C-vitamin a ragyogó bőrért

0
1254
Fotó: 123rf.com

Fényre, hőre, levegőre érzékeny, referencia antioxidáns, Felveszi a harcot a káros szabadgyökökkel szemben, melyek a bőröregedés előmozdítói. A C-vitamin többek közt még gyulladásgátló és fényvédő hatású is. Az egyenletes felszínű, feszes, sima arcbőr megtartása érdekében már 30 éves kortól ajánlott.

Hogyan működik?

A bőr kollagén képződéséhez nélkülözhetetlen (fokozza a kollagén szintézist a bőrben); a bőrszerkezet megújítója; visszaadja a bőr ragyogását; megakadályozza a barna foltok kialakulását. Hatékonysága több tényezőtől függ: pl. koncentrációjától, stabilitásától, kémiai összetételétől…

Kinek ajánlott?


– Mindazoknak, akiknek fakó, petyhüdt a bőre, esetleg barázdált az arca, és emiatt fáradt benyomást kelt.
– A pigmenfoltokkal rendelkező nőknek.
– Azon személyeknek, akiknél a bőr kitágult pórusú, felhámja vastag, textúrája egyenetlen.
Dohányosoknak, akiknek emiatt szürkés az arcszínük és száraz a bőrük. Továbbá náluk korán jelennek meg a ráncok a szem és a száj körül. (Ilyen a „dohányos arc” –mondják a bőrgyógyászok.)
– Mindenkinek napnak kitettség után, amikor a lesült bőrszín eltűnik, és a hámréteg megvastagodik, a bőr kiszárad.

A bőrgyógyász véleménye
– Alkalmazzuk a készítményt reggel és este, 2-3 hónapos kúra keretében, vagy havonta egy hétig (pl. az első héten) ősszel vagy tavasszal, a ragyogó bőr elérése érdekében.
– Ha a C-vitamin bázisú krém nem eléggé hidratál, tegyünk fölé hidratáló krémet reggel, majd este a bőrtípusunk által megkívánt mértékben alkalmazzuk.

Fotó: 123rf.com

Rezveratrol, a nagy bőrregeneráló

Szintén referencia antioxidáns, értékes polifenol, melyben bővelkedik többek közt a szőlőmag, a vörösbor. A rezveratrol aktiválja a szirtuin nevű fehérjéket a bőrsejtekben, melyek növelik a sejtek élettartamát. Így a szirtuineket a „hosszú élet proteinjeinek” is tartják.

Hogyan működik?

Erőteljes antioxidáns hatása különösen a bőröregedés elleni harcban nyilvánul meg, mivel gátolja a szabadgyökök oxidációját. Egyúttal javítja a bőr természetes. antioxidáns védelmi rendszerét és regenerációs képességét. A retinolhoz hasonló hatást vált ki, csökkentve a ráncok számát és mélységét. Megelőző céllal is alkalmazható a készítményekben, a környezeti agresszió (légszennyezettség, hideg, szél stb.) okozta bőrkárosodások kivédésére.

Kiknek ajánlott?

– Minden nőnek, akinél kezdenek mutatkozni a bőröregedés jelei 45-50 éves koron túl.
– Mindenkinek, 30 éves kortól kezdve, aki meg kívánja előzni a szabadgyökök káros hatásainak kialakulását a mindennapokban.
– Mindazoknak , akik jobban kitettek a légszennyezésnek, a napsütésnek (pl. a szabadban dolgoznak), vagy dohányoznak.
– Az 50 feletti nőknek, akik hatékony, a bőr mélyrétegeibe hatoló anti-aging készítményt szeretnének használni, hosszabb távon, bőrirritáció nélkül.

A bőrgyógyász véleménye

– A rezveratrolt lehet társítani vagy váltogatni hialuronsavval, illetve tanácsos hozzáadni C-vitamint. Az egész arcra kenjük fel az így „dúsított” készítményt, miután pl. hialuronsavat alkalmaztunk a szarkalábakra.
– Este használjuk inkább, kúraszerűen, esetleg párosítva E- vagy az említett C-vitaminnal.

Hat még a pigmentációra, a glikációra (amikor a cukor fehérjéhez kötődik), és lassítja a bőröregedés folyamatát.

Krém vagy szérum?

A szérum sokkal koncentráltabb, mint a krém, amely segédanyagot is tartalmaz, így kevesebb helyet hagyva a hatóanyagnak. 45 év fölött bármelyiket használhatjuk, de mindkettőt is, bőrtípusunk szerint: először is a szérumot az anti-aging hatás miatt, azután a krémet a bőr komfortérzete érdekében. A szérumot inkább este alkalmazzuk, hogy elősegítsük a bőrhelyreállító és regeneráló hatást. Reggel krémezzük az arcot főként a hidratálás és az UV-védelem céljából. De persze nem tilos pl. egy hialuronsav vagy C-vitamin alapú szérumot használni reggel is.

Forrás: Galenus