Prosztatagyulladás – prosztatitisz

0
4136

A prosztatagyulladás a középkorú felnőtt férfiak egyik leggyakoribb húgyivarszervi megbetegedése. A betegek 25-30%-ában felfedezhető a prosztatagyulladás valamely válfaja

A prosztatagyulladástól szenvedő betegek igen különböző panaszokról tesznek említést. Okozhat nagyon sok panaszt is és lehet alig észrevehető, melyre csak egy esetleges góckutatás világít rá, két típusa: a heveny és a krónikus prosztatagyulladás jól elkülöníthető.

A heveny prosztatagyulladás

A páciens igen súlyos beteg benyomását kelti. Tünetei között szerepel a hidegrázás, magas láz, rossz közérzet, elesettség, fájdalmas, gyakori vizelés vagy teljes vizelési képtelenség. A végbél felől vizsgálva a prosztata igen fájdalmas, megnagyobbodott, főtt tészta tapintású (az ujj benyomatát megtartja). Kezelésénél fontos az ágynyugalom, a lázcsillapítás, az azonnali széles spektrumú, majd célzott antibiotikus kezelés. Vizelési képtelenség esetén a hólyag szeméremcsont feletti szúrcsapolásával lehet segíteni. Az időben nem kezelt vagy fel sem ismert heveny bakteriális prosztatagyulladás prosztatatályogba mehet át. Erre hajlamosabbak a cukorbetegek, az immunrendszer védekezését elnyomó kezelésen átesettek, valamint a rossz egészségi állapotban lévők. Az említett kezelések mellett a tályog megnyitására is sor kerülhet.

Az idült prosztatagyulladás

A panaszok általában nem súlyosak. A beteg alhasi fájdalmakról, gáti nyomásérzésről, deréktájba sugárzó panaszokról, gyakori vizelésről számol be. Kialakulhat heveny prosztatagyulladás következményeként. Előfordul, hogy kórokozók kerülhetnek a prosztatába a vér és a nyirokáram útján, vagy nemi érintkezéssel a húgycsövön keresztül fertőződhet. Nem ritka katéterezés vagy húgycső-, ill. hólyagtükrözés után. Széles spektrumú, ill. célzott antibiotikus kezeléssel, gyulladáscsökkentők szedésével gyógykezelhető.

Mivel a prosztata mirigyes szerv, ezért a járatokban lévő baktériumokhoz a gyógyszerek nehezen férnek hozzá. Emiatt kezelése hosszú, fáradságos lehet betegnek, orvosnak egyaránt. Javulást hozhat (bár ebben megoszlik az urológusok véleménye) a rendszeres prosztatamasszázs, mely a mirigyváladék eltávolítását szolgálja.

  • Lényeges a prosztatakímélő életmód:

kevés ülés, a kerékpározás tilalma, kerülni kell a fűszeres ételeket és a tömény alkoholt. Az idült prosztatagyulladásról elmondható, hogy időbeni észleléskor is hónapokig tartó, vissza-visszatérő panasz, mely sok türelmet igényel.


dr. Török Alexander
urológus szakorvos, uroszexológus


 

Krónikus prosztatagyulladásban negatív baktériumtenyészet esetén eredményesen alkalmazható a bizonyítottan több támadásponton ható, rozspollen kivonatot tartalmazó Pollstimol-Cernil tabletta. A gyógyszer gyulladás-, ödéma-csökkentő és a vizelési panaszokat javító hatására irányuló vizsgálatok a panaszok hamar észrevehető javulását igazolták.