Az ízületek sem bírják a túlsúlyt!

0
552
Fotó: 123rf.com

A test működésére, különösen a mozgásra és a jövőbeni életkilátásokra nem jó hatású a hosszan tartó és nagymértékű testtömeg-növekedés. Gyógytornászként ismerem mind a mozgásszervi, mind a belgyógyászati kockázati tényezőket és panaszokat, amelyeket a túlsúly okozhat, de most talán a mozgásbeli és az aktivitással kapcsolatos tünetek kerülnek inkább előtérbe, hisz a mindennapi életminőséget határozzák meg.

A túlsúly nagy terhet ró az ízületekre, leginkább a csípő, a térd és a gerinc terhelését növelve. A testsúly növekedése (már 3-5 kg túlsúly is) mindennap pluszmunkát jelent az izmoknak és ízületeknek, ami a szalagok és az ízületi tok megnyúlását, a szerkezet gyengülését eredményezi. A nyomás hatására a porcok kopása is felgyorsul, ehhez párosulhat a test szimmetriájának megváltozása, és a testtartás változása miatt kialakuló káros hatások együttese.

Mind a terhelhetőség, mind a mozgékonyság csökken, ami a testben zajló vér- és nyirokáramlás megváltozását jelenti. A vér szállítja az oxigént, a nyirokfolyadék pedig a káros anyagokat választja ki a testből. Érthető hát, ha a mozgás csökkenésével és a zsírtömeg növekedésével pangás alakul ki a szervezetben, ettől egyenes út vezet a megbetegedéshez.

A hormonháztartás felborulása, légzőszervi, szív- és keringési panaszok a velejárói. Erre az útra kerülve a kezelések egész csomagja szükséges már ahhoz, hogy visszakaphassa valaki elvesztett egészségét és anyagcsere-működésének egyensúlyát.

Ha már a túlsúly felrakódott, nézzük, mit tehetünk azért, hogy szépen lassan megszabadulhassunk a nyomasztó kilóktól.
• Nagyon fontos a terv kidolgozása. Szükséges a program előtt tisztázni, hogy mekkora súlytól és mennyi idő alatt szeretnénk megszabadulni. A túlzásba vitt fogyókúra csak ront az állapoton, teljesen megzavarja az egyébként is rosszul működő testet! A hosszú távon elért túlsúlycsökkenés stabilabb eredményt hoz, lelkileg is könnyebb alkalmazkodni a változásokhoz!
A mozgási és a táplálkozási terv legyen mindig egyénre szabott. Segíthetnek ugyan általános érvényű tanácsok, különböző, már bevált praktikák, de mind a kiváltó ok, mind az elhízás mértéke és a közben felmerülő akadályok is változók egyénenként, így sikeresebb a személyre szabott program használata.
• A mozgást az alapoktól kell elkezdeni, attól függően, hogy mekkora túlsúlytól kívánunk megszabadulni. 5 kg feletti súlytöbblet esetén a térdet, csípőt csak megfelelő pozíciókban és szakszerű ízületvédelemmel lehet tornáztatni. Könnyed séta vagy gyors gyaloglás szerepelhet a tervben, de futás vagy kocogás nem ajánlott.
• Először az alsó végtagok megerősítése a cél, a testtartást és a testfélszimmetriát szigorúan rendezni kell! A terhelést fokozatosan szükséges felépíteni. Az első mozgásprogram csak a stabilizálóizmok megerősítéséből állhat, és olyan keringésfokozó, úgynevezett „kardio”-gyakorlatokból, amelyek nem terhelik az ízületeket. Boka- és/vagy térvédő (-rögzítő) használata csak akkor ajánlott, ha kisebb terhelésre is jelentkezik panasz, mert az ilyen passzív eszközök elveszik az izmoktól a mozgás energiáját, ettől nem fejlődik kellően az adott terület. Mindenkinek ki lehet találni olyan gyakorlatsort, amelytől fejlődik az izomzata, csökken a túlsúlya, több fronton is beindul a mozgás és a keringés, és merev rögzítők sem szükségesek.

Fotó: 123rf.com

Vigyázzunk azonban az izomépítéssel!

Gyakori – véleményem szerint hibás – meglátás, hogy azonnal izmot kívánnak építeni a túlsúlyos emberre. Az izom súlya nagyobb, mint a zsíré, így az izomépítéssel csak fokozzuk az egyébként is nagy nyomásnak kitett ízületek terhét. Először az ideális testsúly elérése a cél, majd a terhelhetőség növelése, dinamikus gyakorlatok hosszú távú kivitelezése, hogy a keringés is helyreálljon. Ezt követheti csak a szükséges mértékű izomépítés, amikor már egységben van a test, és általánosan egészségesnek mondható.

Papp Andrea
gyógytorna-taping-coaching
www. holisztikusgyogytorna.hu

A cikk a Patika Magazin februári számában jelent meg! A magazint keresse minden hónapban a gyógyszertárakban!