Miért hasznos a Nordic Walking?

0
776
Fotó: pixabay.com

Dinamikus, de kíméletes, botokkal történő járást, játékos testmozgást jelent az északi gyaloglás (Nordic Walking). Mindenki számára elérhető, amellett valamennyi korosztálynak hasznos – jót tesz a fejnek és a lábnak egyaránt… Amint megérkezik a kellemesen hívogató időjárás, ha eddig nem volt részünk benne, próbáljuk ki ezt az élményt!

Az északi gyaloglás ötlete Finnországból származik, és jellemzője, hogy egyesíti a sífutás és a gyaloglás előnyeit. Eredetileg egyrészt azért „találták ki”, hogy gyakorolható legyen ez a téli sport havazás nélkül, szép időben is. Másrészt abból a megfontolásból, hogy a gyaloglás során jobban megmozgassuk a karokat és a felsőtestet, mint a hagyományos, gyorsabb járás alkalmával.

A Nordic Walking kiemelt hangsúlyt helyez a kar egyensúlyozó mozgásának fokozására a megfelelő, egyedi kiképzésű botok segítségével, melyek eltérnek a síeléskor vagy a túrázáshoz használt eszközöktől. A speciális botoknak köszönhetően lendületesebben hajtjuk magunkat, jobban előre hajolunk gyaloglás közben, ami hosszabb lépéseket, gyorsabb járást eredményez. Becslések szerint óránként 1-2 km-rel többet haladunk anélkül, hogy elérnénk a futás ritmusát. Az északi gyaloglás egyszerre dinamikus és kíméletes – többek közt ennek is köszönhető hosszú idő óta tartó, világszerte terjedő népszerűsége.

5 ok, amiért érdemes belekezdeni: 

Könnyű gyakorolni 

A Nordic Walking számos előnye közül az egyik, hogy mindenki gyakorolhatja: valamennyi korosztályba tartozó és különféle testfelépítésű személynek ajánlott. Gyermek és felnőtt, sportos alkatú vagy ülő életmódot folytató, túlsúllyal küszködő, vagy törékeny ízültekkel rendelkező személy egyaránt gyakorolhatja saját ritmusa és hosszabb-rövidebb távon képességei, ereje szerint.

Jó érzés a testnek

Ha az északi gyaloglás által kifejtett erőfeszítés valamivel meghaladja a hagyományos sétáét, az előnyök megsokszorozódnak, mert a test izmainak 80%-a terhelés alatt áll. Így megmozgatjuk, és rugalmassá tesszük a comb, a fenék, a has, a lábikra, a mell izmait. Továbbá a gyaloglás során az ízületek terhelése megoszlik, így előnye, hogy nem megerőltető testmozgás. Ugyanis az ízületeket kevésbé terheljük, mint pl. futás közben, és a sérülés esélyes nagyon csekély.

Jót tesz a vonalainknak

Az északi gyaloglás esetében a szervezet energia-felhasználása 40%-kal magasabb, azaz több kalóriát égetünk el, mint a hagyományos gyaloglásnál. Fontos tényező a lassú, kíméletes fogyáshoz. 

Karbantartja a szívet

Ez az élénkítő gyaloglás karbantartja a szívet, valamint az egész szív- és érrendszert, továbbá a légzőrendszert. Az oxigénellátás kb. 60%-kal jobb, mintha a szokásos módon gyalogolnánk. A tüdő kapacitása nő, több lélegzethez jutunk!

Erősíti a csontokat

A botok használata járás közben enyhe vibrációt vált ki. És mivel a csontok erősítéséhez hozzájárul a rezgés, az északi gyaloglás erősíti a csontrendszert, miközben elősegíti a csontritkulás megelőzését.

Amiért kirándulás előtt megfelelően készülnünk kell rá:

Tanuljuk meg a helyes lépéseket

Indulás előtt jobban tesszük, ha már gyakorlott személyekkel vagy oktatókkal együtt vágunk neki az útnak, különösen a Nordic Walking botok használatának elsajátítása érdekében. A lábak és a karok összehangolása nem bonyolult feladat, de egyesíteni kell a helyes technikával, hogy a mozdulat természetes legyen. Számos szervezett program áll rendelkezésre a Nordic Walking technikájának elsajátításához és kis csoportokban történő gyakorláshoz. Amellett speciális klubok szerveznek kirándulásokat az északi gyaloglást kedvelőknek – érdemes csatlakozni hozzájuk, ideális motivációt ad. Ha azonban jobban szeretünk egyedül gyalogolni, alapozzuk tudásunkat magyarázó videókra. Az azokban szereplő jó tanácsok közt bizonyára megtaláljuk, hogy kíméletesen kezdjük ezt a fajta gyaloglást, rövid távon, kb.45 percig., 2-3-szor hetente. Utána fokozatosan növelhetjük az időt másfél-2 órára, vagy még többre, ha kedvünk és erőnk van hozzá.

Készüljünk fel a gyaloglásra

Mindig bemelegítéssel kezdjük a gyakorlást annak érdekében, hogy „beindítsuk” a testünket, és ne tegyünk erőfeszítéseket felkészületlenül. Amikor pedig befejezzük a Nordic Walkingot, végezzünk enyhe nyújtó gyakorlatokat.

Válasszunk megfelelő terepet

Még ha bárhol is űzhető ez a lendületes gyaloglás, részesítsük előnyben a természetet: erdei ösvényeken, árnyékos fák alatt, enyhén lejtő dombokon sokkal inkább profitálhatunk belőle, mint a városi betonrengetegben. A jó levegő, a szép táj is segíti a megtett a kilométerek sokasodását…

Legyen kihívás számunkra.

Győzzük le a talaj szintkülönbségeit, gyakoroljuk egyre gyakrabban és hosszabb távon, vegyünk részt sportrendezvényeken. 

Felszerelés

Ruházat: legyen egyszerű sportruha, mely vízálló és légáteresztő.
Vizespalack: tartozzék hozzá a felszereléshez.
Cipő: válasszunk konnyű sportcipőt, mely jól tartja a lábat. Barázdált, ugyanakkor lágy, hajlékony talpa legyen, mely minden terepre alkalmas és jól tapad a talajra. 
Bot: a könnyű, hajlékony bot hossza a magasságunknál 50 cm-rel rövidebb legyen, és 50%-ban szénszálas kivitelű. Lehetőleg elasztomer anyaggal bevont és a kézhez simuló markolattal, de az készülhet parafából is (a műanyag csúszhat a verejtékezéstől). A bot vége ez esetben más, mint hegyes végű túrabotoké. Általában ferde, recés gumi, mely, amikor leszúrjuk a botot, megtapad, így nem csúszik a talajon.
Hátizsák: elengedhetetlen kelléke az északi gyaloglásnak hosszabb úton. Legyen könnyű anyagból, hogy ne terheljük meg a zsebeinket, és vigyünk benne innivalót, némi egészséges rágcsálni valót, de ajánlottan GPS-szel ellátott telefont is

Forrás: Galenus