Terápiás állatok az emberekért

0
603

Napjainkban egyre nagyobb a jelentősége a terápiás állatok nyújtotta kiegészítő kezeléseknek. Önmagában a házi kedvencek tartása is felértékelődött az utóbbi években, számos pozitív hatásának köszönhetően.

Az állatok nagymértékben segíthetnek pl. a gyászfeldolgozásban, lelki traumákkal való megküzdésben, a magány enyhítésében, emellett szorongásoldó, nyugtató hatást is tapasztalhatunk simogatásuk idején.

Terápiás állatok alkalmazási területei

A terápiás állatokra, pl. lovakra, kutyusokra, delfinekre egyre nagyobb az igény. Folyamatosan bővül az alkalmazási terület, emellett a felmérések és kutatási eredmények növekedésével egyre részletesebb képet kaphatunk erről a területről, ill. a pozitív eredményekkel kapcsolatban is. Nagyrészt minden korosztály érintett lehet, hiszen a gyerekektől kezdve az idősekig könnyen találunk náluk olyan problémákat, melyeknél indokolttá válhat az állatokkal való kapcsolódás és a terápiás munka.

A kirekesztett, zárkózott gyerekek esetében jelentősen javítható az önértékelés, növelhető az önbizalmuk. Egy-egy terápiás beszélgetésen könnyebben megnyílnak, ha a szakember mellett egy állat is jelen van. Miközben simogatják ezeket a kedves állatkákat, a szorongásoldó hatás révén nyitottabbá válnak a kérdésekre, és sokkal közreműködőbbek, aktívabbak, mint máskor. Autista gyermekeknél kifejezetten használatos a lovas terápia, de ugyanúgy egy hiperaktív gyerek számára is ajánlottá válhat.

Fotó: pexels.com

A feltétel nélküli szeretet megtapasztalása révén, ill. az állat gondozása, irányítása során megélt élmények által segíthető a pszichés traumák, lelki sebek feldolgozása. Nem csupán a mentális betegségekkel küzdőknek nagy segítség, hanem az időseknek is egyfajta gyógyír lehet az állat közelsége, akkor is, ha nem kifejezetten terápiás lóról, kutyáról van szó, hanem egy házi kedvencről. A magány érzése enyhülhet, miközben valakiről gondoskodhatnak, aki egyfajta támaszként jelen lehet az életükben.

Akár kutyus, cica vagy egy kis nyuszi mellett döntünk, rengeteg szeretettel fordulnak felénk, hogy meghálálják a gondoskodást. A simogatás, törődés révén stabilizálódhat a stressz-szintünk, enyhülhet a szorongásunk, és ezáltal javulhat a közérzetünk is. Ez pedig mentálisan és fizikálisan egyaránt építő jellegű.

Csodálatos állatok az emberek gyógyító szolgálatában

Gondoljunk csak a keresőkutyákra, akik viszontagságos környezetben is olyan odaadással és feltétel nélküli szeretettel képesek életet menteni, mely mindenki számára példaértékű. Folytathatjuk a sort a terápiás lovakkal. A vezetett gyógypedagógiai lovaglás során sok-sok gyermek pszichés problémái javulhatnak, enyhülhet a zárkózottságuk, mérséklődhet a figyelemzavaruk, könnyebben szinten tarthatók a szorongásos kórállapotok is. A mozgáskoordináció fejlesztése is egy külön terület, melynek egyre nő a jelentősége. Természetesen a főterápia mellett kiegészítésként kell ezekre a tevékenységekre gondolni, nem egyedüli megoldásként.

A kutyusok és lovak mellett mindenképpen említést kell tenni a delfinekről és az otthon tartott kisállatokról is, melyek szintén pozitív hatást gyakorolhatnak életünk minden területére.

Az állatok emberhez fűződő egyre szorosabb kapcsolata révén olyan különleges világokat ismerhetünk meg, melyre korábban nem is gondoltunk. Ezek a csodálatos lények megérdemlik, hogy kiemeljük őket, és megbecsüléssel gondoljunk rájuk.

Forrás: Galenus

A cikk a Patika Magazinban jelent meg! Keresse minden hónapban a gyógyszertárakban!