Tegyünk szellemi frissességünk megőrzéséért

0
414
Fotó: gettyimages.com

Szellemileg frissnek maradni, jó memóriával, tanulási képességgel rendelkezni az évek múlásával is lehetséges. Azzal a feltétellel, hogy „karbantartjuk” az agyunkat, és ugyanúgy törődünk megfelelő működésével, mint fizikai erőnlétünkkel. Íme 6 hasznos tanács ahhoz, hogy megtudjuk, mit tegyünk, milyen életmódot folytassunk elménk jó formában tartása érdekében.

1. Éljünk változatos társadalmi életet

A családi, rokoni kapcsolatok fenntartása, a szociális élet erősítése (vendégségbe, kirándulni járni, baráti találkozókon részt venni stb.) összefüggésben van az agyi információk feldolgozásának gyorsaságával, a jobb memóriával és a  (a térben való tájékozódáshoz szükséges) téri-vizuális képességekkel, melyek megfelelő szinten tartása egyre fontosabb a kor előrehaladtával. Erre a megállapításra jutottak többek közt 2017-ben egy írországi tanulmány szerzői, miután 39 kutatási munka eredményét összegezték a témában.

Kimutatták azt is, hogy pl. a nevetés vagy a közös ünneplés családtagokkal, barátokkal stimulálja az agyműködést, így megakadályozva a szellemi hanyatlást. Ezzel szemben a magányosság elősegíti a kognitív funkciók (a gondolkodási és az értelmi képességek összességének) romlását. 11 év után 31%-os rosszabbodást tárt fel egy 2020-ban megjelent francia-amerikai tanulmány, mely 14410 50 év feletti személyen végzett vizsgálódások alapján készült.

2. Csináljuk azt, ami nekünk tetszik

Számos tanulmány rámutat továbbá, hogy az olyan, a kognitív funkciókat is stimuláló, kedvelt szabadidős tevékenységek, mint az utazás, barkácsolás, kertészkedés vagy akár egy koncertlátogatás szintén a szellemi frissesség megőrzésének előmozdítói.  Így az egyik angol szaklapban, 2018-ban megjelent írás, mely 3400, 50 év fölötti felnőtt körében 10 éven át végzett kutatásokon alapult, azt az eredményt hozta, hogy a rendszeres színházba vagy koncertre járás jó agyi kapacitásokat segít elő.

Ezen hobbik/szabadidős tevékenységek, miközben kilépünk megszokott szféránkból, pl. mozgósítják a felkészültséget, szakértelmet (know-how), megkövetelik az események tervezését vagy az információszerzést. Amellett ezek a feladatok ösztönzik új idegi kapcsolatok kialakítását.

3. Őrizzük meg kíváncsiságunkat

Olvasni, nyelvet tanulni vagy új szakterületre lépni, pl. fényképészetet, festést, rajzolást tanulni… Mindezek a tevékenységek új neurális kapcsolatokat hoznak létre, az agy rugalmasságának köszönhetően, ami a megélt tapasztalatok alapján átformálja az idegi hálózatot. Az új idegi kapcsolatok kialakulása pedig lehetővé teszi a neurális veszteségek kompenzálását és értelmi funkcióink megfelelő szinten tartását.

Fotó: gettyimages.com

Ezzel szemben az intellektuális passzivitás gyorsítja a kognitív öregedést. Egy 2019-ben megjelent tanulmány eredménye szerint, melynek szerzői 3660 50 év fölötti, napi több, mint 3 és félórát televíziót néző személyen végeztek megfigyeléseket, a szavak megtanulását és felidézését lehetővé tevő verbális memória romlását  tapasztalták a vizsgálatot követő hat éven át. 

4. Törődjünk többet magunkkal

 A helyes életmód, az egészséges táplálkozás, a rendszeres fizikai aktivitás, a dohányzás- és alkoholmentes élet védi az agyunkat, elősegíti annak egyenletesen jó működését. Ami a táplálkozást illeti, egyes diéták is hatékonynak bizonyulhatnak a kognitív hanyatlás kockázatának csökkentésére Ilyen pl. a mediterrán diéta, melynek elnevezése az angol mozaikszó, DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), azaz étrend a magas vérnyomás csökkentése, illetve kialakulásának megállítása érdekében.

Márpedig a hipertónia a kognitív hanyatlás egyik kockázati tényezője. Ez a diéta a friss zöldséget-gyümölcsöt, különösen a leveles zöldségeket (saláta, spenót..) és a káliumban gazdag piros bogyós gyümölcsöket, olajos magvakat, növényi olajokat  kiemelten részesíti előnyben, számos más előírása mellett.

5. Gondolkodjunk pozitívan

Egy 2016-os, amerikai tanulmányból kiderült, mely 4600 65 éven felüli személy, 4 éven át tartó vizsgálatán alapult, hogy az optimista kísérleti alanyok átlagosan 30%-kal kevesebbszer szenvedtek kognitív zavarban. Ez a lelkiállapot ugyanis csökkenti a gyulladásos molekulák (interleukin-6, reaktív C fehérje) szekrécióját, amelyről ismert, hogy a kognitív károsodás fokozott kockázatával jár.

Fotó: gettyimages.com

Jó hír, hogy az optimizmuson is lehet dolgozni! Ennek keretében hasznos tanácsok: nem szabad negatív érzelmeknek kitenni magunkat, hanem meg kell próbálni a dolgokat perspektívába helyezni. Hagyjuk abba a múlt újragondolását, és helyezzük előtérbe a jelen pozitív megélését. Ne tűzzünk ki irreális célokat azok könynebb megvalósíthatósága érdekében, azután javítsunk önértékelésünkön, és ne hasonlítgassuk magunkat folyamatosan másokhoz…

6. Ne hanyagoljuk el a szexuális életet

Az agyi kapacitás jobban megőrizhető az évek múlásával az aktívabb szexuális élet folytatása révén. Egy 2019-ben megjelent angol tanulmány olyan felmérést összegez, melynek során 70, 50-83 év közötti személyt kérdeztek meg szexuális együttléteik gyakoriságáról. Az eredmény: a heti egyszeri alkalmat megjelölőknél a verbális fluencia (szógördülékenység) és a téri-vizuális képesség jelentősen jobb volt, mint akik havi egyszeri alkalmat írtak, vagy negatív választ adtak. Általában véve a kielégítő szexuális élet növeli a társadalmi szerepvállalást és a fizikai aktivitást is. Márpedig ez a két tényező szintén előmozdítja a jó kognitív funkciók fenntartását.

Néhány további ajánlás:

Keresztrejtvény-fejtés (ha szeretjük) vagy Sudoku játék: az agy bal féltekét dolgoztatja meg, mely felelős többek közt a logikus gondolkodásért, a nyelvi képességekért, a részletekre való figyelésért, a stratégiai tervezésért...

Társasjátékok: stimulálják az agyat, és alkalmat adnak hozzátartozókkal vagy a barátokkal való eszmecserékre, beszélgetésekre, ami szintén a kognitív hanyatlás egyik ellenszere.

Jóga vagy meditáció gyakorlása: csökkenti az agyra károsan ható, krónikus stresszt. Egy amerikai tanulmány szerint pl. 50 éves korban a meditációért rajongók agya hét évvel fiatalabbnak tűnik…

Forrás: Galenus