2014 nyarán tette közzé az Amerikai Diabetes Társaság (ADA) az 1-es típusú diabetes mellitusra (T1DM) vonatkozó – hiánypótló – irányelvét. Ebben az állásfoglalásban az elérendő glykaemiás célok egyénre szabott módon jelennek meg…

Az ADA javaslata szerint 1-es típusú cukorbetegségben 18 éves kor alatt a 7,5% alatti, 18 és 70 éves életkor között a 7% alatti HbA1c-szint elérésére kell törekednünk, az esetek nagy részében. Ennél szorosabb glykaemiás kontroll (HbA1c <6,5%) szükséges fiatal, szövődménymentes, jelentős cardiovascularis betegségben nem szenvedő és megfelelő hypoglykaemia-érzettel rendelkező, 1-es típusú cukorbeteg esetén, akkor, ha e szoros glykaemiás cél komolyabb mellékhatás – elsősorban nagy hypoglykaemia-kockázat – nélkül valósítható meg. Ugyanakkor kevésbé szoros kontroll – HbA1c 7,5–8,5% között – javasolt időskorban (életkor >70 év), a beteg általános állapotától és a fent részletezettektől függően, valamint súlyos hypoglykaemia és/vagy meg-nem-érzett hypoglykaemia esetén (HbA1c < 8,5%).

A vércukor-önellenőrzés jelentősége

A DCCT vizsgálat bizonyította az intenzív inzulinkezelés jótékony hatását a cukorbetegséghez társuló szövődmények megelőzésében. Az intenzív inzulinkezelés elengedhetetlen része a rendszeres vércukor-önellenőrzés, mely napjainkban az esetek döntő többségében vércukormérő készülék és a hozzávaló tesztcsík használatával, általában ujjbegyből származó vércseppből történik.

Vércukor-önellenőrzés szükséges az inzulinterápia ellenőrzéséhez, a glykaemiás cél eléréséhez, hiszen ez alapján történik/történhet az inzulinadagok módosítása; az önellenőrzés segítséget nyújthat a hyper- és hypoglykaemiás krízishelyzetek elkerüléséhez. A vércukoreredmények rövid távon jellemzik az anyagcserét, és ismeretük alapvető a beteg, az orvos és a beteget gondozó „csapat” számára. Nyilvánvaló, hogy csupán a nem megfelelő HbA1c-érték alapján – a vércukorszintek ismerete nélkül – nem tudjuk, hogy hogyan módosítsuk az inzulinkezelést és/vagy az életvezetést. Nemzetközi vizsgálatok T1DM-ben egyértelműen igazolták, hogy minél gyakoribb a vércukor-önellenőrzés, annál alacsonyabb a HbA1c-szint. Egy nagy esetszámú, 18 év alattiakban végzett tanulmány bizonyította, hogy a napi 0–5 alkalommal végzett vércukor-önellenőrzési tartományban minden egyes mérés további 0,46%-kal csökkenti a HbA1c-szintet. Egy másik vizsgálatban, gyakori vércukor-önellenőrzés mellett csökkent a diabéteszes ketoacidózis előfordulása, ugyanakkor – vélhetően a több észrevett eset/alkalom miatt – nőtt a hypoglykaemiák száma.

A vércukor-önellenőrzés technikája és felépítése

A vércukor-önellenőrzés pontos technikájára meg kell tanítani a pácienst, és fontos, hogy a vércukormérés kivitelezését a diabetológiai szakápoló időről időre ellenőrizze. A vércukormérés egyik legfontosabb szabálya, hogy MINDIG legyen nálunk vércukormérő készülék és tesztcsík! Vércukormérés előtt szappanos, meleg vizes kézmosás javasolt, de tudjuk mindannyian, hogy ez az esetek jelentős részében – különösen előre nem tervezett mérés esetén – nem valósul meg. Az extrém körülményeket kivéve, a kézmosás elmaradása miatt ne maradjon el vércukormérés! A mérésre mindkét kézen a középső, a gyűrűs- és a kisujj ujjbegyének mindkét oldalát használjuk. Ma már – megfelelő készülék és tesztcsík használata esetén – nagyon kisméretű csepp elégséges a pontos méréshez. Ennek ellenére a sok szúrás igénybe veheti az ujjakat, különösen, ha csak a fenti hat kézujjat használjuk. A gondozás során ezért mindig térjünk ki az ujjak vizsgálatára is, és bátorítsuk a pácienseket alternatív vérmintavételi helyek (például alkar) használatára. Éhomi és étkezések előtti állapotban az innen nyert vérmintában a vércukor azonos az ujjbegyből vett vérével, de a vércukor gyors esésekor csak késve követheti azt, ezért hypoglykaemia gyanúja esetén ujjbegyet szúrjunk. Vércukormérő készülékünket és különösen ujjszúró lándzsánkat CSAK mi használjuk, másnak ezzel ne mérjünk vércukrot!

Dr. Hosszúfalusi Nóra
Kivonat a Vércukormérés és vércukor-önellenőrzés című új kiadványból

 

Cikksorozatunkat a Patika Magazin 2016. novemberi számában folytatjuk, addig is hasznos információkat, érdekes híreket olvashat a Tartsd a szintet! közösségi oldalán.