Kényeztessük kicsit az idegrendszerünket, ráfér

0
673
Fotó: gettyimages.com

(Hirdetés) Az agyműködés zavarai – függetlenül attól, hogy azok átlépték-e már a kórósnak nevezhető, tulajdonképpen önkényesen meghúzott szintet – bárkivel előfordulhatnak, de ezt senki nem vallja be szívesen, néha még önmagának sem. Az érintettek jelentős része ráadásul úgy gondolja, hogy nem tehet semmit az állapota ellen. Bár valóban léteznek lényegében gyógyíthatatlan idegrendszeri betegségek, az esetek többségében azért mindig van valamennyi esély a teljes vagy részleges felépülésre. Természetesen ne akarjunk orvosi képesítés nélkül saját magunkon kísérletezgetni, de nem kell doktornak lenni ahhoz, hogy megfelelő feltételeket teremtsünk agyunknak a regenerálódásra.

A memória hanyatlása, a szellemi teljesítőképesség csökkenése, a kognitív funkciók zavara korunk egyre látványosabb népbetegsége. Hivatalos hazai adatok szerint több mint 250 ezren szenvednek itthon ebben a demenciának nevezett állapotban, kétharmaduknál Alzheimer-kórt mutattak ki. A probléma tehát a családtagokkal és a közvetlen gondozókkal együtt legalább 1 millió embert érint csak Magyarországon vagy betegként, vagy rokonként, barátként, ismerősként. Emellett vélhetően nagy a látencia: rengetegen vannak ugyanis, akik valamiért nem jutnak el orvoshoz, ezért soha nem kerülnek be a nyilvántartásba. A hivatalos adatok tehát a szellemi teljesítőképesség csökkenésének csak azt a kis részét tükrözik, amellyel az emberek már kifejezetten segítséget kérnek. Mondhatni a legrosszabb, végső forgatókönyveket…

Nem kell azonban diagnosztizált betegnek vagy idősnek lennünk ahhoz, hogy néha megtapasztaljuk szellemi teljesítőképességünk határait, átmeneti csökkenését. Szinte mindenkivel előfordult már, hogy időnként elfelejtett valamit, hogy nem jut eszébe az, amiről „tudja, hogy tudja”, vagy hogy alkalmanként nem képes a szokásos mértékben koncentrálni, alulmúlja az önmagától megszokott teljesítményt. Ugyanez igaz lehet a hangulati zavarokra, de akár a múló pszichés problémákra, zavartságra és más, az agy működésével összefüggő egyéb esetekre is. Ráadásul mindez gyakran a legrosszabbkor jön, nemegyszer fokozott terhelésre, stresszes szituációban alakul ki. Ennek a genetikai adottságunktól az életmódon vagy környezeti hatásokon át az aktuális fizikai és lelki állapotunkig számtalan oka lehet.

Hogy mást ne mondjunk, a légúti vírusfertőzések (influenza, covid-19, stb.) is okozhatnak levertséget, fáradtságot, hangulati zavarokat vagy feledékenységet még jóval azután is, hogy hivatalosan gyógyultnak nyilvánítottak minket. Az összes okot talán nem is lehet felsorolni, hiszen az emberi test elképesztően összetett és holisztikus rendszer, ahol az összefüggéseknek csak egy részét ismerjük.

Átmeneti teljesítménycsökkenéskor, hangulati probléma vagy stressz esetén nem beszélhetünk egyből betegségről, de mindenki érzi, hogy az idegrendszerünk működési zavara gyakran bosszantó, akár ijesztő is lehet. A legtöbb ember ilyenkor széttárja a kezét, mondván; nincs formában, vagy pihen egy kicsit – ez utóbbi persze segíthet, ha egyszerű fáradtságról, túlterheltségről van szó.

Fotó: 123rf.com

Ha azonban rendszeressé válnak a tünetek, előbb-utóbb orvoshoz fordulunk, de általában sajnos csak akkor, amikor a szimptómák már a napi rutinjainkat is zavarják. Az elvégzett vizsgálatok gyakran, főleg az enyhébb esetekben nem találnak szervi, testi elváltozást, és ilyenkor jön a megbélyegzés: valamilyen mentális betegségünk van, amit mindannyian el szeretnénk kerülni.

Magyar és külföldi orvosok és demenciakutatók egy csoportja megfordította a kérdéskört, és nem a tünetek – a csökkent, megváltozott képesség vagy zavar – felől közelítették meg a problémát. Nem azt nézték, miért nem működik megfelelően, mert erre az elmúlt évitizedek során tudósok tucatjai keresték, de a komoly és felkészült próbálkozások ellenére sok esetben a mai napig nem született megoldás.

Például a már itt is említett Alzheimer-kórnak sincs konkrét gyógymódja annak ellenére, hogy ezt a több mint 100 éve felfedezett betegséget azóta is kutatók ezrei vizsgálják a világ minden pontján, mégis az elért eredmények hatására is pusztán csak a tüneteit lehet egy bizonyos ideig kordában tartani. A tudós csapatot tehát nem az érdekelte, hogy mitől működik rosszul az idegrendszer, hanem az, amitől jól szuperál. Feltételezték, hogy ha egy olyan összetett rendszer, mint az agy tökéletes funkciójának minden feltétele adott, akkor annak mindenképpen működnie is kell.

Továbbá, ahogy a lánc erejét is a leggyengébb szem határozza meg, úgy bizonyos összetevők hiánya a fejünkben is teljesítményzavarokhoz vezethet. Sokéves munkával az orvos-csoport tehát tételesen megvizsgálta és összegyűjtötte azokat az anyagokat, amelyekre az agynak mindenképpen szüksége van az optimális működéshez, és azokat is, amelyekről már bizonyított, hogy egyfajta katalizátorként segítik azt. A főbb összetevők felszívódását és azok egymás közötti kölcsönhatását támogató komponensekről is gondoskodtak. Az így kialakított listán szerepelnek ismertebb vitaminok, nyomelemek, növényi és más kivonatok, de összetett és kevésbé gyakori természetes vegyületek is.

Ezt követően meghatározták a fenti anyagok optimális mennyiségét, és megvizsgálták, milyen formában lehet ezt a szervezetbe eljuttatni. Így kialakult egy receptúra, amelyből Mementum néven terméket fejlesztettek, minden összetevőből az elérhető legmagasabb minőségűt és legtisztábbat felhasználva.

Ez a termék jelenleg tehát egy új generációs étrendkiegészítő, azonban az alkotók célja, hogy a közeljövőben klinikai vizsgálatok eredményeinek a birtokában akár gyógyszerként legyen hamarosan engedélyezve. Bár addig hivatalosan terápiás hatást nem lehet neki tulajdonítani, mégis elmondható róla, hogy ha valaki az egészséges életvitelen, a rendszeres testmozgáson és a normál táplálkozáson felül ezt is magához veszi, akkor biztos lehet benne, hogy szinte tejben-vajban fürösztve mindent megtett az agya optimális működéséért.

A gyártó nem is kér fel ismert embereket, szaktekintélyeket, vagy nemzetközi vállalatokat a Mementum ajánlására: kifejezetten azt szeretnék, hogy aki úgy érzi, hogy szüksége lehet a készítményre a mindennapos agyműködésének a támogatásához, az próbálja ki, és kizárólag a saját tapasztalataira, vagy a családja, ismerősei pozitív visszajelzéseire hallgasson, hiszen az bármely reklámnál meggyőzőbb és hitelesebb érv a termék használata mellett. (x)