Természetes vizek jóllétünk előmozdítására

0
405
A fotó illusztráció: pixabay.com

Az utóbbi időben sokunk számára a természet hozott megnyugvást a világjárvány káosza közepette. Míg terjedtek a bezárások, a „zöld” és „kék” terek nyitottak, szabadok voltak…. De minden időben ösztönösen tudjuk, hogy a természetes vizek közelében lenni csodálatos dolog, elősegíti jóllétünket. Vajon gondoltunk-e már arra, hogy miért és hogyan javíthat közérzetünkön a víz? Erre a kérdésre keressük a választ.

A felmérések szerint az emberek túlnyomó többségének a jóllétét nagymértékben elősegíti, amikor alkalma nyílik hosszabb-rövidebb időt tölteni valamilyen víz mellett. És szintén tekintélyes számban találják úgy, hogy a természetes víz nyugalmat hoz számukra. De miben áll még ez az összetett, pozitív hatás? 

A „kék terek” előnyei

Sokan kutatják a víz és a jóllét közti összefüggést: miért javítja a természetes víz a közérzetünket? A vizes helyek sokfélék lehetnek: tengerek, tavak, folyók, vízesések, patakok, tavak, szökőkutak – melyek mindegyike kedvező hatást gyakorol ránk. Ugyanakkor az emberek már régóta keresik az olyan „terápiás vidékeket”, ahol rátalálnak a megnyugvás és a testi-lelki egyensúly helyreállításának színterére. Teljesítmény-központú, rohanó világunkban, amely óriási értéket tulajdonít a produktivitásnak, a víz mellett töltött idő ellenszert kínál. 

Míg a „zöld” tájak és a mentális egészség közötti kapcsolat jól dokumentált, a kutatókat egyre inkább érdekli, hogy a „kék (vizes) terek” hogyan váltanak ki pozitív hangulatot, miként vetnek gátat a negatív gondolatok, érzések eluralkodásának. Arra is kíváncsiak, hogy a vizek miért segítik a tudatos jelenlétet („mindfulness”), vagy mely okból érezzük energikusabbnak és összeszedettebbnek tőlük.

Azt is gyakran tapasztaljuk, hogy „vörös módban” élünk, azaz nap mint nap stresszesnek, aggódónak, szorongónak érezzük magunkat. Amikor az agy „kék módra” vált, és vizek közelében vagyunk, pozitívabb lesz életszemléletünk, megnyugszunk, és tudjuk gyakorolni a „tudatos jelenlétet” is.

A víz egyszerűen segít a pszichológiai öngondoskodásban („self-care”), az önmagunkkal való összekapcsolódásban is. Az öngondoskodás elhanyagolásának pedig egyik eleme, amikor elszakadunk önmagunktól, különösen a testünktől. Előfordult-e már velünk, hogy nem tettünk semmit saját fizikai erőnlétünk, helyes táplálkozásunk érdekében, mert stresszben éltünk, illetve nem volt időnk rá? Bizonyára igen… Ha viszont  víz közelében vagyunk, az lehetővé  teszi,  hogy gyengéden „lelassuljunk”, elfoglaljuk gondolatainkat, és „visszatérjünk a testünkhöz” oly módon, amilyenre más természetes térben  nem lennénk képesek.

Könnyed tudatos jelenlét

A kutatások azt mutatják, hogy még a víz látványa is csökkenti a vérnyomást és a stresszhormonok, a kortizol és az adrenalin szintjét. Ezek a „kék terek” könnyed tudatos jelenlétet kínálnak, lehetőséget az ellazulásra, amikor nem arra koncentrálunk, amit „otthon hagytunk”, hanem a víz megnyugtató látványára és hangjaira. A természetben és a víz mellett való tartózkodás javítja a jóllétet, mert gyógyító hatása is  számos tekintetben, pl. a víz segíthet a rehabilitációban és a krónikus fájdalomkezelésben.

Amellett a „kék terek” előmozdítják az amygdala, az érzelmek feldolgozásáért felelős agyterület (szorongás és pánikközpont) aktivitásának szabályozását. Ennek oka, hogy a víz lehetővé teszi a figyelem önkéntelen, békés sodródását, ahelyett, hogy kényszerített vagy irányított volna. A „nagy kékség” tehát nem csupán egy semleges háttér, hanem saját vízi világa, növényzete mellett velünk és érzelmeinkkel is együtt él. Ez megváltoztatja agyunk neurológiai mintáit, így nyugodtabbnak, békésebbnek érezzük magunkat.

A megújulás forrása

A Covid-19 világjárvány ideje alatt sokunk szorongóvá és depresszióssá vált, aminek részben oka volt, hogy nem sok időt tölthettünk a természetes terekben, víz közelében.   Amikor a megszorítások enyhülésével módunkban áll ezt megtenni, pl. sétálni egy vízparton, hallgatni a hullámokat, vagy csak egyszerűn nézni a vizet, tapasztalhatjuk, hogy megújulunk, és ismét kreatívnak, összeszedettnek érezzük magunkat. Kezdjük érezni a lelki békét, amelyre már oly régóta vágytunk – amellett a  szakemberek is tanúsíthatják, hogy a mentális  egészség javítására az egyik legjobb eszköz a természetes vizek közelléte…

A szabadság érzése

Amikor egy hatalmas kiterjedésű vízre nézünk, legyen az tó, folyó vagy tenger, a jóllét megtapasztalását kíséri, hogy a szabadság érzése uralkodik el rajtunk. És ez soha nem bizonyult olyan fontosnak, mint az elmúlt évben, amikor életünk annyira korlátozott volt.

Fotó: pixabay.com

Azóta enyhülés következett be ezen a téren, de amikor csak tehetjük, mindenkor élvezzük a vizek látványát, mert a szabadság érzése is segít könnyebben száműzni gyötrő gondolatainkat, negatív látásmódunkat, és megélni a pillanatot. Ha a jóllét a test, az elme és a lélek közötti egyensúlyról szól, akkor egy „kék lélek” mindig keresi a belső hazatérést a „kék térbe” – amelyet szeretünk, értékelünk és amelyre szükségünk van.

Az előnyök fizikai, pszichológiai és társadalmi szinten

A „kék terek” tehát lehetőséget nyújtanak jóllétünk javítására három fontos szinten, melyek a fizikai, pszichés és társadalmi közérzet. Fizikai jóllétünket fokozza pl. egy víz melletti séta, játék, vagy az úszás, evezés, egyéb vízi sport, többek közt a szív- és érrendszer állapotának javítására. Javul pszichés közérzetünk, amikor mélyebben lélegzünk, profitálva a vizek fölötti friss levegőből, és tekintetünket a víz felszínére irányítjuk. Ilyenkor megnyugszunk, és a gondok könnyebben elillannak…

A harmadik jótékony hatás a társadalmi jóllét. Pl. egy folyami ösvény követése vagy üldögélés egy tóparton gyakran valósul meg családi, baráti körben, csoportos kirándulás keretében…A víz tehát segít csökkenteni a magányt, az elszigeteltséget, összeköt másokkal, a természeti környezettel és önmagunkkal. A fentiekből arra a következtetésre juthatunk, hogy a természetes vizek sok mindenre megtanítanak minket. Amellett megpróbálhatjuk a víz kezelését, elterelését vagy irányítását, de az végül megtalálja a maga útját. Lehet vad, nyugodt, csendes, hangos, állandóan változó és folytonos. Csakúgy, mint mi….

Forrás: Galenus