Készítsünk terveket és időbeosztást

0
508
Fotó: gettyimages.com

Amennyiben mi is hajlamosak vagyunk a dolgok elodázására, vizsgáljuk meg ezt a rendszerint nem célravezető magatartást és azt, hogyan találhatunk kiutat belőle.

Miért halogatunk, és hogyan győzzük le?

– Gyakran hiányzik a motivációnk a mindennapi feladatok elvégzéséhez, és azért halogatjuk azokat.

Lépjünk ki a tétlenségből, és végezzük el a következő gyakorlatokat, hogy átalakítsuk gondolkodásunkat, és új mentális kapcsolatokat hozzunk létre

Reggelente

Csukjuk be egy pillanatra a szemünket, és képzeljük el, hogy épp könnyedén elvégezzük azt az napi munkát, amelyik addig hosszúnak és fáradságosnak tűnt.  Érezzük azt az örömöt, amelyet a munka/feladat végeztével érzünk, jótékony hatásával együtt (pl. ragyog a lakásunk, iratainkat elrendeztük, ügyeinket elintéztük…). Amellett minden alkalommal, amikor a korábban ijesztően nehéznek, fárasztónak tűnő feladatot teljesítettük, ajánljunk fel magunknak valamilyen kis jutalmat. Így javítjuk a mentális folyamatokat, és ne feledjük, hogy a gondolat kreatív, és generálja a cselekvést.

– A teendőket azért halogatjuk, mert nincs önbizalmunk, nem érezzük alkalmasnak magunkat a feladatra, és félünk a sikertelenségtől.

Ilyen esetben tanácsolható, hogy elevenítsük fel múltbéli sikereinket erőnk és energiánk visszanyerése érdekében.

Fotó: 123rf.com

Esténként

Legyen nyugodt az esténk, végezzünk légzőgyakorlatot: tegyük a kezünket a hastájékra, és érezzük légzésünket a kezünk alatt. A belégzés történjék az orron keresztüli, „fújjuk fel” a hasat, és telítődjünk nyugalommal, jóérzéssel. Azután minden kilégzésnél érezzük úgy, hogy elűzzük félelmeinket, kételyeinket.

Ezután koncentráljunk egy rövid ideig azokra a történésekre, amikor sikerrel jártunk, teljesítettük, amit elterveztünk (pl. sportteljesítmény, eredményes diétázás, szakmai tanfolyam stb.) Emlékezzünk vissza ezekre az eredményeinkre, még ha szerények voltak is.  Érezzük át újra azt az örömöt, büszkeséget , amely ezekkel az elismerésekkel jártak. Majd tekintsük át azokat a jó tulajdonságainkat, képességeket, amelyeket közrejátszottal ezen pozitív történések megvalósulásában. Merüljünk el a siker ezen pillanataiban, amelyek erőt adnak a jelenben való cselekvéshez.

A siker ezen energiájának „bevésődéséhez” lágyan feszítsük meg a test izmait azáltal, hogy 3 másodpercig ökölbe szorítjuk a kezünket, és összeszorítjuk az állkapcsot, a farizmot, majd lazítunk:

A szakember válaszol:

– A halogatásnak különböző fokozatai vannak?

Igen, mivel mindannyian a magunk módján kicsit halogatók vagyunk. De a halogatás valódi hátránnyá válhat, szenvedést okozhat, ha pl. komoly pénzügyi következményekkel (késedelmi kamat, pénzbüntetés stb.), társadalmi elszigeteltséggel, alacsony önértékeléssel, depresszióval, netán az állás elvesztésével, vagy egészségügyi problémákkal jár (pl. halogatjuk az orvoshoz való bejelentkezést). Akkor különösen tenni kell a „kóros” halogatás ellen, amikor annak következményei önmagunkra és másokra nézve is nagymértékben károsak.

– Lehetünk-e halogatók egy adott területen, míg máshol nem?

Feltétlenül, sőt, ez a leggyakoribb eset. Kivéve a patológiás eseteket, nagyon ritka, ha valaki az élet minden területén halogató típus.  Egyesek inkább a munkájukban, mások a magánéletükben szeretnek elnapolni dolgokat. Akadnak olyanok is, akik csak egyetlen konkrét tevékenységet/feladatot halasztgatnak. 

– A halogatás csak a rossz időgazdálkodás miatt jelentkező probléma?

Ez a megközelítés elegendő lehet a „legenyhébb” esetekre, de általában véve nem. Egy neves pszichológus professzor szerint pl. „a napirend betartásával kapcsolatos javaslat a halogatónak olyan, mintha egy depressziós embert mosolygásra kérnénk.” Ez a probléma a leggyakrabban az önszabályozás képességével, illetve önkontrollunkkal függ össze.

MINI TESZT

Milyen típusú halogató ön? 

Élénken reagáló
– Amikor az addig halasztgatott feladatot teljesítette, hirtelen jóérzés tölti el.
– Pszichés nyomás alatt jobban teljesít.   

Profil:
Az adrenalin-löket szükségessége arra készteti, hogy halogasson … vagy a lehető legjobbat nyújtsa.

Kitérő, aggódó
– Félni szokott a kudarctól… és a sikertől is.
– Az ön számára fontos mások értékítélete.

Profil: 
A mások véleményétől való félelem önt leblokkolja. A halogatás önnél egy lehetőség arra, hogy elhitesse velük: nem is tesz erőfeszítést. Ön szerint még mindi jobb, mintha azt gondolnák, hogy hiányzik hozzá a képessége, illetve nem alkalmas a feladat elvégzésére. Később kiderülhet az ellenkezője…

Perfekcionista, de határozatlan
– Tökéletességre törekszik, a részletek ugyanúgy számítanak önnek, mint az egész.
– Nem az a fajta, aki magának tulajdonítja egy csoport sikerét, és nem is helyezi magát előtérbe.

Profil:
Gyakran perfekcionista lévén valószínűleg azért hajlamos a halogatásra, hogy ne kelljen vállalnia a felelősséget az eredményért

Forrás: Galenus

A cikk a Patika Magazinban jelent meg! Keresse a gyógyszertárakban, kérje gyógyszerészétől!