Papír helyett eRecept: kényelmes és biztonságos

0
868

Fizetett hirdetés – 2017. november 1-jétől élesben működik az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT). Az egészségügyi intézmények ide töltik fel a betegek ellátása során keletkező dokumentumokat. Ilyen dokumentum az eRecept is, ami a korábbi papírrecept digitális változata.

Hogyan működik?

A gyógyszerfelírás rendje továbbra is változatlan, vagyis ahogyan korábban, most is az orvos írja fel a szükséges készítményeket. Betegség, rutinvizsgálat vagy rendszeres ellenőrzés esetén a páciens felkeresi orvosát, aki elektronikusan „felírja a receptet” (azaz elkészül az eRecept, amelynek adatai bekerülnek a Térbe), és erről felírási igazolást ad ki. Az egészségügyi törvény alapján a gyógyszerrendelés a beteg jelenlétéhez kötött, azaz az orvossal történő személyes találkozás és receptfelíratás – a rendszeres gyógyszerszedőknél sem – hagyható el.

A gyógyszerkiváltás során, amennyiben a beteg saját maga részére szeretné kiváltani a gyógyszereit, úgy azt eSzemélyi igazolvánnyal, vagy a személyazonosító okmány és a TAJ kártya együttes bemutatásával teheti meg, ezesetben nincs szüksége a felírási igazolásra. Amennyiben a páciens az eSzemélyi igazolvánnyal való kiváltást választja az elektronikus vények esetében elegendő az okmányhoz tartozó 6 jegyű PIN–kód megadásával azonosítania magát, hogy ki tudja váltani a Térben tárolt aktív receptjeit. Más személy receptjei továbbra is a megszokott módon válthatóak ki: felírási igazolással, amely a jelenlegi papír vényekhez hasonlóan lehetővé teszi a kiváltást TAJ megadása nélkül. 

Miért jó?

Az eRecept bevezetésével a receptfelírás és –kiváltás, ezen keresztül a gyógyszerezés is biztonságosabbá és hatékonyabbá válik. Segítségével az orvos ellenőrizheti és figyelemmel kísérheti, hogy a felírt készítményt kiváltották-e, vagyis a beteg megkezdte vagy folytatja-e a terápiát, illetve az esetleges gyógyszerkölcsönhatások, túladagolások is azonosíthatók. A rendszernek köszönhetően a gyógyszerészek is követni tudják a betegnek felírt még ki nem váltott készítményeket. A Lakossági Portálon (eeszt.gov.hu) pedig a páciens maga is meg tudja nézni a kiváltott és még kiváltatlan receptjeit, valamint egyéb az EESZTbe felkerült egészségügyi dokumentumait.  

Az EESZT szolgáltatásaival tehát az orvosok számára több információ áll rendelkezésre a betegről, látják a más kezelőorvosok által felírt gyógykezeléseket, a felírt és azon belül ki nem váltott gyógyszereket, a beutalókat, illetve leleteket. Mindez jelentősen javítja a betegellátás minőségét és hatékonyságát: elkerülhetők a feleslegesen megismételt vizsgálatok, az orvosok sokkal pontosabb képet kapnak betegükről, ami elősegíti a biztosabb diagnózist és a hatékonyabb gyógyítást. A betegek pedig egyre több, az egészségügyi ellátásukkal kapcsolatos adatot követhetnek figyelemmel egyetlen központosított szolgáltatásban. (X)