Fotó: pixabay.com

A fekete áfonya Észak-Európából származik, ahol vadon él. A vörös áfonya hegyvidéki faj. Ritkább, mint a fekete áfonya, ezért védett növény.

Az amerikai vörös áfonya, más néven tőzegáfonya (Cranberry) Észak-Amerika őshonos gyümölcse. Vitaminjai: C- és A-vitamin, ásványianyag-tartalma: kalcium, kálium, magnézium, vas, cink és foszfor.

A vörös áfonya

Elsősorban antocianidineket (96 mg), flavánokat (katechinek) és flavonolokat (kvercetin) tartalmaz. Flavonoidtartalmának köszönhetően érvédő hatású, csökkenti a szívinfarktus kialakulásának veszélyét. A húgyúti fertőzések megelőzésére kiváló, mivel megakadályozza az Escherichia coli baktérium megtelepedését.

Fotó: pixabay.com

Amerikai kutatók megállapították, hogy a vörös áfonya leve gátolja a fogszuvasodást okozó baktériumok megtapadását a fogakon, és a fogínygyulladás ellen is védelmet nyújt. A szervezet ellenálló képességét növeli, s – egyes kutatási eredmények szerint – gátolja az agy öregedésével járó Alzheimer- és Parkinson-kór kialakulását. Látásjavító gyümölcsnek is nevezik, mert az időskori retinaleválások ellen hat, emellett az ízületek rugalmasságának megőrzésében is segít. A 2. világháború alatt a pilóták rendszeresen fogyasztottak fekete áfonyát az éjszakai látásuk javítása érdekében.

A fekete áfonya
Erős antioxidáns hatást mutat: elősegíti a kollagén bioszintézisét, csökkenti a kapillárisok áteresztőképességét és törékenységét, gyulladáscsökkentő, valamint megakadályozza a vérlemezkék öszszetapadását, javítja a mikrokeringést. Antibakteriális, antiallergén hatása is van.

Áfonyás fogások
A vörös áfonya nyersen önmagában kevéssé élvezhető, de almával, naranccsal, körtével vagy sárgarépával párosítva tompíthatjuk a savait. Készíthetünk belőle turmixot és smoothie-t, lekvárt, áfonyalevet, szörpöt is. Legtöbbször müzlibe, joghurtba, tejberizsbe, zabkásába keverjük az aszalt vörös áfonyát, de paszszol az édesburgonya- és a kelbimbóköret mellé is.

Az Egyesült Államokban különösen hálaadáskor tradicionális fogás a vörös áfonya. Az áfonyaszósz elsősorban a pulykasült hagyományos kiegészítője ezen az ünnepen. Itthon kedveljük a rántott sajt (különösen a camembert) mellé, de a vadhúsokhoz, a libamájhoz, a sült csirkéhez is illik. A svéd húsgolyók mellé áfonyalekvár dukál. Az angolok az ún. „relisht”, vagyis a kandírozott áfonyát kedvelik.

A fekete áfonya éretten édes, éretlenül azonban nagyon fanyar az íze. Ízletes és mutatós hozzávalója lehet fehér csokoládés, joghurtos, ricottás, túrós, kókuszos süteményeknek, sajttortáknak.

Fotó: pixabay.com

Az áfonyás clafoutis (tejpite), gyümölcstorta, jégkrémtorta, fagylalt nemcsak ízletes, de gyönyörű is. Morzsasütit, muffint, gyümölcskenyeret szintén készíthetünk aszalt vagy friss áfonyával. Turmixitalok, gyümölcslevek készítésekor számoljunk azzal, hogy a végterméket élénk kékespirosra színezi. Szederrel, málnával és más bogyós gyümölcsökkel is érdemes kombinálni.

Likőr és bor, sőt pálinka is készül vörös és kék áfonyából. előnyös tulajdonságai miatt több étrendkiegészítő alapanyagául szolgál, de főleg a friss gyümölcs fogyasztása javasolt.

Kovács Ildikó
élelmiszermérnök