Kiesett gondolatok: Az agyrázkódásról

0
1106

Ha fejsérülés esetén a vizsgálatok után kiderül, hogy agyrázkódása van a betegnek, indokolt a kórházi ellátás, és még ennek ellenére is gyakori a napokig tartó szédülés, emlékezetkiesés. Az agyrázkódás olyan sérülés, amely sportolás közben és a hétköznapi életben is előfordulhat.

Szerencsére a legenyhébb idegrendszeri sérülésfajták egyike, amely az eddigi ismeretek szerint nem jár kimutatható, biztosan igazolt maradandó elváltozással. Egyetlen jellemző kórjele a tudatvesztés, amely általában néhány percig tart. Három fajtáját különböztetjük meg:
1. congrad = a tudatvesztés időszakára,
2. retrograd = a tudatvesztés előtti,
3. anterograd = a tudat visszatérte utáni időszakra vonatkozó emlékezetkiesés.

Egyéb tünetei: fejfájás, hányinger, hányás, elesettség, szorongás, álmatlanság, gyengeség legtöbbször előfordulnak, de nem kizárólag erre a sérülésre jellemzők. A fej(koponya) sérülések esetén kötelező a 2 irányú koponyaröntgen-felvétel, a komolyabb agyi sérülés (szövődmény) kizárására pedig CT-vizsgálatot kell végezni. Ez segít tisztázni a koponyaűri sérülések súlyossági fokát és azt, hogy valóban csak egy „egyszerű” agyrázkódásról van-e szó, vagy másról, például az úgynevezett agyzúzódásról.

Agyrázkódás esetén általában néhány napos kórházi megfigyelés szükséges, így biztosítható az esetleges szövődmények időben történő észlelése és a szükséges beavatkozás. A megfigyelés ideje alatt tüneti kezelésben is részesül a beteg, a kellemetlen fejfájás, szédülés, hányinger stb. csökkentése, illetve megszüntetése céljából. Nagyon fontos, hogy a beteg tüneteit, panaszait soha ne értékeljük se túl, se alul! Megengedhetjük, hogy a beteg a sérülés utáni naptól úgy mozogjon, maradjon ágyban vagy keljen fel, ahogy neki jólesik, ahogy állapotától függően kívánja.

A fotók illusztrációk: pixabay.com

Ha a sajátos kísérő tünetek fokozottabban jelentkeznek, akkor természetesen javasolt az ágynyugalom, és nagyon lényeges a bőséges folyadékpótlás. Az agyrázkódás mértékétől függően rövidebb vagy hosszabb pihenő után egy sportoló elkezdheti az edzéseket,
az átlagember pedig visszatérhet eredeti életviteléhez.

Dr. Boross György
ortopéd, kézsebész, baleseti sebész
www.drboross.com
drboross@drboross.com

Ha panasza van, jelentkezzen be rendelésemre a honlapom „Kapcsolat” menüjében található telefonszámok egyikén!

A cikk a Patika Magazinban jelent meg. A magazint keresse minden hónapban a gyógyszertárakban!