Fotó: 123rf.com

A nők viselik elsősorban a családi élet és gazdálkodás, a háztartás, az otthon melege megteremtésének szinte összes terhét. Emiatt a legtöbben nemcsak fizikai fáradtságra, hanem jelentős mentális terhelésre is panaszkodnak. Hogyan lehet ezen enyhíteni, hogy ne legyünk – a híres film alapján – „nők a teljes idegösszeomlás szélén”?

Mit tehetünk a mentális túlterhelés ellen?

A nők mentális terhelésének kérdése – a nemek közti egyenlőtlen munkamegosztás kapcsán – gyakran vált ki különféle reakciókat a laikusok és a szakemberek körében egyaránt. Így vitákra késztet a szociális hálókon, baráti összejöveteleken, a párkapcsolatban, a családban és a pszichológusok körében is. Egy szociológus már 1984-ben kifejtette, hogy a két világ, a szakmai és az otthoni, egyidejűleg létezik, és „zavarják” egymást, mentális (túl)terhelést okozva a nőknek. Hiszen számukra az otthoni világ több mint egyszerűen a házimunkák elvégzése, vagy egyéb teendők ellátása a munkahelyen kívül.

A mentális terhelést az összes családi feladat és intézendő ügy megszervezésével összefüggő, állandó idegi munka jelenti. Ehhez természetesen hozzáadódnak a szakmai elfoglaltságok. Így nekünk, nőknek mindkettőre összpontosítanunk kell, állandó kettősségben élünk.

Naponta „egyszerre” több feladat elvégzése

Noha napjainkban dolgozó nőkről beszélünk, mégis, döntő mértékben őrájuk hárul a „hivatalos” munkaidő után végzendő tevékenységek terhe (bevásárlás, főzés, egyéb házimunka, gyermeknevelés stb.). A legtöbb férj vagy élettárs általában kihúzza magát alóla…

A nemek közti ilyen jellegű egyenlőtlenség felszámolása terén az idők folyamán meglehetősen kevés eredmény született. Ha csökkent is a nők által végzett otthoni munka időtartama, az is inkább az egyre modernebb háztartási gépeknek, vagy pl. a főzést megkönnyítő, előkészített, félkész termékeknek köszönhető, és nem a házastárs/élettárs aktívabb közreműködésének.

Márpedig az otthoni, a családi és a szakmai élet feladatainak összehangolt teljesítése fizikálisan és mentálisan is megterhelő a nő számára. Ráadásul az otthoni „diszkréten” kezelt, általában el nem ismert munka, noha „szabadnapot” nem ismer…

A fotó illusztráció: pixabay.com

Állandó mentális feszültség

Az otthont, a családot érintő, napi feladatok elvégzése tehát alapvetően a nők vállán nyugszik. De a „kis” teendők felgyülemlenek, állandó mentális feszültséget okozva. Hiszen nem kevés, amit rendszeresen teljesíteni kell: szervezőmunka az egész család számára, emlékezés a feladatok minden részletére, és azok racionális, időbeli  elosztása, továbbá előkészítő és végrehajtási munka – egy percre sem pihentetve az agyat (általában még hétvégén vagy vakáció alatt sem): És melyek a kockázatok? Jelentős idegi fáradtság, kimerültség, fizikai fájdalmak, alvászavar, túlérzékenység vagy a stresszhez kötődően a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása és végül a burnout (kiégés).

A nők idegei gyakran szinte felmorzsolódnak e sokirányú, a szakmai életükön kívüli feladataik teljesítésekor, miközben szakmai munkájuk gyakran legalább olyan felelősségteljes, mint a párjuké. És a nők sokszor mindkét téren a maximumot szeretnék nyújtani. Jelentős részük este és hétvégén is dolgozik a számítógépén, ha pedig nem, bűntudatot érez…

Forrás: Galenus