptemberig virágzik. A gyógyászatban az ezen időszak alatt vagy közvetlenül a virágzás előtt gyűjtött, szárított, föld feletti részét vagy virágzó ágvégét alkalmazzák. A növény érdekessége, hogy levelei fény felé tartva lyukacsosnak tűnnek, a lyukaknak tűnő foltok azonban apró, átlátszó illóolajtartók.

Az orbáncfű szakszerűen alkalmazva a modern gyógynövénykincs egyik legértékesebb gyógynövénye. A gyógyszerként engedélyezett orbáncfűkészítmények az enyhe fokú depresszió kezelésében használhatók. Az orbáncfűtartalmú készítmények használhatók az enyhe depresszióval társuló szorongás és nyugtalanság enyhítésére is. A modern készítmények nem a növényi részt, hanem az abból készült, megfelelő minőségű és összetételű kivonatot tartalmazzák. 

Fotó: pixabay.com

A házilag begyűjtött orbáncfűből készült tea fogyasztása az adagolás bizonytalansága miatt nem ajánlott.

Az orbáncfű hatásának kialakulásához néhány nap, esetenként akár 1-2 hét is szükséges lehet. A kezelés időtartalma általában 4-6 hét.

Az orbáncfű olajos kivonata gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően külsőlegesen is alkalmazható kisebb sérülések, enyhébb égések, napégés kezelésére.

Az orbáncfűkészítmények mind belsőleg, mind külsőleg kevés mellékhatással alkalmazhatók. A belsőleges alkalmazás során kialakulhatnak gyomor-bél rendszeri mellékhatások, fáradtság, nyugtalanság. Külsőleg használva allergiás reakciók jelentkezhetnek. Belsőleges használata óvatosságot kíván bizonyos gyógyszerek (például fogamzásgátló vagy véralvadásgátló tabletták) egyidejű alkalmazása mellett. Mielőtt orbáncfű-kivonatot tartalmazó készítményt kezdene fogyasztani, mindenképpen egyeztessen gyógyszerészével vagy kezelőorvosával.

Dr. Tóth Barbara 
gyógyszerész

A cikk a Patika Magazinban jelent meg! Keresse minden hónapban a gyógyszertárakban!